07. јун – Д.Миловић: Оптужбе КФОР-а неосноване

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић одбацио је оптужбе представника КФОР-а да су Срби испалили више од 30 пројектила на њихове јединице током сукоба у месту Рударе код Звечана 1. јуна и да су они угрозили животе војника.

„Тачно је само да је КФОР пуцао на грађане и то бојевом муницијом, да је употребио прекомерну силу , упадао у станове, уништавао имовину и малтретирао грађане који нису били на барикадама ни на мосту”, рекао је Миловић.

Он је додао „да се на удару КФОР-а нашла недужна породица Филимоновић, да војници нису дозволили санитетском возилу да са лекарском екипом и директором Болнице укажу помоћ грађанима којима је она била неопходна“.

„Истина је да је КФОР пуцао по кућама о чеми и сада сведоче трагови на фасадама , и све то подсећа на ситуацију која је била прошле године на Јарињу, када су пуцали на санитете и медицинско особље и када је као и пре неколико дана прекршена Женевска Конвенција“, рекао је председник Општине Звечан.

По његовим речима“посебно су се по бруталности истицали припадници немачког контигента КФОР. Додао је“ да су му поједини официри КФОР рекли у четири ока да се они не слажу са тим али да се све одвија по налогу земаља Квинте, Приштине, америчког амбасадора на Косову“.
Миловић је подсетио да „је све што се дешавало изван њиховох мандата и мимо Резолуције 1244 СБ УН“.

„На северу Косова и Метохије смо имали мир, тешко смо га успоставили и коме је у интересу да га урушава, запитао је Миловић.

„Мир је постигнут заједно са КФОР-ом на састанцима у Звечану и када је поново успостављено поверење у ову мисију, неко се сетио да са 600 војника крене бруталном силом да руши једну барикаду угрожавајући животе и својих војника и грађана“ нагласио је Миловић.

SRBI UPOZORAVAJU EULEKS ZBOG TABLICA

Srbi su juče zaustavili na barikadi u Zupču tri vozila Euleksa i upozorili pripadnike Misije EU da tablice Euleksa “neće biti važeće u Ibarskom Kolašinu od onog trenutka kada Euleks pokuša da zabrani srpske registarske tablice na ovom području”. 
Na barikadi u Zupču, koja se nalazi na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribariće, Srbi svakodnevno dežuraju, a na ovom putu prohodna je jedna kolovozna traka. 
Pripadnici Euleksa u koloni od nekoliko vozila svakodnevno iz pravca Prištine prolaze ovim putem kako bi obavljali smenu na administrativnom prelazu Brnjak na krajnjem severu Kosova

Извор: http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *