02. јун – Самарџић: Акција Кфора упозорење властима Србије

БЕОГРАД – Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић изјавио је да је данашња акција Кфора на северу Косова упозорење властима Србије да се приближава крај плановима Косова за потпуно одвајање од Србије.

Акција Кфора, како је навео Самарџић у саопштењу, представља и “дефинитиван притисак на Владу Србије да призна независно Косово”. “У сваком случају, ово је једна акција без преседана и Влада Србије, без обзира што је у техничком мандату, морала би да повуче јачи потез у међународним оквирима и да тражи сазивање ванредне седнице Савета безбедности”, сматра Самарџић.

Самарџић је рекао да је то у последњих неколико месеци једна у низу насилних акција, где је коришћена и бојева муниција и додао се Кфор на Косову и Метохији све учесталије “понаша као окупациона снага”. “Она покушава да сломи отпор Срба против албанске сецесије и против терора који тај режим спроводи према Србима”, навео је Самарџић.

Припадници Кфора данас су у селу Рударе у општини Звечан уклонили све барикаде које су Срби поставили на магистралном путу који води према јужном делу Косовске Митровице.

Након јутрошње пуцњаве и инцидената, у којима су повређена тројица Срба и два војника Кфора, ситуација се вратила у нормалу али су у Рудару видљиви трагови операције коју су спровели међународни војници.
Извор: Танјуг

2 коментара

  1. G-din Samardžić je dao pravu dijagnozu šta znači ova akcija Kfora.
    Vreme će pokazati da li je to tačno ili nije.Prema drugim dešavanjima na Kosovu i Metohiji verovatnije je da će biti tačna nažalost.On je predložio šta bi vlada eventualno trebala preduzeti ali za sada nema ništa od toga.Dok se formira nova vlada Srbije možemo očekivati još jednostranih poteza i Prištine i Kfora pošto Priština koristi vremenski međuprostor dok se formira vlada.Kada se i formira, vlada neće imati mnogo manevarskog prostora.Očigledno je da nešto škripi u formiranju nove vlade, bar one koja je najavljena.Razlog može biti politika LDP koja je poprilično u nesaglasju sa ostalim koalicionim partnerima(većim delom sa SPS-om) kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova i Metohije.Sa druge strane Dinkić izgleda nije po volji Borisa Tadića tako da od najavljenog brzog formiranja može to biti sporo i mukotrpno formiranje najavljene nove vlade na čelu sa DS i premijerom Borisom Tadićem.Ionako je ta vlada sama po sebi problematična po više aspekata i pitanje je njenih kapaciteta i roka trajanja poprilično otvoreno.

  2. Svaki dan koji prodje u prepucavanju celnih ljudi a ne akcije, je dobro dosao Pristini.
    Gospodin Samardjic je u pravu, medjutim nepostoji osoba u vladajucoj koaliciji koja moze da LUPI PESNICOM O STO I KAZE DOSTA VISE…
    Gubitnici se guraju da zadrze vlast, novo izabrani se jos nisu snasli… narodu na KiM najteze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *