13. јун – Грци убрзано повлаче готовину из банака

АТИНА – Грци убрзано повлаче готовину из банака и праве резерве хране пред неизвесне изборе у недељу који би, како многи страхују, могли да доведу до изласка те земље из зоне евра.

Према подацима банкара, из великих банака се дневно повлачи до 800 милиона евра (милијарду долара), а трговци истичу да се део тог новца користи за нагомилавање залиха тестенина и конзервисане хране јер су гласине да би радикална левичарска партија могла да победи на изборима подстакле страховање становништва од повратка драхме.

Последње објављено испитивање становништва је показало да конзервативна Нова демократија , која подржава инострани пакет за спасавање Грчке од 130 милијарди евра (160 милијарди долара), има исте изгледе за победу као и левичарска Сириза која жели да раскине тај споразум о спасавању.

Пошто је с приближавањем избора забрањено објављивање резултата истраживања, појавиле су се разне контрадикторне гласине из “тајних испитивања јавности”, укључујући ону да Сириза води с великом предношћу над Новом демократијом, пренео је Ројтерс.

Обе партије истичу да желе да Грчка остане у зони евра, али је Сириза обећала да ће раскинути споразум о спасавању који је потписан у марту, у оквиру којег су уведене неке од најстрожих мера штедње , виђених у Европи током више деценија.

Европска унија и Међународни монетарни фонд су упозорили Грчку, која има довољно готовине само за неколико следећих седмица, да мора строго да се придржава постављенх услова или ризикује да јој буде пресечен доток финансија.

Страховање од финансијског колапса Грчке и напуштања евра постепено су током последње две године извлачила новац из грчких банака. Подаци централне банке показују да су депозити у 2011. скресани за око 17 одсто, или за 35,4 милијарде евра (44,4 милијарде долара) и да су на крају априла износили 165,9 милијарди евра (208,1 милијарду долара).

Банкрају упозоравају да се брзина повлачења новца повећала пред изборе и да је комбиновани дневни одлив са депозита великих банака у последњих неколико дана достизао 500-800 милиона евра (625 милиона до милијарду долара) и 10-30 милиона евра (12-36 милиона долара) са депозита мањих банака.

“Људи су заплашени изгледима за повратак драхме и неки од њих сматрају да је добро да попуне своје залихе прехрамбених производа”, указао је Василис Коркидис, директор удружења трговаца на мало ЕСЕЕ.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *