11. јун – Срби у Косовском поморављу без слободе кретања

КОСОВСКА КАМЕНИЦА – Председник општине Косовска Каменица Бобан Јевтић изјавио је  да “огромна већина Срба у Косовском поморављу није хтела да пререгиструје аутомобиле на косовске таблице из патриотских разлога, али и зато што нису добили јасне инструкције од Београда да то треба да учине па су очекивали да ће рок за пререгистрацију бити померен”.

“Као председник општине никакво обавештење од власти у Београду нисам добио да рок за пререгистрацију мора да се поштује, нити које сугестије да дам градјанима. Да је држава Србија рекла пре два месеца – ми смо потписали, а ви морате да се пререгиструјете, ми бисмо то и учинили и не би били сада у овако безнадежној ситуацији”, казао је Јевтић за агенцију Бета.

Према његовим речима, више од 90 одсто Срба из Косовског поморавља који до 1. јуна нису пререгистровали аутомобиле на косовске таблице већ 11 дана не могу да их користе, а ако не буде одобрен накнадни рок за пререгистрацију аутомобиле могу оставе на отпад.

Јевтић је навео да је изјава шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића да Срби северно од Ибра имају другачија права од Срба јужно од Ибра по питању таблица “нанела зло и унела још већу пометњу медју Србе који живе у Косовском поморављу”.

“Сви Срби који живе јужно од Ибра се на овакве изјаве шефа нашег преговарачког тима са Приштином осећају насамарено и у најбољем случају збуњено и обмануто. Нису пререгистрована ни возила српских институција, просвете нити здравствених установа, нема одвожења пацијената нити довожења лекова”, рекао је Јевтић.

Шеф преговарачког тима Србије Борислав Стефановић изјавио је раније да су “приштинске власти и део медјународне заједнице злоупотребили решење о слободи кретања у покрајини, јер се договор о пререгистрацији аутомобила није односио на север Косова, већ само на Србе јужно од Ибра”.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *