Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade „Pečat vremena“ za književnost

Žiri za dodelu nagrade „Pečat vremena“ za književnost, u sastavu prof. dr Jovan Delić (predsednik), mr Vladimir Dimitrijević, Ljiljana Bogdanović i Aleksandar Dunđerin, na sednici održanoj u Beogradu, u četvrtak 3. maja 2012, jednoglasno je doneo sledeću

ODLUKU
da se nagrada „Pečat vremena“ za književnost dodeli Rajku Petrovu Nogu za knjigu „Zapiši i napiši“, objavljenu 2011. godine, u izdanju „Beogradske knjige“ iz Beograda.

OBRAZLOŽENJE
„Zapiši i napiši“ Rajka Petrova Noga veoma je značajno prozno delo u kojem je ideja ovog autora, njegovo umetničko geslo – da individualni talenat ima opravdanje postojanja samo ako se dobrim delom poništi u tradiciji iz koje je ponikao – dobila punoću smisla. „Zapiši i napiši“ je žanrovski hibridna knjiga, složene strukture i nesvakidašnje višeglasnosti. Uz pomoć „nesigurnih sećanja“ Nogo majstorski gradi portrete i priče kroz koje te portrete oživljava, smeštajući svoje ostvarenje u prostor između romaneskne fiktivne proze i dokumentarne memoarističke faktografije. Zahvaljujući, sa druge strane, „pouzdanim čitanjima“ književnih dela autora o kojima piše, Nogova knjiga dobija ozbiljnu i duboku esejističku dimenziju, a portreti pisaca intelektualnu uverljivost. Zato je veliki broj portreta građen u duploj ekspoziciji – „nesigurno sećanje“ i „pouzdano čitanje“ – sa umetnim pesmama koje su tu „da se u čitanju odmoriš na proplanku“.
Pred čitaocima se tako odvija drama jedne epohe (druga polovina dvadesetog veka), svojevrsni roman i svojevrsna istorija literature čiji su junaci velikani srpske (i južnoslovenske) književnosti, i u čijoj tradiciji i na čijem izvoru su usmeno nasleđe, Njegoš kao „tragični junak kosovske misli“ i potonji pisci kao „poverenici kosovske misli“; misli koja je za Noga „središnji topos naše ukupne istorije i kulture“.

Nagrada, koju dodeljuju nedeljnik „Pečat“ i ABS Fondacija, čine povelja i novčani iznos od 500.000 dinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *