126

Пише Александар Ђаја

Због чега је Виљем Шекспир био и  остао најбољи „политички аналитичар“?

 

ДС и коалиција СПС-ПУПС-ЈС могли би да објаве како имају већину од 126 посланика и то без ЛДП-а и УРС-а, написао је „Прес“, крајем прошле недеље, наводећи да ће већину подржати мањине, СПО и Народна партија Маје Гојковић. Коалиција коју предводи ДС, наиме, на парламентарним изборима освојила је 67 мандата, док су коалицији СПС-ПУПС-ЈС припала 44 мандата. Они заједно имају 111 посланика, тако да са седам посланика мањина, два СДА, четири СПО и два посланика Маје Гојковић имају потребну већину.

„ГОЛО НИШТА“

[restrictedarea]

67 + 44 + 7 + 2 + 4 + 2 = 126, тачно!… Какве ли мизерије! Бивши лош председник државе, који жели да буде још гори нови премијер, са истим људима који су унесрећили српски народ и државу довели до банкротства, седи са својим „спин“ мајсторима и рачунаљком у некој тајној соби и збраја куглице: две горе, три доле, четири памтим… Имамо ли 126? Не? Како? Дај, онда, купи тамо још неколико посланика, оног откаширај, а овима дај она два ресора… И, колико их је сада? Имамо ли већину? Имамо ли 126?
Није питање „имамо ли 126“, него „да ли нас је народ изабрао“?… Није вас изабрао г. Тадићу, ни вас, ни вашу „жуту подморницу“, која се са дна дуже време неће подићи! Јер, неће бити да ДС „куповину“ људских душа чини за добро народа Србије, а не искључиво зарад заштите „ковчега са златом“ својих партијских тајкуна – да би потом, када своје благо сместе на сигурно, ти тајкуни свог председника странке и евентуалног премијера одбацили као жртвено јагње! Зар није лепо и поштено г. Тадић, у једином тренутку своје искрености, одмах после изборног пораза, изјавио да неће бити премијер и готово наговестио да се повлачи са места председника странке, што би једино и било морално. Да би потом, после само неколико дана, обзнанио да се кандидује за премијера? Шта се то, у међувремену, догодило? Да ли су у питању биле некакве претње и уцене – или само голо самољубље, које толико замагљује поглед да онемогућава бившем председнику да види како га је народ дефинитивно одбацио? Чак и његови „партијски другови“, који се сликају иза њега, док говори пред камерама гледају га подсмешљиво и цинично, знајући да док су камере уперене у њега они могу још неко време, иза сцене и ван светлости рефлектора да пакују у кофере своје богатство, спремни да збришу чим дође време. А то ће време неумитно доћи, јер таква је народна воља… Ако неко у ово гаји имало сумње, нека поново прочита „Магбета“, „Краља Лира“, „Јулија Цезара“,  „Ричарда Трећег“… Виљем Шекспир је био и остао најбољи „политички аналитичар“. У сваком случају, бољи од „маркетиншких генија“ бившег председника Србије, који су га у току председничке кампање навукли на бесциљно истраживање „веродостојности“ дипломе Томислава Николића (за коју је Просветна инспекција утврдила да јесте веродостојна) – док су народу уместо правог политичког програма понудили „голо ништа“… Обратимо пажњу и на изјаве Весне Пешић и Зорана Живковића. Зар њихове речи да сулудим, очајничким потезима, поткупљивањима, „спиновањем“ и лажима преко добро нам познатих строго контролисаних „жутих“ медија, као и настојањем да се по сваку цену навуче 126 посланика (иако смо још 6. маја чули да ДС има парламентарну већину), Демократска странка срља у пропаст – не значе ништа? Да ли можда лаже доскорашњи дугогодишњи ДС-ов коалициони партнер Млађан Динкић, када на телевизији изјављује да му је Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца, јавио како му је г. Тадић послао глумца Радоша Бајића, са понудом да буде министар у новој-старој „франкенштајн влади“ и тиме обезбеди „фантомских 126“?

ДЕСТРУКЦИЈА И „ЛОВЦИ НА ГЛАВЕ“
У реду, нека све претходно написано буде стављено мени на терет, као пропаганда представника супротног политичког мишљења, против својих политичких противника. Али, проблем је у томе, даме и господо из ДС-а, што целокупна ваша претходна четворогодишња, осмогодишња или чак дванаестогодишња владавина није била уперена само према вашим политичким опонентима (што би било сасвим бенигно и чак легитимно) – него против егзистенције већине грађана Србије! Њих сте довели на ивицу глади, сиромаштва и потпуног очаја, немогућности да нахране своју децу – али сте им зато „обезбедили“ приватне судске извршитеље или „ловце на главе“ – како би их због дугова, које сте им својом деструктивном политиком, заправо, ви направили, избацили на улицу, а њихову „покретну и непокретну сиротињу“ утоварили у камионе и продали у бесцење!… А, нису они дужни вама – него сте ви дужни њима!
Да ли је ово заиста време за „ловце на људске главе“? Јесте ли баш толико убеђени да ће фантомски број „126“, својим танушним, бедним легалитетом, као магичном гумицом да избрише сву пустош коју је ваша владавина оставила по Србији?

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Tadić je sigurno odavno čitao pomenute Šekspirove drame, pa je zaboravio šta se desilo „liderima“, kao što su bili Makbet, Kralj Lir, Julije Cezar, Ričard Treći… Dabome, ne želim mu tako okrutnu sudbinu, ali, kako je odavno rečeno da je čovek „sam krojač svoje sudbine“, mogao bi da se zamisli, stavi prst na čelo i priupita sebe: „Hej, gde ću? Zašto srljam dalje, kada je narod jasno rekao da me više neće? Nije valjda da jedino što umem da radim u životu, jeste da budem predsednik Republike, ili predsednik Vlade?“… Istina, možda zaista ništa drugo i ne ume da radi nego to… Problem je jedino u tome, što tek to nije umeo i ne bi umeo da radi!… Zato, zbogom, Tadiću, idi da radiš u neku psihijatrijsku ustanovu… mislim, razume se, kao psiholog… To ti je, valjda, profesija? Ili nije ni to…?!

    • Ne bi bio veliki problem da je Tadić “sam krojač svoje sudbine” – nego je on i krojač sudbine srpskog naroda i svih građana Srbije. A to je tako dobro iskrojio da to odelo ima kragnu tamo gde bi trebala da bude, da opostite zadnjica, a džepovi su tamo gde bi trebalo da budu uši! Katastrofa! Samo mi nije jasno zašto takvog političkog diletanta i uništitelja i dalje neki štite i čak bi da ga postave za premijera! Nemam pojma šta više hoće Ivica Dačić, kada je od SNS-a dobio ponude koje više nikada neće dobiti. A zna se kako prolazi onaj koji hoče preko ‘leba pogaču! Gadno će pogrešiti ako postupi kao pre 4 godine. To će biti njegova “labudova pesma”. O DS-u i Tadiću, naravno, nema šta da se priča – oni su “politički mrtvaci”, kao što reče Đaja u jednom od svojih prethodnih tekstova. Ne sme im se dopustiti da se „povampire“! Pozdrav Svima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *