04. јун – Консултације о формирању владе

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић почеће данас у згради Председништва консултације о формирању нове владе с представницима Српске напредне странке (СНС).Како је саопштено из прес службе председника Републике, Николић ће разговоре о формирању владе започети “због тешке економске и социјалне ситуације у којој се држава налази”.

Николић је у недељу, у изјави Тањугу, рекао да не жели да спекулише ко ће формирати владу, али да она мора да буде састављена што пре. Он је подсетио да је обећао да ће, сходно закону и Уставу Србије, обавити разговоре са представницима парламентарних странака уколико се нико не појави са договором о парламентарној већини.

Иако је договор о већини био објављен после парламентарних избора 6. маја, очигледно је да те већине нема, односно да њему није представљена, рекао је Николић.
“После разговора са СНС разговараћу и са ДС па са СПС”, рекао је НИколић, додавши да не постоји неки временски рок у којем мора да обави те разговоре али да очекује да ће они бити брзо завршени.

Лидер СНС Александар Вучић изјавио је јуче Тањугу да је та странка спремна да понуди сарадњу Социјалистичкој партији Србије и појединим опозиционим странкама са којима већ сарађује на стварању будуће Владе Србије.Он је додао да ће то пренети Николићу током консултација како би се Влада Србије што пре формирала. Према ранијим најавама, поред Вучића, консултацијама ће присуствовати и кандидат СНС за премијера Јоргованка Табаковић, као и највиши функционери, међу којима су Зорана Михајловић и Небојша Стефановић.

Истовремено, лидер СПС Ивица Дачић је рекао да парламентарне већине још нема, али да разговори са ДС нису пропали и да ће бити настављени.Дачић је новинарима у Макишу, где је одржана свечаност поводом Дана Министарства и полиције, рекао да ће наредних дана тек уследити “озбиљни разговори са демократама, а уколико они не успеју, тек тада ће коалиција СПС-ПУПС-ЈС разговарати и са евентуалним другим партнерима”.

Разговори са представницима СНС, која је предводила коалицију “Покренимо Србију” и на мајским параментарним изборима добила највећи број гласова и освојила 73 мандата, почеће у 11 сати на Андрићевом венцу. Парламентарни избори одржани су 6. маја, а крајњи рок да Србија добије извршну власт је 5. септембар.

Према Уставу Србије, парламент накасније 90 дана од дана конституисања мора да изабере владу, а у супротном ће бити распуштен и биће одржани нови избори. Ако се то догоди, председник државе ће расписати парламентарне изборе тако да се они окончају 60 дана од расписивања. Влада је изабрана ако за њен избор гласа већина од укупног броја посланика, а њен мандат почиње да тече од момента полагања заклетве.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. polako, danas je Duhovski ponedeljak – ‘crveno slovo’ u kalendaru… U Italiji je ‘slavlje pretvoreno – u zalopojke’ ?! ( u vreme atomskih casovnika i nano-tehnologija, nema nekog opravdanja da se ‘omasi’ – za nedelju dana ?! )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *