06. јун – Кина и Русија нису за употребу силе против Ирана

ПЕКИНГ – Русија и Кина се супростављају било каквој употреби силе или једностраних санкција против Ирана, наведено је данас у заједничком саопштењу после сусрета руског председника Владимира Путина са кинеским лидерима.”Русија и Кина су против коришћења војне силе или претњи силом против Ирана и не одобравају успостављање унилатералних санкција против њега”, наводи се у саопштењу.

Кинески премијер Вен Ђиабао је с друге стране у разговору с иранских председником Махмудом Ахмадинеџадом рекао да се Кина противи да било која земља на Блиском истоку дође у посед нуклеарног оружја.

Иран је у центру спора због оспораваног нуклеарног програма, за који Запад сумња да има за циљ производњу нуклеарног оружја. Техеран тврди да његов нуклеарни програм има за циљ производњу електричне енергије.Вен је рекао и да Кина “сматра да се иранско нуклеарно питање треба да решава дипломатским средствима на непристрасан начин”, јавила је агенција Синхуа.

Ахмадинеџад борави у Кини где присуствује самиту Организације шангајске сарадње која окупља Кину, Русију и земље централне Азије.

Кина и Иран имају блиске трговинске везе и Пекинг се, као и Москва, упорно противио захтевима Вашингтона да се Ирану уведу строже санкције како би он одустао од нукеларних амбиција.Пекинг и Москва инсистирају на проналажењу решење путем преговора заинтересеованих страна и осуђују санкције САД и ЕУ против Техерана, које нису добиле подршку у Савету безбедности УН.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *