Оригинал фалсификата

Пише Милорад Вучелић

После парламентарних избора 2008. године фалсификовањем изборне воље грађана састављена је влада Србије. То је данас опште познато. Четири наредне године је српско друштво моделирано по том фалсификату. У сврху реализације тог модела, чије је основно начело да ЕУ нема алтернативу, коришћена је жестока медијска пропаганда, а у служби те насилне моделације су биле и све државне и парадржавне институције, као и готово све политичке партије. Закључујући по резултатима овогодишњих председничких и парламентарних избора у наметању тог модела остварен је запажен успех. Можемо се у првом тренутку латити разних утешних објашњења и самозаваравајућих изговора, али то не може бити разлог за дугорочно избегавање озбиљног суочавања са стварношћу, нити замена за одговорну анализу.
Једно од питања је куда се денуло готово 60 одсто грађана који се противе уласку у ЕУ? Када се зберу бирачи парламентарне и ванпарламентарних странака које нису за приступање ЕУ долази се до резултата од око 15 одсто бирачког тела. Шта је са остатком од преко 40 одсто евроскептичних гласача?
Изгледало је, колико јуче, да је предизборни поглед на Србију био замућен, а данас се види да је у ствари замућена стварност, а да је поглед на тај мутљаг бистар. Својевремени фалсификат изборне воље постао је у протекле четири године оригинални снимак стања свести српских гласача. Оригинал фалсификата. Политичка коалиција која је досад водила Србију добила је поново поверење уз унутрашњу олигархијску прерасподелу. Упркос свим званичним показатељима, а посебно чињеници о стопи од 24 одсто незапослених, грађани Србије су на изборима показали да живе углавном добро, што је умирујуће и охрабрујуће.
Добар део бирача у Србији показао је спремност да демократски учествује у маскаради старих сигурности и нових евроатлантских лажи и простаклука. У наредном периоду Србију ће водити готово сви они који су је довели на сам руб политичке, духовне, економске и социјалне пропасти. Можда би их за будућност препоручивало бар то што су извукли неку поуку и опомену из своје претходне владавине и њених погубних резултата, али о томе нема ни говора. А и зашто би, када  овакви какви су задобијају поверење својих гласача. Да ли ће у политичко олигархијској подели сада бити мало више једних, а сутра мало више или мање других, то ионако нема неких већих последица. Тамо где нема никаквих већих промена нема ни било каквог елана и полета. Производи се дим да би се симулирала ватра.
Политичке и страначке олигархије сарађују једне с другима само у нешто промењеним улогама. И тако ће бити све дотле док не доживе брехтовску судбину – да изаберу неки други народ и друштво, а дефинитивно смене Србију. Или она њих.
Досадашњи изборни период изгледа као нека пауза у стварном животу једне државе која се окончава математиком, а како ће та математика изгледати у сусрету са стварношћу, лако се може предвидети. Наравно, реч је о парламентарним изборима. Примера ради, замислимо оне који су гласали за одлучну и чврсту политику у очувању Косова и државних интереса Србије када се суоче са голом чињеницом да у влади одлучују они који Републику Српску третирају као геноцидну творевину. Они који се отворено, јавно и гласно, залажу за међудржавну сарадњу са независном „државом Косово“, образлажући то тврдњом да је Србија вршила геноцид на Косову. Недовољна утеха ће им бити да је баш такву владу подржао и онај ко је на челу „геноцидне РС“.
О економским и социјалним проблемима у сусрету са постизборном математиком не може се ни говорити, јер у изборном процесу никаквих идеја нити има, нити их је било.
Исход другог круга председничких избора може донети важну промену на овако овлаш насликаној политичкој сцени Србије. Поред тога, ово је избор за председника који ће морати да врши своју функцију у строго уставним оквирима. Буде ли то Томислав Николић, то се само по себи разуме, а посебно с обзиром на резултате парламентарних избора. (Прочитати текст Николе Врзића: „Коб ђурђевданског избора“ у овом броју „Печата“). Морала би се тражити нека врста демократске политичке уравнотежености и сарадње са повећаним степеном националне, државне и уставне одговорности. Николић би већ самом заклетвом на Устав Србије, подразумевајући, отклонио све иницијативе за промену Устава, а морао би одмах посегнути за поништавањем свих неуставних, што тајних, што јавних аката и уредби у вези са Косовом, и прихватити одлуку Уставног суда о уставности или неуставности Статута Војводине. На то је обавезан, а то је и јавно обећао, и то му може бити један од највећих адута за други круг председничких интереса.
За разлику од Николића који би био у сасвим новој улози, Борис Тадић ће се, ма ко био председник владе, морати суочити са болним свођењем своје функције у уставне оквире. То суочење може бити веома болно, с обзиром на његове навике свевладања. Надохват руке му сигурно није неко тако помирљив и тих као што је то био бивши премијер Мирко Цветковић. На њему је да изабере онога који ће га мање сурово и непријатно сводити у његову Уставом ограничену улогу, што му неће бити нимало лако. Што се тиче поништавања неуставних споразума о фактичком признању Косова и Куперових диктата, о томе не може бити ни говора, јер он то сматра тековинама своје политике и личним заслугама.
Николићу би у мандату председника, ако буде изабран, ово била прва влада, али и Тадићу би, мало строже гледано, ово била прва влада. Једну је на евроатлантском путу без алтернативе оборио, а друга је сачињена, судећи по непобитним и никад демантованим америчким депешама објављеним у Викиликсу, у страној амбасади.
По тој почетној страној моделацији дошло се до резултата парламентарних избора. Остаје нам да до 20. маја видимо да ли је та моделација до краја изведена и да ли су бирачи спремни да коригују своје ђурђевданске одлуке, суочивши се већ сада тако непосредно очигледно са коалицијама које ће чинити владу која ће стрмоглаво јурити на путу у ЕУ без алтернативе.

19 коментара

  1. Postovani, zar razocaranje i gorcina ne ukazuje – na prevelika ocekivanja ?! Srbija je opet, postala popriste novog ‘eksperimenta’ – nevidjene kampanje, da se obmana, po svaku cenu odrzi ?! U vezi kradja – pa i izborne, zar sudovima nije potrebno – visestruko vise vremena, da se dokaze vesta kradja – nego sto je inteligentnim lopovovima – da isplaniraju, organizuju i izvedu kradju ?! U toj vremenskoj ‘igri’ je i prostor za obmane ?! Mnogi ne mogu ni da zamisle – protiv koga je i koliko je teska borba protiv obmane ?! Borba se nastavlja… ” Ko pravo (istinu) zbori – Boga hvali ! ” ?!

  2. Bitno je za tamo nekog u centru svetske moći da kod NESRBA ima
    podršku.Narod je prevaren spušte na naj nišu stepecu opstanka
    kao naro i kao država.REKOH NESRBI koji su vladali i vladaju
    slušaju one koji ih za malo srebrenjaka vode za uši. Pitase
    šta da radi onaj roditelj koji nema šta da da svojoj deci da jedu, šta da radi milion nezaposlenih u ovom svetskom metežu
    pljačke malih nerazvijenih država? Kratak odgovor na noge uspravise prevareni narode: Vreme je za promene.

  3. … ako želiš dobre plodove. Rezultati ovih izbora su naše ogledalo, kao uostalom i ”dvojac sa kormilarom” – Tadić – Nikolić. Oni su pismo i glava na istom – evroatlantskom novčiću. Ne vladaju nama Marsovci, nego Srbi, a to što se srpska pamet svela na to ko je veći poltron i uvlakača, nije krivica stranaca. Političke stranke i sama politika su kao lišće i grane na drvetu – vrlo površinski, vrlo grub aspekt života. Njihov kvalitet zavisi od kvaliteta životnog soka koji pumpa koren. Koren svake nacije nalazi se u kolektivnoj svesti. Dakle, društveni, politički, ekonomski, kulturni život nacije zavisi od svesti ljudi koji čine tu naciju. Umesto da analiziramo mrak i probleme i stalno tapkamo u mestu – bolje je da unesemo svetlo i mrak će nestati. A svetlo znači razvoj svesti pojedinaca koji čine porodicu, grad, naciju… Viša svest znači i bolju ekonomiju, zaposlenost, uspeh… A volovska glava znači jaram i vuču za male pare…
    Imali su glasači i dve stranke koje su mogle da im pruže daleko više nego ovo što su izabrali – DSS i Dveri. Dakle, nije da nije imalo za koga da se glasa – nije imao ko da glasa… Jednom rečju: Tadić, Toma, Dačić… i ostala boranija su apsolutno nebitne pojave na koje ne treba trošiti vreme i papir. Treba raditi sa narodom – uzdići narod i omogućiti mu da izabere najbolje, a ne najgore.

  4. Bojkot konstituisanja skupštine. Skupština može da se konstituiše samo ako joj prisustvuje dve trećine poslanika. Da bi se sprečilo njeno konstituisanje dovoljno je da 84 poslanika ne dođe, SNS i DSS imaju 94 poslanika. Jedini izlaz iz takve situacije su novi izbori.

  5. Evo nedelju dana drvlje i kamenje na narod sto izglasa ovako,a svi govore o kradji i namestaljki.Nema logike,bilo sta narod da izglasa oni ce da promene kako im odgovara.To se dogadja jos od stvaranja Jugoslavije pa preko1945 godine do danas.Jedino se pitam kako je moguce da budu kupljeni svi srpski politicari,ukljucujuci i dva popularna profesora koji znaju da nijansiraju izmedju istine i lazi,pa tvrde da poluistina nije isto sto i laz.Po meni jos se samo Dveri nisu prodale,pa su zato i opruzeni da su verska sekta.Ali mislim da je i otpor Dveri pitanje vremena.10 miliona dolara svakom od 6 osnivaca i tesko je reci ne.Ako ipak skupe hrabrost i kazu ne,mafijasi imaju i druge ne bas lepe metode.Naglasujem narod nije kriv je nije svojim glasovima dao punomocje ovim na vlasti i opoziciji.I da ne izadje na izbore oni ce sve ponovo da falsifikuju.Gde je izlaz?Strpljenje da se izdrzi ova nova okupacija,nadajmo se ne 500 godina duga i primenjivati ono sto sad Dveri obecavaju,gradjansku neposlusnost,Gandijev nenasilni metod,tihu sabotazu svih drzavnih laznih ustanova.

  6. ko laze taj ikrade,nisam rekao ntsta novo.Osvjedoceni lazovi su se potvrdili kao i osvjedoceni lopovi.Oni su sa puskama dosli,sa puskama ce i otici jer samo takav nacin i razumiju.

  7. Tačno je da rezultati izbora govore da je VEĆINI u ovoj zemlji dobro.Meni ostaje da kao nesposobnjaković podvijem rep i ćutim.Mozak iliti pamet danas su samo BALAST u zemlji Srbiji.Dali je stvarno moguće da onaj nSISTEM SA ALJASKE pravi ovakve gluposti po Srbiji.Izgleda da je tako.Rašković je davno dao dijagnozu OVOG NARODA.

  8. http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=258&cl=12.Ovo nema mnogo veze sa izbornim kradjama ali ima veze sa Sutanovcem,koji se grcevito bori da ostane na vlasti.Da li je dovoljno hapsiti samo tajkune ili su neki politicari veci bogatasi?Veliki pozdrav Miloradu Vucelicu.

  9. nepismeni srbi

    Гврило,не лупетај и остави тај компјутер.

  10. Ljudi zar ne vidite da pitanje EU ili ne nije na dnevnom redu najmanje 10 godina. Treba formalno ostati na tom putu i iz EU koristiti sve ono što je korisno (npr. Katastar,Pravda i sl.) Sarađivati sa svim zemljama sveta a naročito onima koje ne priznaju Kosovo. Sada je glavni problem krađa na izborima i zaista se postavlja pitanje otpora krađi a posebno od svih koji su pokradeni. Veliki je problem što se javnosti ne obrate intelektualci Bećković,Ćosić,Čavoški i ostali. Bez obzira što se često nisam slagao sa Vesnom Pešić – ona je iskazala građansku hrabrost i jasno rekla da je u pitanju krađa. U drugom krugu je šansa da malo vratimo klatno demokratije na pravu stranu ali i dalje ostaje potreba da se istraži ova krađa i da se raskrinka i da se stvore uslovi za nove izbore jer ovi očigledno nisu validni.

  11. Ови избори су најдрастичнија парадигма српског стања оличеног у свим облицима безакоња, незнања, некомпетенције и бахатости, осионости и јавашлука, као нормалне последице таквог стања. Против тога, што би рекао Шешељ, ЛЕКА НЕМА.

  12. Gos, Gavrilo za vreme vlade Milana Stojadinovića dinar je imao
    zlatnu podlogu.Englezi su financirali rušenje Princa Pavla
    preko nečasni generala Srba. Milan Nedić je bio častan general
    koga su komunisti ubili gos, Gavrilo nebrukaj časne ljude.

  13. “Они који се отворено, јавно и гласно, залажу за међудржавну сарадњу са независном „државом Косово“, образлажући то тврдњом да је Србија вршила геноцид на Косову. Недовољна утеха ће им бити да је баш такву владу подржао и онај ко је на челу „геноцидне РС“.”

    Neprincipijelne koalicije, nekada na nivou SFRJ, a danas u Srbiji, su isključivo plod želje političkih oligarhija(DS, URS, SPS, LDP) za daljom nesmetanom pljačkom i neodgovornim rukovođenjem državom i narodom. Na žalost, uz sve izborne krađe i marifetluke režima, dobar deo naroda to nije prepoznao, kao veliku opasnost, pre svega po sopstvenu egzistenciju. Što se tiče Dodika, koji po treći put pruža podršku caru borisu, neka mu je na čast!

    • Po mom misljenju Dodik lukav politicar i spasava sta se spasiti moze ,zna on vrlo dobro Tadica i sa kim ima posla,Srpska je u velikoj opasnosti netreba zaboraviti,,,

  14. Dragi moji Srbi nasa otadzbina je pala jos za vreme oktobarskog prevrata 2000. Tada se desila najveca nesreca Srbima , dosli vandali i izdajice zapalili NSS pokrali i od tada vladaju sudbinom srpskog naroda i svih ostalih koji zive u lepoj , bogatoj Srbiji , ali jako nesrecnoj zajedno sa narodom . Posle ove izborne kradje 2012. na vlast verovatno dolaze oni koji se javno zalazu da se Srbija pocepa , oni koji otvoreno podrzavaju nezavisnos velikih delova Srbije , tako da su male sanse da Srbija ostane citava . Na vlast dolaze oni koji su izjavili da su Srbi genocidan narod dolaze oni koji javno pricaju da je RS genocidna tvorevina . Jedino me cudi sadasnji presednik RS daje podrsku tim izrodima i judam , znaci i on je falsifikat koji je ubacen Srbina preko Drine . Bila je sansa , ali je nismo iskoristili , sada moram da sa zebnjom da ocekujemo sto ce da bude sa nasom otadzbinom , cinimi se da nam ona vise ne treba .

  15. Ništa mi nije jasno ,reče Rašković mi smo Srbi lud narod.Ovi izbori su farsa .Radnje u prvom krugu trebalo ih je poništiti ,ako bi se zakon poštovao.Jer kako je RIK proglasio izbore a da nedosta je 20 đžakova ,kako nas je obavestio potparol tužilaštva .Ako neko posmatra sa strane mi smo neozbiljna država i narod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *