10. јун – Хрватски фудбалери неће у Аушвиц

Хрватска фудбалска репрезентација неће по узору на репрезентације Немачке, Енглеске, Италије и Холандије посетити логор смрти Аушвиц и одати почаст за више од милион жртава тог логора, одлучио је Хрватски фудбалски савез, истичући да ће репрезентације одати почаст жртвама комунизма.

Како пише “Јутарњи лист”, као главни разлог наводи се чињениц да је Аушвиц од Варке, града у коме је смештена хрватска екипа удаљен око 300 километара.

Председник савеза Влатко Марковић изјавио је да свако има право на своје мишљење, а да је сам за време Југославије, посетио злогласни нацистички логор у коме је убијено више од милион људи. “Нећемо у Аушвиц, али је скоро 90 одсто сигурно да ћемо посетити неки меморијални центар и одати почаст убијеним пољским официрима у Катинској шуми”, рекао је Марковић.

Катински масакр у коме је по неким проценама убијено и до 20.000 људи догодио се 1940. године под водством совјетског министарства унутрашњих послова.

Хрватски историчари сматрају да би хрватска репрезентација требало да ода почаст и жртвама нацизма. Твртко Јаковина поздравио је намеру репрезентације да ода почаст жртвама катинског масакра, али тешко уважава аргумент да се почаст не може одати жртвама нацизма само због удаљености.

“Спомен-обележја и жртвама комунистичког и нацистичког режима налазе се скоро у сваком пољском граду, тако да би онда свакако требало одати почаст и жртвама нацизма. Био би то јако добар гест, поготово због идеологије коју промовишу неки пољски навијачи и друге навијачке групе”, рекао је Јаковина, истичући да је “такав гест од овог вођства фудбалског савеза илузорно очекивати”.

Историчар Иво Голдштајн каже да би одавање почасти жртвама нацизма било добро због њих самих и због укупне атмосфере у хрватској репрезентацији. Он није давао коментаре на најаве фудбалског савеза да ће хрватска репрезентација одати почаст само жртвама комунистичког режима. Лист подсећа да је у Аушвицу убијено и 10.000 људи из Хрватске, од Јевреја и Срба до Хрвата и других националности.

Извор: http://www.in4s.net

2 коментара

  1. izgleda da se opet potvrdjuje da se Hrvati ama bas nicega ne stide. Da vidimo dokle ce dogurati sa takvom svescu.

  2. Znaju oni gdje im nije mjesto. Imaju i jedan puno blize Zagrebu pa ga nikada nisu obisli. Dobro im stoji kukasti krst kao i uvijek!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *