11. јун – Инаугурација председника Николића

БЕОГРАД – Свечаност поводом инаугурације председника Србије Томислава Николића биће одржана данас у згради Председништва у Београду, у атмосфери подељених реаговања на његов долазак на чело државе три седмице после избора.

Тако међу позваним званицама из Србије и света, неће бити лидери земаља региона, изузев председника Црне Горе и Републике Српске, Филипа Вујановица и Милорада Додика.Како је најављено, међу гостима из света биће комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, који ће претходно имати билатерални сусрет са председником Србије.

Марко Ђурић из кабинета председника каже за Тањуг да се на свечаности очекују предсатавници готово свих земаља са којима Србија има билатералне односе, а Николић ће осим тога имати и низ билатералних сусрета са званичницима из иностранства. Он је такође навео да ће се гостима обратити Николић и Филе.”Председник ће имати и низ билатералних састанака са високим званичницима”, рекао је Ђурић, не прецизирајући о којим званичницима је реч.

МедЈу званицама из земље, поред посланика новог сазива скупштине, биће и представници разних удружења, попут Удружења учесника ратова 1912-1918. године и СУБНОР-а, али и млади математичари, истраживачи станице “Петница”, представници културног и уметничког живота.

Протокол свечаности предвиђа да ће госте дочекати чланови Културно-уметничког друштва “Градимир” у српским народним ношњама, а химну ће извести хор КУД-а “Лола”, прецизирала је за Тањуг шеф протокола у кабинету председника Србије Јасмина Митровић Марић.Она је додала да ће цела свечаност бити пропраћена звуцима етно музике од средњег века до данас, коју ће изводити ансамбл Ренесанс.Томислав Николић 31. маја положио је заклетву у парламенту чиме је ступио на дужност председника Србије.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *