Професионалци

Наши политички аналитичари, који су се пред други круг председничких избора већ прославили прогнозама да Борис Тадић сигурно побеђује Томислава Николића и да је једино питање колико ће убедљива бити та победа државника над доказаним губитником, аналитичари који су се и директно укључивали у ДС-ову кампању оцрњивања председничког кандидата СНС-а и у време предизборне тишине позивали на масовни излазак на биралишта зато што су истраживања показивала да само великом излазношћу Тадић може да порази Николића, недуго после краха својих предвиђања и активистичких анализа заузели су резервни положај и наставили да преко водећих српских медија дејствују по нашим мозговима. Нови задатак: убедити Србију да је Борис Тадић најбољи од свих премијера које би Србија могла да добије, и да би влада коју би предводио први човек ДС-а била сасвим легитимна, иако су изборе изгубили и ДС и њен први човек, да и не подсећамо на озбиљне сумње у изборну крађу. „Тадић најбољи за премијера“, нажалост без икаквог подсмеха сумирао је београдски „Прес“  мишљење ових професионалних друштвено-политичких радника који се представљају као независни политички аналитичари. „Печат“ наставља да бележи шта су по српским новинама и телевизијама говорили ови професионалци. Да њихово прегнуће, да баш не кажемо бруку, сачувамо од заборава.

 

Милан Николић
Политички аналитичар Милан Николић сматра да је Тадић најбоље решење за премијера:
„Ако је Тадић премијер, онда бисмо имали уравнотежену ситуацију и једну квалификованију владу. У Србији бисмо имали два јака табора, један на председничком и други на премијерском положају, што би и једне и друге држало у равнотежи и контроли. То би за државу свакако било најбоље решење“.
Рекао је Николић и ово: „Мислим да би могућност да Борис Тадић буде нови премијер Србије била веома добра. Сматрам да би се тиме обезбедила равнотежа између једне групације – председника државе, и друге групације – председника владе. ДС и њени коалициони партнери имају најбоље кадрове и веома дуго обављају свој посао. Ипак, у влади би требало да буде и много нестраначких личности и квалитетних стручњака. Што се тиче навода да је Драган Ђилас нови ‘гигант’ ДС-а, онима који тако мисле предлажем да погледају изборни резултат и виде да је Николић победио Тадића за само два и нешто процента. То значи да Тадић има већу подршку грађана од свих осталих у ДС-у.“

Соња Лихт
Председница „Београдског фонда за политичку изузетност“ Соња Лихт сматра да би Тадић на месту премијера био право решење за Србију, као човек који је уважен у свету и политичар коме се у иностранству верује.
„Он је успео да, с једне стране, инсистира на томе да Србија буде препозната са својим интересима, а са друге стране, да Западу и ЕУ учини сасвим јасним да би Србија своју будућност требало да има у Унији, и зато има све квалитете да буде премијер“, изјавила је Лихт агенцији „Танјуг“.
Према њеним речима, и Томислав Николић, као председник Србије, и Тадић, ако буде премијер, мораће да функционишу као тим, и што већи напор и један и други учине да кохабитација буде функционална то ће бити боље за Србију.

Жарко Требјешанин
Психолог Жарко Требјешанин оцењује да ће именовањем Тадића за премијера доћи до равнотеже, јер би оба главна политичка актера била на водећим местима у држави: „Тадић има неоспоран ауторитет и ту харизму у ДС-у, а посао премијера захтева и велико искуство у привреди и економији. Тадић је јака политичка личност, што је фалило досадашњем премијеру, те је у том смислу јако добро да баш он буде премијер.“

Иван Вејвода
„С обзиром на све вероватнију кохабитацију, где Устав даје предност влади над председником у вођењу државне политике и заступању државних интереса, можемо да добијемо једно занимљиво такмичење у томе која ће од тих институција бити прореформскија и проевропскија. Биће то један занимљив развој догађаја који може да помогне Србији и општем интересу грађана“, рекао је у интервјуу за „Блиц” Иван Вејвода, потпредседник немачког „Маршаловог фонда“.
Све више се прича о Тадићу као могућем премијеру. Какав би он био на тој позицији?
„Свакако мислим да је то најбоље решење. У изборној ноћи емоције су такве да се свашта каже, па је и он пожурио с изјавом да неће бити председник владе. Много је важније, међутим, оно што се каже следећих дана. Сачекајмо.“

Владимир Тодорић
Директор „Центра за нову политику“ Владимир Тодорић је у ауторском тексту у „Политици“, под насловом „Зашто Тадић треба да буде премијер“, написао: „Борис Тадић сигурно није равнодушно примио резултате другог круга, упркос одличном држању на конференцији за новинаре. Далеко од тога. Његова најзначајнија изјава била је да неће бити премијер. То сигурно није због тога што сматра, како су неки приметили, да му је та функција испод части, већ зато што сматра да нема подршку грађана и да би преузимање те функције било противно изборној вољи. То показује да се није руководио партикуларним интересима своје странке, која је то од њега затражила дан после, а у којем је ‘сунце ипак изашло’. Сигуран сам да интерес Демократске странке јесте да Борис Тадић буде премијер, али то не може бити довољан разлог. Прави разлог једино може бити тај што је Србији преко потребан баланс између два пола власти – Андрићевог венца и Немањине. Две особе са највећим легитимитетом у земљи су Томислав Николић и Борис Тадић, и уколико би овај други препустио место премијера неком другом то би тек створило кризу легитимитета владе као тела које по Уставу води политику и носи најзначајнија овлашћења.“

Зоран Стојиљковић
Професор на Факултету политичких наука Зоран Стојиљковић казао је да је „легитимна свака власт која иза себе има, какву-такву, парламентарну већину“.
Зашто се сада одједном појављује прича о легитимитету владе, која би, евентуално, била формирана без напредњака, професор Стојиљковић објашњава: „Овакве поруке се могу схватити као начин да се утиче на свест грађана и да они, на неки начин, ограниче одлучивање политичара, али немају неко утемељење у изборним резултатима. Та врста политике била би основана да су они убедљиво најјача странка. Овде то није случај. Резултати две кључне странке, ДС-а и СНС-а, које су толико говориле о двостраначком систему, указују да нису добиле ни половину гласова бирача, па нема основа за такве приче. Грађани и грађанке оваквим гласањем очито су покушали да спрече да било ко добије апсолутну власт, јер ако неко добије апсолутну власт, онда ће је лако злоупотребити. Што се легитимитета владе тиче, једини критеријум за то јесте парламентарна већина која иза ње стоји, а напредњаци и демократе требало би да буду много скромнији него раније, јер им изборни резултати нису богзна какви.“

Владимир Вулетић
Социолог Владимир Вулетић сматра да би именовање Тадића за премијера много значило за његову странку, али и за владу коју би водио, а то би решило и питање самог Тадића, односно његове политичке судбине.
Уз напомену да будући премијер не зависи само од ДС-а, већ и од коалиционих партнера, Вулетић је навео да би именовање Тадића за премијера помогло да се „у оквиру ДС-а ствари на известан начин консолидују“, што би олакшало и процес формирања владе.
Влада под вођством Тадића би, каже Вулетић, могла да функционише на сличан начин на који је функционисала и претходна, будући да је Тадић са места председника државе утицао на доношење кључних политичких одлука.
„У том смислу за ову владу би то био наставак функционисања на начин као и до сада, само са промењеним персоналом“, рекао је Вулетић, додајући да би именовање Тадића на премијерску функцију значило и то да би СПС добио значајнији број важних ресора него иначе.
„Он је навикао да носи одговорност, тако да мислим да за њега то не би био превелик проблем. Али, једноставно би морао да буде свестан да је та одговорност можда чак и већа сада, него одговорност коју је имао као председник“, изјавио је Вулетић агенцији „Танјуг“.

Владимир Гоати
Председник „Транспарентности Србија“ Гоати:
„Мислим да је то мање-више нужда, иако Тадић није хтео да буде премијер. Влада има сву извршну моћ, па је председник Републике само церемонијална фигура, јер нема овлашћења којим би доводио у питање одлуке владе. Тадић би на месту премијера наставио међународне контакте, што је сјајно обављао док је био шеф државе. Не бих се двоумио да ли ће међународне организације позвати на самите Тадића као премијера или Николића као председника, који је за њих и даље неизвесне оријентације.“

6 коментара

  1. Ne treba ni trošiti reči na te plaćene “poguzije” najpametnije tzv.nezavisne političke analitičare koje Srbija ima.Svako ko ima drugačije mišljenje od tih poltrona ne može ni doći ni na jednu TV stanicu.To je sloboda medija u Srbiji i nazovi demokratija.Jadna Srbija i sa novom-starom vladom i sa ovim nazovi političkim analitičarima.

  2. Зашто сте им дали драгоцен простор? Зашто нисте дали реч неким другим аналитичарима или”аналитичарима”.Па, њих можемо пратити у свим осталим писаним и ел. медијима.”Знамо” да је председник “церемонијална функција”-то су они много пута поновили.Како може председник који се бира на изборима, а не у парламенту, да буде церемонијалан.Препаметни или боље преплаћени Гоати, који води једну тренспарентну НВО?Боже где си доспела Србијо?

  3. Malo je ljigavijih likova sa javne scene ostalo nepomenuto u ovom clanku.Sta je to u ljudskom bicu sto ga moze naterati na ovakav moralni sunovrat.Pogledajte samo te face.Nije mi jasno kako se ne stide svoje dece.Dali ta neduzna bica imaju traume od ovakvih izroda.A pazite neki od njih direktno ucestvuju u obrazovnom procesu.Kako to spreciti,pita li se slican njima,ministar Obradovic.Mozda to covek i ne primecuje zanesen svojim uspehom dolaskom na tako znacajnu funkciju.

  4. E šta je iznedrio Peti oktobar. Sve “stručnjak do stručnjaka” tj.poltron do poltrona.Niko kritički da sumira rezultate sveukupne vladavine dosmanlija u svim agregatnim stanjima od dvehiljadite.Videće se sve porazniji rezultati.Što ih EU više uvažava ,to narodu gore.Nezaposlenost veća,korupcija cveta uz “sve veću borbu” protiv nje,sudstvo pod znakom pitanja itd.itd.Ne znam kako niko ne reaguje kada se u nekim listovima iznose neke tvrdnje sa sve imenima i prezimenima ,čak nema ni polemike aktera tih članaka a kamoli sudskih procesuiranja ,bilo aktera ,bilo pisaca tih članaka. Kako ni jedan od tih,vajnih, analitičara da se za to zainteresuje i ponešto prokomentariše. Nazdravlje.

  5. Trovači javnog mnenja Srbije navode da DS ,,und jaranen‚‚ imaju veliko iskustvo i stručnost za obavljanje važnih poslova. Pa kojih? U ekonomiji bi mogli da idu na stručno usavršavanje kod Mare jer se ona razume u kriv neosporno bolje, ne umeju da sačuvaju ama baš ništa, ali doslovce ništa, i oni se time ponose! Pa šta će kad nemaju pametne da se stide! Zamislite imaju i profesore sa fakulteta Političkih ,,nauka‚‚, što je vrhunac huljenja na prirodu, jer ništa što se kiti pridevom politički ne može biti nauka. Pošto sam inžinjer podsećam vas da se ,,istina u nauci ne utvrđuje podizanjem ruku‚‚ kao što reče A. Ajnštajn. Kao drugo na politiku je neprimenjiv osnovni naučni princip a to je utvrđivanje šta je istina a šta nije, jer kada se on primeni i dobijete loš rezultat često se tumači da priroda tj. eksperiment nije u pravu! Politika je baš kao i pravo, sociologija, istorija, filozofija i druge tzv. društvene ,,nauke‚‚ potpuno nezasluženo unapređena! Pa dobro šta su onda? Pa discipline gospodo, baš kao što su trčanje na 100 m ili trčanje na 10000 m atletske discipline pa se ne upoređuju, jer su zahtevi discipline takvi da najbolji sprinter nikad nije i najbolji maratonac! To vam je baš kao da pokušavate da ustanovite ko više laže : stručni analitičari ili marketinške agencije? Složićete se ,,Nemoguća misija‚‚!

  6. Ево одговора једног америчког новинара на наше слике и прилике:

    Clanak jednog americkog novinara :
    Ima na Balkanu jedna zemlja, koja se graniči sama sa sobom. Gde žive najlepše žene, a natalitet opada. Gde nezaposleni najviše rade, gde na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gde vozovi kasne po redu vožnje. Gde svi igraju fudbal, a pobeđuju u vaterpolu, košarci, rukometu ili odbojci. Gde svi žure na posao, a niko ne stiže na vreme. Gde osmočasovno radno vreme traje dvanaest sati. Gde je zdravstvo besplatno, a lečenje skupo. Gde su novinari slobodni da napišu šta god im se naredi. Gde je svetska kriza dobila državljanstvo. Gde su javne nabavke tajne, a državne tajne javne. Gde se ratovi nikad ne završavaju. Gde se istorija ponavlja svaki dan. Gde su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gde je strana valuta uzeta za domaću. Gde ljudi slave slavu, a psuju Boga. Gde pametne zbog nerazumevanja proglašavaju ludacima, a ludake sposobnima. Gde nepismeni pišu istoriju. Gde su zakoni nezakoniti, a anarhija normalno stanje. Gde vlast prezire građane kao neželjene svedoke. Gde se živi od budućnosti, jer na sadašnjost nemaju pravo. Gde se svako svakome smeška, a niko nikome ne želi dobro. Gde sudski postupci traju duže od života. Gde su samo poplave način navodnjavanja zemljišta. Gde prizivaju diktatora, a demokratiju smatraju porezom na budale. Gde smatraju da će zemlja više napredovati ako što više nazaduje. Gde nisi normalan, ako ne poludiš. Gde živiš samo zato da bi umro, gde je vreme beskonačno, a vlast besmrtna…SRBIJA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *