Сенка изборне крађе?

Пише Угљеша Мрдић

Представници опозиције и СВМ-а изјавили су да је на изборима 6. маја било крађе бирачке воље, као и да ће доказе за то саопштити наредних дана

 

Судећи према изјавама појединих опозиционих лидера, долазимо до закључка да је опште изборе у Србији, који су одржани 6. маја, пала сенка изборне крађе или великих неправилности. Остало је питање у којој мери.
Први сигнал за узбуну био је Јединствени бирачки списак, по којем ове године у Србији има 7.026.579 регистрованих гласача; пре четири године, 2008, било их је скоро 280.000 мање – 6.749.688. Сетимо се да је „Печат“ у прошлом броју упозорио да се уз помоћ ОЕБС-а и 261.000 бирачких листића одштампаних по списку МУП-а са Косова из 1996. године спрема велика изборна крађа? Када је превара откривена уследило је немушто саопштење да је РИК одлучио да запечати по 261.000 листића за парламентарне и председничке изборе и изборни материјал за шест општина на Косову, наводно због безбедносних разлога.
Поставља се питање колико још има таквих, непостојећих бирача у Јединственом бирачком списку? Ако смо открили ових четврт милиона, шта нас спречава да посумњамо да их има још које нисмо открили?
Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор саопштио је у среду да ће због тога што су жестоко покрадени на изборима 6. маја, затражити да се резултати избора на свим нивоима преиспитају.
„Нешто се десило између момента давања гласова и момента пребројавања гласова. Ми смо 24 или 48 сати од момента затварања изборних места до синоћ изгубили једну трећину, односно близу 30.000 гласова. Желимо да добијемо одговор како је то могуће“, запитао је Пастор на конференцији за новинаре.

ПОКРАДЕНА ТРЕЋИНА ГЛАСОВА?

 

Лидер СВМ-а тврди да као председнички кандидат није добио 91.400 гласова, како је објављено, него 63.262 гласа, наводећи да су у моменту када је објављен резултат џакови са листићима из Суботице, Бачке Тополе, Малог Иђоша и Кањиже „још били у Суботици“.
„Што се републичке листе тиче, како је могуће да смо од затварања бирачких места, па до јуче, са 95.375 гласова који су вредели седам мандата спали на 67.841 глас који данас вреде пет мандата? – упитао је Пастор, који је поставио питање резултата на покрајинским изборима, наводећи да је на узорку од око 20 одсто СВМ освојио 6,40 одсто гласова, а са 100 одсто обрађених бирачких места освојио 6,15 одсто.
Лидер СВМ-а је такође запитао како је могуће да та странка у Суботици добије непуних 16.000 гласова и да „наши бирачи на пет листа гласају на свакој сасвим различито“.
Пастор је упитао и „како је могуће да у Сенти СВМ добије локалне изборе, а да он изгуби у председничкој трци од Бориса Тадића или да у Бајмоку на изборима за Месну заједницу добијемо 500 гласова више него што смо у истом том Бајмоку добили на локалним изборима“. Он је истакао да ништа од објављених резултата неће прихватити и затражио да се гласање преиспита.
Говорећи о подршци неком од кандидата у другом кругу председничких избора, лидер СВМ-а је рекао да све оно што је до синоћ (уторак вече) говорио више не важи (подршка Борису Тадићу), „а шта ће да важи – то ћемо да видимо“.

НЕГДЕ УКРАЛИ ВИШЕ, НЕГДЕ МАЊЕ
Подсетимо да је председнички кандидат коалиције „Покренимо Србију“ Томислав Николић најавио уочи закључења овог броја „Печата“ да ће представити доказе о изборној крађи, који ће, по његовом мишљењу, елиминисати Демократску странку из политичког живота.
„Ми смо у принципу свуда победили, негде су украли више, а негде мање. То што ћу ја да вам покажем може да се преслика на 9.000 бирачких места“, рекао је Николић, који је додао да је Србија земља у којој су политичари на власти огрезли у криминалу, јер их је „криминал преузео у своје руке“.
Николић је изјавио на седници Главног одбора СНС-а да ће, ако постане председник Србије, поднети оставку на функцију председника странке.
Николић је навео да ће се, уколико победи на председничким изборима, посветити држави и државним пословима, јер је његова прва одговорност према грађанима, а не према странки, и да ће прва дужност новог председника бити да уједини земљу и да је он спреман да разговара са свима „како бисмо поново ујединили Србију и формирали владу која би радила у интересу грађана, а не само једне политичке странке“.
И „Двери“ сумњају да је изборна крађа учињена кроз претварање гласова у неважеће листиће, и то гласова СНС-а, ДСС-а, СРС-а и „Двери“.
„Двери“ захтевају увид у неважеће листиће којих је скоро 200.000 хиљада, и то само запечаћене. Владан Глишић, председнички кандидат „Двери“ је саопштио да су кршења изборног процеса била груба и бројна: контролорима није дозвољен увид у извештаје, на безброј места појавио се вишак гласачких листића, бројним бирачима није дозвољено да гласају, јер су се неким непознатим начинима нашли само на једном од спискова, док их на другима није било, о неправилностима на бирачким местима у иностранству да не говоримо.

ЦИРКУС У ЗАЈЕЧАРУ
Градској изборној комисији (ГИК) у Зајечару три политичке групације предале су приговоре на регуларност избора – „Преокрет“ – Чедомир Јовановић, коалиција „Покренимо Зајечар“ СНС-Нова Србија и Покрет радника и сељака, „Победа за бољи живот“. На „Ју тјубу“ се појавио и видео на којем се види како су у ГИК стигле незапечаћене, односно отворене коверте са гласачким листићима.
Погледајте на „Ју тјубу“ најбоље примере изборних крађа. У Зајечару, представници власти добили су и по 198 одсто гласова! Видео приказује како на ходницима затиче људе који затварају и печате коверте са гласачким листићима. Према изборним прописима, гласови се пребројавају на изборном месту, а затим стављају у коверте које се печате на лицу места, и тако затворене односе изборној комисији. У Зајечару је проблем настао јер су коверте стигле незапечаћене, председник ГИК је одбио да их такве прими, па су печаћене на лицу места – на поду ходника општине, где су се налазили џакови са листићима. Шта се са гласачким листићима десило у путу од бирачког места до ГИК-а, може само да се нагађа, јер је свако у том ланцу имао приступ отвореним ковертама. После овог инцидента Покрет радника и сељака је поднео приговор на регуларност избора.
Ово су само неки од најблаже речено „сумњивих“ изборних дешавања…
Иначе, на седници РИК-а у Скупштини Србије, одржаној у среду, одбачено је укупно 36 приговора, они су се углавном односили на то да су у бирачким одборима радили блиски сродници и да је у кутијама било више листића него бирача који су изашли на изборе.
Представници опозиције сматрали су да би изборе на тим местима РИК требало да поништи по службеној дужности, јер је дошло да озбиљних повреда изборног процеса.
Представници СНС-а су изјавили да није важно да ли је приговор поднет у прописаном временском року, ако је јасно да је дошло до тешке повреде прописа, па чак и када се зна да постоје видео снимци на којима су забележене неправилности.
Уочи закључења овог броја „Печата“ заменик председника СНС-а Александар Вучић је рекао да ће СНС те доказе презентовати Демократској странки Србије и да ће их потом изнети у јавност.
“Биће врло интересантно како ће власт да пружи одговоре“, појаснио је Вучић и додао да није случајно да на изборну крађу упозоравају и „Двери“, СВМ и Покрет радника и сељака.
Он је закључио да је јасно да је на изборима 6. маја „било пљачке бирачке воље“, као и да ће доказе за то СНС изнети у јавност наредних дана.

________________

Резултати ранијих гласања за председничке изборе

2004.
Први круг избора 13. јун
Тадић 853.584 27,4 одсто
Николић  954.336 30,6 одсто

Други круг избора 27. јун
Тадић 1.681.528 53,2 одсто
Николић 1.434.068 45,4 одсто

2008.
Први круг избора  20. јануар
Тадић 1.457.030 35,4 одсто
Николић 1.646.172 40,0 одсто

Други круг избора  3. фебруар
Тадић  2.304.467 50,3 одсто
Николић  2.197.155 48 одсто

2012.
Први круг избора 6. мај
Тадић        25,37 одсто
Николић     25,02 одсто

________________

Кравченково кршење изборне тишине

 

Један од оних који се као и у време предизборне кампање поново умешао у изборе у Србији је и генерални директор „Нафтне индустрије Србије“ Кирил Кравченко. Наиме, баш у време изборне тишине, 5. маја, објављено је да ће НИС у оквиру програма „Сарадња ради развоја“ на годину дана путем јавног конкурса запослити 250 људи са вишим и високим образовањем који су тренутно без посла на евиденцији.

 

4 коментара

  1. Pokradoše nam živote već 12 godina pa što ne bi i listiće…?
    Prepošteni…

  2. samo vas gledam

    Бојкот конституисања скупштине. Скупштина може да се конституише само ако јој присуствује две трећине посланика. Да би се спречило њено конституисање довољно је да 84 посланика не дође, СНС и ДСС имају 94 посланика. Једини излаз из такве ситуације су нови избори.

  3. “Demokrate” nisu pokrale ove izbote, kao što su svojevremeno dokazali da se može glasati iz Bodruma. Onda iz Bodruma, a sada iz podruma ( podzemlja).

  4. pa naucili da kradu,prekrsili bi svoj kodeks da nisu i sad kraduckali,pa oni tj “demokrate” (ds i ostala mafija )ovo smatraju sitnom kradjom .Uporedite milione evra koje su do sada ukrali pa ovo je stvarno zanemarljivo,jer da sad ne ukradu morali bi sve da vrate
    do juce nije imalo ni kuce zasta da ih ujede a sad BIZNISMENI KOMPANIJE VILE STANVI AUTA PRIVILEGIJE pa tesko se odreci svega toga sto je jos gore ici ce u zatvor to je njima a za afere da ne pocinjemo jel bi mi crko kompjuter(nema tolku memoriju)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *