06. јун – Пробни десант на Косовску Митровицу

Војници КФОР у уторак ујутро на кратко опколили чуваре моста на Ибру, снимали их, а онда се изненада повукли. Вод албанских специјалаца РОСУ изнад Звечана.

ВОЈНИЦИ мађарског контингента Кфора у борбеном поретку, њих тридесетак, у уторак око осам ујутро окружили су раскрсницу крај моста преко Ибра, са северне стране. Чувари моста истичу да возила међународних снага пролазе обично без заустављања кроз Митровицу, а да је овакво понашање Кфора неуобичајено и сматрају да је реч о извидници пред неку већу акцију.

– Џипови Кфора дошли су с јужне стране преко Бошњачке махале и из правца Сувог грла, а једна група је пешке прешла преко моста и запосела положај иза наших леђа – каже за “Новости” један од чувара барикаде. – У групама од по пет, с оружјем на готовс, распоредили су се око раскрснице. Снимали су и нас и барикаду. После краћег времена су се удаљили.

У уторак је, после дуже времена, неколико џипова Кфора с војним посадама постављено на мост, а на његовом излазу на јужној обали паркирано је и једно борбено оклопно возило. На крову зграде Културног центра на јужној обали, у осматрачницама заштићеним врећама с песком у уторак су поново примећене наоружане особе.

– Уколико буде напада, а очекујемо га, извешће га Американци и Немци – каже саговорник с барикаде. – Сазнали смо да се Французи и Румуни жестоко противе новој интервенцији против Срба, јер не желе да због албанских интереса угрожавају животе својих војника.

Срби који посматрају кретање Кфора кажу да су из истог разлога смењени грчки војници с контролног пункта на путу Лепосавић – јужна Митровица, крај скретања за манастир Соколицу, који је окружен албанским селима Бољетин, Жаже, Соколица. По речима наших саговорника, у та села је кришом дошла јединица албанских специјалаца из РОСУ, снаге једног вода.

Због погоршања безбедносне ситуације, после напада Кфора на становништво које је покушало 1. јуна да одбрани барикаде у Рудару, у уторак је одржана ванредна седница Општинског већа Звечан.

Са седнице је поручено да је на терторији општине уочено кретање припадника специјалних јединица РОСУ па је препоручено грађанима “да буду будни и спремни за ефикасно спречавање упада или кретања непознатих лица, укључујући и могућност постављања нових барикада”.

Извор: http://www.novosti.rs

5 коментара

 1. Ako je toliko vazno” stanje na terenu”, za medjunarodnu zajednicu, onda da mobilisemo nase snage i protjeramo Bagru sa KiM. I eto za cas Novo stanje na terenu,i nema vise pregovora!

 2. “Čedomir Jovanović mi je obećao da neće ni na koji način dovesti u pitanje integritet Republike Srpske” – naveo je Tadić.

  proSrpski Marshal garantuje suverinitete sa integritetima modernih i civilizovanih okupatora.
  Vako su Ljoticevi Zborashi chuvali i shtitili Srbstvo onomad.

 3. kako god da je za nas naizgeld bezizlazno, treba da se pripremimo da ne bi bili ponovo iznenadjeni.

 4. Nije ovo 1941-45 god, Ljotić je branio Srbiju od komunista jer
  je znao kakvo zlo donose.Okupator radi ono što se dogovorio sa
  CRVENO-ŽUTOM koalicijom ništa ne dolazi tek tako malo da se igramo ne oni znaju da nemamo vladu koja bi u ovakvim prikama
  izvršila mobilno stanje. Štampa i televizija stalno bombarduje
  Nikolića nije smeo ovo da kaže paono oko Vukovara i Srebrenice
  jer vlast CRVENO-ŽUTIH sve je odobravala što okupator naredi.

 5. Gde su sada nase jedinice za specijalne operacije!?
  Pravice Srbija Legiju od blata, samo ce tada biti kasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *