05. јун – Еулекс још две године, смањење људства

БРИСЕЛ – Савет Европске уније донео је данас одлуку да мандат Еулекса на Косову буде продужен за још две године – до 14. јуна 2014. године, али и да смањи укупан број припадника Мисије за 25 одсто, саштено је у Бриселу.Како је наведено у саопштењу достављеном Тањугу, Мисија ће имати на располагању буџет од 111 милиона евра у првој години.

Овим поводом огласила се и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон:”Поздрављам такву одлуку. Мисија ЕУ обавља важан и добар посао пружујући подршку владивини закона на Косову”.Ештонова је истовремено охрабрила косовске власти да искористе стручност Еулекса и указала да ће у будућности локалне власти морати да преузму далеко већу одговорност.

Мандат мисије остаје практично исти, али ће она бити интерно реконфигурисана узимајући у обзир напредак постигнут у протекле три године и свеукупан развој односа између ЕУ и Косова.Циљ је да Мисија буде јача, мања и ефикаснија а реконфигурација ће подразумевати смањење броја укупног људства за 25 одсто.

Од 15. јуна ове године максималан број међународног особља биће 1.250 и 1.000 локалног.До сада је било 1.950 припадника међународног особља и 1.200 локалног.Мисију ће и даље превасходно чинити полицајци, судије, тужиоци и цариници.С обзиром на то да сектор правосуђа и даље представља главни изазов посебна пажња ће бити посвећена тој области, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. i kakav ‘racun’ ce da podnese ova pro-siptarska tvorevina ? Da na KiM, kao i na Siciliji, ‘vlada’ – “zakon cutanja” ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *