01. јун – Има повређених код Звечана, КФОР покушава да уклони барикаде

У близини Звечана је јутрос дошло до сукоба грађана и војника КФОР-а, због покушаја КФОР-а да уклони барикаде у Рудару, сазнаје КИМ радио. Један повређени у животној опасности, потврђено у КБЦ Косовска Митровица.

12:03 – Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи не жели да коментарише дешавања на северу Косова. КИМ радију је кратко рекао да информације треба тражити од КФОР-а.

11:57 – КФОР је пробио барикаду у Малом Рудару и наставио напредовање према барикади “Крст” у Великом Рудару, преноси БЕТА.

11:56 – Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић позвао је КФОР да се уздржи од примене силе и да се стриктно придржава и креће у оквирима свог мандата, а Србе да остану мирни и да не наседају на провокације.

11:38 – Портпарол КФОР-а Уве Новицки потврдио је Тањугу да је током акције уклањања барикаде у околини Рудара повређен један војник КФОР-а.

11:22 – Ситуација у Звечану је тренутно мирна. У току су нови преговори председника општина Звечан и Зубин Поток са официрима КФОР-а. Велики број Срба и даље је окупљен око барикада у Рудару и Дудином Кршу.

10:49 – Са америчким официром КФОР-а разговарали су председник општине Звечан Драгиша Миловић и Зубин Поток Славиша Ристић, као и директорка болнице Милена Цветковић. Након тог разговора председници општина апеловали су на грађане да не бацају камење јер ће у супротном КФОР употребити оружје. Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да не разуме шта је КФОР мотивисало на данашњу акцију. Према његовој оцени, Приштина и КФОР користе институционални вакум у Србији да би променили стање на терену, преноси Б92.

10:27 – КФОР  баца сузавац на Србе окупљене око барикаде у месту Дудин Крш, сазнаје КИМ радио.

10:25 – У КБЦ Косовска Митровица примљена су тројица повређених Срба из Звечана. “Један од њих налази се у животној опасности. Он има прострелну рану надколенице и у току је оперативни захват”, потврдио је КИМ радију начелник болнице др Милан Јаковљевић. Остала двојица примљена су са лакшим телесним повредама. Јаковљевић страхује да је број повређених већи али да проблем представља немогућност приступа терену. Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић изјавио је за Б92 да су најмање три особе рањене.

10:17 – КФОР је саопштио да је јутрос започео операцију уклањања барикаде у околини места Рударе са циљем поспешивања слободе кретања. “Од 08.40 сати Кфор спроводи операцију уклањања барикаде у околини места Рударе. Ова активност има за циљ поспешивање слободе кретања не само за Кфор, већ и међународне организације и све грађане Косова”, наводи се у саопштењу Кфора достављеном КИМ радију. Кфор је успоставио више контролних пунктова и сигурносних зона из безбедносних разлога, објашњава се даље, додајући да се ради о мерама везаних за уклањање барикаде и да ће оне бити привремене. Након што барикада буде уклоњена контролни пунктови и сигурносне зоне ће бити уклоњене. До сада, како се додаје у саопштењу, не постоје информације о инцидентима. Мисија Кфора је, како се подсећа, ту да допринесе безбедном окружењу и слободи кретања за све грађане Косова.

10:14 – Хеликоптери КФОР-а непрестано прелећу изнад подручја сукоба, а на крају моста ка селу Рударе, који је такође од јутрос блокиран, стоји један транспортер, преноси Тањуг. На звечанској страни моста је велики број грађана. Са великим бројем окупљених грађана су предстанивици локалне смоуправе Косовске Митровице и Звечана, Крстимир Пантић и Драгиша Миловић. Припадници америчког Кфора нису допустили хитној помоћи из Косовске Митровице да укаже помоћ рањенима. Како је грађанима и медијима рекао председник општине Косовска Митровица Миловић, потпуковник КФОР-а Џозеф Линч није дозволио пролаз ни хитној помоћи, ни представницима локалне самоуправе.

09:56 – У сукобу са КФОР-ом има повредјених. Новинар КИМ радија са лица места потврдио је да је видео повређеног човека кога су уносили у ауто. Други извори наводе да је бар троје људи примљено у болницу у Косовској Митровици.

09:41-  КФОР је механизацијом и возилима блокирао мост између Звечана и Рудара чиме спречава грађане да дођу до барикада у Рудару и Дудином Кршу.

09:25 – Оклопна механизација КФОР-а уклања бетонирану барикаду на мостићу у Рудару. Уклањању барикаде претходио сузавац, око моста окупљено око 500 људи, јавља новинар КИМ радија са лица места. Коришћени су гумени меци и бојева муниција.

09:10 – До инцидента је дошло када су војници КФОР-а покушали да уклоне барикаду у Рудару у близини Звечана. Срби који дежурају на барикадама супроставили су се намери КФОР-а након чега је дошло до мањег  сукоба окупљених Срба и припадника КФОР-а.

08:15 – КФОР је, како КИМ радио сазнаје, блокирао путеве ка Звечану због чега су се јутрос огласиле сирене, па су Срби кренули ка барикади.

Видео запис:

Извор: http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *