02. јун – Мирно на северу Косова, замењен контигент Кфора

ЗВЕЧАН – Ноћ у општини Звечан на северу Косова, где је јуче дошло до сукоба грађана и војника Кфора, протекла је мирно и без инцидената.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изразио је очекивање да ће на северу Космета бити мирније јер је током ноћи замењен контигент Кфора који је уклонио српске барикаде у селу Рударе, код Звечана. “Сада ће се ићи ка смиривању ситуације. Током ноћи је замењен контигент који је покренуо акцију, тако да данас имамо Грке тамо, данас имамо и Задушнице и биће то прилика да видимо понашање Кфора и одговорност српских лидера”, рекао је Ивановић, гостујући на РТС.

Ивановић је изјавио да је Кфор најновијим уклањањем барикада покушао да искористи институционални вакум уочи формирања нове владе у Србији и навео да се питање барикада не може решавати силом, већ искључиво политичким средствима. “Ја мислим да је Кфор искористио институционални вакум уочи формирања владе и пробали су да тестирају каква ће бити реакција Срба”, рекао је Ивановић и додао да треба сачекати формирање нове владе, после чега ће брзо бити настављен дијалог, који је, како наводи, једини пут за проналажење одрживог решења.

Уз напомену да су барикаде постављене као чист одбрамбени мотив Срба, Ивановић је рекао да страх тамошњег становништва може бити отклоњен само чврстим уверавањем да неће бити никаквих изненадних упада на север, нити да ће међународне снаге дозволити угрожавање српског становништва.

Ивановић је навео да Кфор треба да схвати да силом не може бити решен проблем. “Зато није добро да Кфор провоцира и троши огромну енергију Срба и средства, али у неком смислу и политички кредибилитет Кфора, јер се он доживљава као једина мисија која је до сада колико-толико била непристрасна. Било би добро да и Кфор схвати да се ово питање не може решити силом, па ни Кфоровим снагама, већ да то треба препустити политичарима када за то дође време”, казао је Ивановић.

У јучерашњим нередима у селу Рударе код Звечана повређено је четворо Срба, од којих је троје задржано на болничком лечењу, и двојица војника Кфора који су повређени из ватреног оружја.

Срби који су желели да спрече уклањање барикада окупили су се јуче ујутро након што су се у Звечану и Косовској Митровици чуле сирене за узбуну, да би убрзо потом дошло до сукоба са Кфором у којем су коришћене каменице а чула се и пуцњава из ватреног оружја.

У акцији међународних војних снага уклоњене су све барикаде код Рудара са магистралног пута Лепосавић-Звечан-Косовска Митровица, укључујући и ону највећу коју су Срби прошлог лета бетонирали у месту Дудин крш.

Барикаде су уклоњене уз помоћ тешке механизације Кфора, а за време акције било је блокирано читаво подручје које су интезивно током целог дана надлетали хеликоптери Кфора.

После уклањања барикада магистрални пут Лепосавић-Звечан-Приштина је отворен за саобраћај а војници Кфора су остали на две локације где су постављени њихови контролни пунктови..
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *