03. јун – За и против канцеларије косовске владе у Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Министарство за Косово и Метохију сматра да би отварање канцеларије косовске владе у Косовској Митровици, чија се изградња приводи крају, представљало провокацију и покушај интегрисања севера покрајине у “државу Косово”, док за представнике званичне Приштине та канцеларија има технички карактер.

У северном делу Косовске Митровице приводе се крају радови на изградњи зграде у којој ће бити просторије Административне канцеларије коју косовска влада намерава ускоро да отвори. Радови на згради, у којој ће бити Административна канцеларија, која се налази у близини тзв. источног моста у насељу Бошњачка махала, приводе се крају а сутра се завршава конкурс за пријем 55 лица који ће бити запослени у овој канцеларији.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је Танјугу да отварање Административне канцеларије види као провокацију од стране Приштине и дела међународне заједнице која косовску владу подржава у намери да север Косова интигреше у тзв. државу Косово. “Отварање те канцеларије може још више да подигне тензије, не може се на такав начин решавати проблем севера Косова и Косовске Митровице. Ми имамо локалну самоуправу која је прави сервис грађанима и једина администрација где Срби остварују своја права”, каже Богдановић.

Министар за КиМ истиче да отварање Административне канцеларије само још више може да закомпликује ситуацију али истиче да неће бити повучен ниједан потез који би могао да изазове сукобе у вези отварања канцеларије. Он додаје да отварање Административне канцеларије даје повод за сукобе али да грађани неће насести на такав вид провокације иако је, како је оценио, намера Приштине да у зони раздвајања створи нове тензије и проблеме.

“Мој савет и порука Владе Србије је да се не може силом решавати проблем и мислим да Срби неће имати разлога да често иду тамо, иако знам да постоји огромно интересовање пре свега младих који су без посла да нађу посао у тој канцеларији,” рекао је Богдановић. Богдановић је нагласио да треба отпочети дијалог што пре и видети шта са општином Косовска Митровица и севером Косова уопште јер, како је оценио, очигледно је да “овако не иде”.

С друге стране, потпредседник косовске владе Слободан Петровић изјавио је да не види разлог за такво тумачење и да Административна канцеларија у северном делу Митровице има једини циљ – да побољша услове живота грађанима који тамо живе и убрза развој града. Петровић, који је министар Администрације и локалне самоуправе министарства које ће бити надлежно за ову канцеларију, истиче у изјави Тањугу да ће Административна канцеларија бити техничке а не политичке природе и да ће омогућити инвестиције и имплементацију развојних пројеката. Он је потврдио да се сутра завршава конкурс за 55 радних места и да ће први човек канцеларије бити у рангу председника општине и да ће сигурно бити из северног дела Митровице.

Петровић је потврдио да ће Канцеларија, за чије отварање, како је потврдио, постоји подршка међународне заједнице на Косову, располагати са 4 милиона евра које су до сада биле реализоване кроз УНМИК-ову канцеларију. Влада је упутила позив УНМИК-у за примопредају УНМИК администрације у Косовској Митровици и званичан одговор се очекује веома брзо, рекао је Петровић.

Радници УНМИК администрације који би остали без посла могу да учествују на конкурсу за радна места у Канцеларији чије отварање предстоји. У Косовској Митровици уназад неколико година поред српске општине Косовска Митровица функционише и УНМИК администрација Митровица а од пре две године у северном делу града ради и косовски Центар за цивилне услуге.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *