14. јун – Председник Николић у Бриселу

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић данас одлази у прву посету Бриселу где ће имати серију разговора са највишим званичницима ЕУ.

Како је Танјугу потврђено у седишту ЕУ, Николић ће прво, у подне, разговарати са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон, потом са председником Европског савета Херманом ван Ромпејом, па са председником Европске комисије Жозе Мануел Барозом, након чега ће се обратити новинарима.

Саветник председника Републике Марко Ђурић каже да Николић тим сусретима приступа са пуно оптимизма и великом амбицијом да Србија, поштујући сопствене инетресе, дође до свог циља – пуноправног чланства у ЕУ.

Ђурић је Танјугу рекао да ће Николић у разговорима са европским званичнима затражити да наставе да пружају подршку европским интеграцијама Србије. “Николић ће тражити да уз пуно разумевање друштвено-политичког контекста у Србији и свест да само кроз сталан дијалог и заједнички рад на решавању свих питања можемо доћи до решења које ће значити ефикасан и брз пут придруживања Србије ЕУ”, казао је Ђурић.

Николићев саветник је нагласио и да ће датум за почетак преговора, као и питања Косова и Метохије, такође бити важне теме данашњих разговора.

Према његовим речима, за Србију је веома значајно да добије датум за почетак преговора, јер ће то значити отварање поглавља која се директно тичу спровођења реформи од којих зависи и животни стандард грађана, ефикасност инситуција…

Истовремено, како је нагласио, Николић ће тражити и подршку “интересима Србије да питања спорних приватизација и реформе правосуђа”, која су, како је указао, “кључна за животни стандард грађана и да развој институција буду решена брзо и ефикасно”.

Прва Николићева посета Бриселу дешава се у тренутку кад се у Београду не зна ко ће и како формирати Владу Србије, нити када ће и како бити настављен дијалог Београда и Приштине – што су питања чије решење Брисел очекује што пре.

То је после сусрета са Николићем у понедељак у Београду потврдио и европски комесар за проширење Штефан Филе рекавши да је “за Србију на њеном даљем путу ка ЕУ кључни приоритет да постигне видљив и одржив напредак у односима са Косовом”.

Николић је раније у интервјуу Танјугу рекао да у Брисел не иде по “налоге и команде, или пацке” већ да и сам тражи нешто за Србију.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *