02. jun – Samardžić: Akcija Kfora upozorenje vlastima Srbije

BEOGRAD – Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da je današnja akcija Kfora na severu Kosova upozorenje vlastima Srbije da se približava kraj planovima Kosova za potpuno odvajanje od Srbije.

Akcija Kfora, kako je naveo Samardžić u saopštenju, predstavlja i “definitivan pritisak na Vladu Srbije da prizna nezavisno Kosovo”. “U svakom slučaju, ovo je jedna akcija bez presedana i Vlada Srbije, bez obzira što je u tehničkom mandatu, morala bi da povuče jači potez u međunarodnim okvirima i da traži sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti”, smatra Samardžić.

Samardžić je rekao da je to u poslednjih nekoliko meseci jedna u nizu nasilnih akcija, gde je korišćena i bojeva municija i dodao se Kfor na Kosovu i Metohiji sve učestalije “ponaša kao okupaciona snaga”. “Ona pokušava da slomi otpor Srba protiv albanske secesije i protiv terora koji taj režim sprovodi prema Srbima”, naveo je Samardžić.

Pripadnici Kfora danas su u selu Rudare u opštini Zvečan uklonili sve barikade koje su Srbi postavili na magistralnom putu koji vodi prema južnom delu Kosovske Mitrovice.

Nakon jutrošnje pucnjave i incidenata, u kojima su povređena trojica Srba i dva vojnika Kfora, situacija se vratila u normalu ali su u Rudaru vidljivi tragovi operacije koju su sproveli međunarodni vojnici.
Izvor: Tanjug

2 komentara

  1. G-din Samardžić je dao pravu dijagnozu šta znači ova akcija Kfora.
    Vreme će pokazati da li je to tačno ili nije.Prema drugim dešavanjima na Kosovu i Metohiji verovatnije je da će biti tačna nažalost.On je predložio šta bi vlada eventualno trebala preduzeti ali za sada nema ništa od toga.Dok se formira nova vlada Srbije možemo očekivati još jednostranih poteza i Prištine i Kfora pošto Priština koristi vremenski međuprostor dok se formira vlada.Kada se i formira, vlada neće imati mnogo manevarskog prostora.Očigledno je da nešto škripi u formiranju nove vlade, bar one koja je najavljena.Razlog može biti politika LDP koja je poprilično u nesaglasju sa ostalim koalicionim partnerima(većim delom sa SPS-om) kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova i Metohije.Sa druge strane Dinkić izgleda nije po volji Borisa Tadića tako da od najavljenog brzog formiranja može to biti sporo i mukotrpno formiranje najavljene nove vlade na čelu sa DS i premijerom Borisom Tadićem.Ionako je ta vlada sama po sebi problematična po više aspekata i pitanje je njenih kapaciteta i roka trajanja poprilično otvoreno.

  2. Svaki dan koji prodje u prepucavanju celnih ljudi a ne akcije, je dobro dosao Pristini.
    Gospodin Samardjic je u pravu, medjutim nepostoji osoba u vladajucoj koaliciji koja moze da LUPI PESNICOM O STO I KAZE DOSTA VISE…
    Gubitnici se guraju da zadrze vlast, novo izabrani se jos nisu snasli… narodu na KiM najteze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *