Senka izborne krađe?

Piše Uglješa Mrdić

Predstavnici opozicije i SVM-a izjavili su da je na izborima 6. maja bilo krađe biračke volje, kao i da će dokaze za to saopštiti narednih dana

 

Sudeći prema izjavama pojedinih opozicionih lidera, dolazimo do zaključka da je opšte izbore u Srbiji, koji su održani 6. maja, pala senka izborne krađe ili velikih nepravilnosti. Ostalo je pitanje u kojoj meri.
Prvi signal za uzbunu bio je Jedinstveni birački spisak, po kojem ove godine u Srbiji ima 7.026.579 registrovanih glasača; pre četiri godine, 2008, bilo ih je skoro 280.000 manje – 6.749.688. Setimo se da je „Pečat“ u prošlom broju upozorio da se uz pomoć OEBS-a i 261.000 biračkih listića odštampanih po spisku MUP-a sa Kosova iz 1996. godine sprema velika izborna krađa? Kada je prevara otkrivena usledilo je nemušto saopštenje da je RIK odlučio da zapečati po 261.000 listića za parlamentarne i predsedničke izbore i izborni materijal za šest opština na Kosovu, navodno zbog bezbednosnih razloga.
Postavlja se pitanje koliko još ima takvih, nepostojećih birača u Jedinstvenom biračkom spisku? Ako smo otkrili ovih četvrt miliona, šta nas sprečava da posumnjamo da ih ima još koje nismo otkrili?
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor saopštio je u sredu da će zbog toga što su žestoko pokradeni na izborima 6. maja, zatražiti da se rezultati izbora na svim nivoima preispitaju.
„Nešto se desilo između momenta davanja glasova i momenta prebrojavanja glasova. Mi smo 24 ili 48 sati od momenta zatvaranja izbornih mesta do sinoć izgubili jednu trećinu, odnosno blizu 30.000 glasova. Želimo da dobijemo odgovor kako je to moguće“, zapitao je Pastor na konferenciji za novinare.

POKRADENA TREĆINA GLASOVA?

 

Lider SVM-a tvrdi da kao predsednički kandidat nije dobio 91.400 glasova, kako je objavljeno, nego 63.262 glasa, navodeći da su u momentu kada je objavljen rezultat džakovi sa listićima iz Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša i Kanjiže „još bili u Subotici“.
„Što se republičke liste tiče, kako je moguće da smo od zatvaranja biračkih mesta, pa do juče, sa 95.375 glasova koji su vredeli sedam mandata spali na 67.841 glas koji danas vrede pet mandata? – upitao je Pastor, koji je postavio pitanje rezultata na pokrajinskim izborima, navodeći da je na uzorku od oko 20 odsto SVM osvojio 6,40 odsto glasova, a sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta osvojio 6,15 odsto.
Lider SVM-a je takođe zapitao kako je moguće da ta stranka u Subotici dobije nepunih 16.000 glasova i da „naši birači na pet lista glasaju na svakoj sasvim različito“.
Pastor je upitao i „kako je moguće da u Senti SVM dobije lokalne izbore, a da on izgubi u predsedničkoj trci od Borisa Tadića ili da u Bajmoku na izborima za Mesnu zajednicu dobijemo 500 glasova više nego što smo u istom tom Bajmoku dobili na lokalnim izborima“. On je istakao da ništa od objavljenih rezultata neće prihvatiti i zatražio da se glasanje preispita.
Govoreći o podršci nekom od kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora, lider SVM-a je rekao da sve ono što je do sinoć (utorak veče) govorio više ne važi (podrška Borisu Tadiću), „a šta će da važi – to ćemo da vidimo“.

NEGDE UKRALI VIŠE, NEGDE MANJE
Podsetimo da je predsednički kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju“ Tomislav Nikolić najavio uoči zaključenja ovog broja „Pečata“ da će predstaviti dokaze o izbornoj krađi, koji će, po njegovom mišljenju, eliminisati Demokratsku stranku iz političkog života.
„Mi smo u principu svuda pobedili, negde su ukrali više, a negde manje. To što ću ja da vam pokažem može da se preslika na 9.000 biračkih mesta“, rekao je Nikolić, koji je dodao da je Srbija zemlja u kojoj su političari na vlasti ogrezli u kriminalu, jer ih je „kriminal preuzeo u svoje ruke“.
Nikolić je izjavio na sednici Glavnog odbora SNS-a da će, ako postane predsednik Srbije, podneti ostavku na funkciju predsednika stranke.
Nikolić je naveo da će se, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, posvetiti državi i državnim poslovima, jer je njegova prva odgovornost prema građanima, a ne prema stranki, i da će prva dužnost novog predsednika biti da ujedini zemlju i da je on spreman da razgovara sa svima „kako bismo ponovo ujedinili Srbiju i formirali vladu koja bi radila u interesu građana, a ne samo jedne političke stranke“.
I „Dveri“ sumnjaju da je izborna krađa učinjena kroz pretvaranje glasova u nevažeće listiće, i to glasova SNS-a, DSS-a, SRS-a i „Dveri“.
„Dveri“ zahtevaju uvid u nevažeće listiće kojih je skoro 200.000 hiljada, i to samo zapečaćene. Vladan Glišić, predsednički kandidat „Dveri“ je saopštio da su kršenja izbornog procesa bila gruba i brojna: kontrolorima nije dozvoljen uvid u izveštaje, na bezbroj mesta pojavio se višak glasačkih listića, brojnim biračima nije dozvoljeno da glasaju, jer su se nekim nepoznatim načinima našli samo na jednom od spiskova, dok ih na drugima nije bilo, o nepravilnostima na biračkim mestima u inostranstvu da ne govorimo.

CIRKUS U ZAJEČARU
Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Zaječaru tri političke grupacije predale su prigovore na regularnost izbora – „Preokret“ – Čedomir Jovanović, koalicija „Pokrenimo Zaječar“ SNS-Nova Srbija i Pokret radnika i seljaka, „Pobeda za bolji život“. Na „Ju tjubu“ se pojavio i video na kojem se vidi kako su u GIK stigle nezapečaćene, odnosno otvorene koverte sa glasačkim listićima.
Pogledajte na „Ju tjubu“ najbolje primere izbornih krađa. U Zaječaru, predstavnici vlasti dobili su i po 198 odsto glasova! Video prikazuje kako na hodnicima zatiče ljude koji zatvaraju i pečate koverte sa glasačkim listićima. Prema izbornim propisima, glasovi se prebrojavaju na izbornom mestu, a zatim stavljaju u koverte koje se pečate na licu mesta, i tako zatvorene odnose izbornoj komisiji. U Zaječaru je problem nastao jer su koverte stigle nezapečaćene, predsednik GIK je odbio da ih takve primi, pa su pečaćene na licu mesta – na podu hodnika opštine, gde su se nalazili džakovi sa listićima. Šta se sa glasačkim listićima desilo u putu od biračkog mesta do GIK-a, može samo da se nagađa, jer je svako u tom lancu imao pristup otvorenim kovertama. Posle ovog incidenta Pokret radnika i seljaka je podneo prigovor na regularnost izbora.
Ovo su samo neki od najblaže rečeno „sumnjivih“ izbornih dešavanja…
Inače, na sednici RIK-a u Skupštini Srbije, održanoj u sredu, odbačeno je ukupno 36 prigovora, oni su se uglavnom odnosili na to da su u biračkim odborima radili bliski srodnici i da je u kutijama bilo više listića nego birača koji su izašli na izbore.
Predstavnici opozicije smatrali su da bi izbore na tim mestima RIK trebalo da poništi po službenoj dužnosti, jer je došlo da ozbiljnih povreda izbornog procesa.
Predstavnici SNS-a su izjavili da nije važno da li je prigovor podnet u propisanom vremenskom roku, ako je jasno da je došlo do teške povrede propisa, pa čak i kada se zna da postoje video snimci na kojima su zabeležene nepravilnosti.
Uoči zaključenja ovog broja „Pečata“ zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić je rekao da će SNS te dokaze prezentovati Demokratskoj stranki Srbije i da će ih potom izneti u javnost.
“Biće vrlo interesantno kako će vlast da pruži odgovore“, pojasnio je Vučić i dodao da nije slučajno da na izbornu krađu upozoravaju i „Dveri“, SVM i Pokret radnika i seljaka.
On je zaključio da je jasno da je na izborima 6. maja „bilo pljačke biračke volje“, kao i da će dokaze za to SNS izneti u javnost narednih dana.

________________

Rezultati ranijih glasanja za predsedničke izbore

2004.
Prvi krug izbora 13. jun
Tadić 853.584 27,4 odsto
Nikolić  954.336 30,6 odsto

Drugi krug izbora 27. jun
Tadić 1.681.528 53,2 odsto
Nikolić 1.434.068 45,4 odsto

2008.
Prvi krug izbora  20. januar
Tadić 1.457.030 35,4 odsto
Nikolić 1.646.172 40,0 odsto

Drugi krug izbora  3. februar
Tadić  2.304.467 50,3 odsto
Nikolić  2.197.155 48 odsto

2012.
Prvi krug izbora 6. maj
Tadić        25,37 odsto
Nikolić     25,02 odsto

________________

Kravčenkovo kršenje izborne tišine

 

Jedan od onih koji se kao i u vreme predizborne kampanje ponovo umešao u izbore u Srbiji je i generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ Kiril Kravčenko. Naime, baš u vreme izborne tišine, 5. maja, objavljeno je da će NIS u okviru programa „Saradnja radi razvoja“ na godinu dana putem javnog konkursa zaposliti 250 ljudi sa višim i visokim obrazovanjem koji su trenutno bez posla na evidenciji.

 

4 komentara

  1. Pokradoše nam živote već 12 godina pa što ne bi i listiće…?
    Prepošteni…

  2. samo vas gledam

    Bojkot konstituisanja skupštine. Skupština može da se konstituiše samo ako joj prisustvuje dve trećine poslanika. Da bi se sprečilo njeno konstituisanje dovoljno je da 84 poslanika ne dođe, SNS i DSS imaju 94 poslanika. Jedini izlaz iz takve situacije su novi izbori.

  3. “Demokrate” nisu pokrale ove izbote, kao što su svojevremeno dokazali da se može glasati iz Bodruma. Onda iz Bodruma, a sada iz podruma ( podzemlja).

  4. pa naucili da kradu,prekrsili bi svoj kodeks da nisu i sad kraduckali,pa oni tj “demokrate” (ds i ostala mafija )ovo smatraju sitnom kradjom .Uporedite milione evra koje su do sada ukrali pa ovo je stvarno zanemarljivo,jer da sad ne ukradu morali bi sve da vrate
    do juce nije imalo ni kuce zasta da ih ujede a sad BIZNISMENI KOMPANIJE VILE STANVI AUTA PRIVILEGIJE pa tesko se odreci svega toga sto je jos gore ici ce u zatvor to je njima a za afere da ne pocinjemo jel bi mi crko kompjuter(nema tolku memoriju)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *