12. јун – Можда боље да будем премијер у другој комбинацији

БЕОГРАД – Лидер социјалиста Ивица Дачић изјавио је данас да би му се можда више исплатило да буде премијер у другој комбинацији него да подржава другог кандидата.

“Мени би се можда више исплатило да будем премијер у другој комбинацији него да подржавам нешто што кажу да је проевропски”, рекао је Дачић пред данашње разговоре коалиције СПС-ПУПС-ЈС са ДС.

Он је истакао да је крај разговора које коалиција СПС-ПУПС-ЈС води са ДС о формирању парламентарне већине још “релативно далеко” и да ће, ако не буде договора, почети разговаре са СНС. “Ако није могуће направити парламентарну већину са демократама и ако се појаве проблеми око неких тема тек онда ћемо разговрати са СНС. Ако ни тада не буде било конкретних резултата, отвара се и трећа солуција – преговори ДС и СНС, а уколико ни то не би резултирало договором, уследила би крајње непопуларно и штетно решење за Србију – нови избори”, казао је Дачић.

Још једном је поновио да СПС има добре односе са ДС и лидером Борисом Тадићем, нагласио да ће видети како ће председник Србије Томислав Николић бити прихваћен од стране Европске уније и истакао да је долазак комесара за придруживање ЕУ Штефана Филеа на инаугурацију и Николићев одлазак у Брисел 14. јуна, доказ већ добре полазне позиције.

“Ја сам у изолацији у односу на Николића, а кажу да од мене зависи проевропски пут. Па није мене звала Хилари Клинтон него Николића, можда и Тадића. Изгледа да су политички важни само они који обављају високе функције”, рекао је он новинарима након отварања изложбе опреме телекомуникационе технологије компаније “Хуавеј”..

Према његовом мишљењу, “овде је ствар јасна, није овде питање ко је за Европу , ко није”. “Ја сам у односу на Николића и Тадића више националиста, и Тадић и Николић су еврофанатици. Видим да је Николић радо прихваћен с обзирем да га зове државни секретар САД, а ја кад одем у Америку тешком муком могу да се састанем са највишим званичницима и онда та иста Америка мене зове да подржим Бориса Тадића. Смешно”, закључио је Дачић.

Он је рекао да за сада парламентарне већине нема, а да коалицију СПС-ПУПС-ЈС у данашњим разговорима са демократама првенствено интересује да ли је могућа парламентарна већина и сагласност о већ покренутим темама, које се односе на државна и национална питања и економско-социјалну политику. “Тек уколико утврдимо да постоји сагласност око наведених тема и парламентарне већине, моћи ћемо да разговарамо о структури владе”.

Дачић тврди да је у досадашњим разговорима са демократама постигнута нека начелна сагласност око социјалних питања, што је, како је нагласио, веома важно с обзиром да социјалисти сматрају неприхватљивим замрзавање плата и пензија. Дачић је, како каже, заинтересован да се влада формира што пре, али не по сваку цену и са било ким, већ да то треба да буде једна “компатибилна политика”, која не би довела “до пада владе сваког дана”.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. gospoda ‘racundzije’ (bez krcmara ?!) bi mogla da pocnu da shvataju da je stepen demokraticnosti obrnuto ‘proporcionalan’ duzini predizborne kampanje i vremenu potrebnom za formiranje vlade ( sto krace vreme – to su politicki faktori – ‘zreliji’ ?! ) Ili… da menjaju profesiju ?!

  2. Sigurno kombinacija za četiri god, kada se skroz očistite od žutih.Samo sad možete ići u kombinaciju sa SNS,DSS bez onih koje
    ćete morati goniti zbog kriminala, loše privatizacije gde SPS nije bio glavni igrač Bodruma,Sejšela i drugih.

  3. Vladu nam prave strani ambasadori, kao i proslu. Dacic se pravi vazan, kao on odlucuje i pita se… A ko je slao zandarme na barikade, da tuce Srbski narod. Dacicu poklopi se, a gdje ti je mentor sahranjen, u basti ??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *