НАТО је јасно рекао да признаје Косово као независну државу, а у Београду се правимо блесави

Након самита НАТО, одржаног у Чикагу 20. и 21. маја, аналитичар Мирослав Лазански изнео је своје мишљење у вези са односима НАТО-а са државама на Балкану:

Балканске земље које још нису у НАТО-у, мислим пре свега Црна Гора и Босна и Херцеговина су добиле неке похвале. Македонија је остала блокирана због става Грчке око њеног имена- македонци су јако разочарани због тога. Црногорци су добили неку врсту похвале, и вероватно су сад еуфорични због тога, али они имају проблеме на унутрашњем плану. Како ће се сада црногорска влада понашати, да ли ће уопште опстати, остаје да се види. Сваких десетак дана имају велике демонстрације због социјално- економске кризе коју имају у земљи. Већина становништва у Црној Гори је против уласка у НАТО. Међутим, политичка елита покушава да прогура чланство Црне Горе у НАТО-у кроз одлуку парламента, док та одлука нема утемељење у вољи грађана. Елита у Подгорици ће вероватно покушати да избегне референдум становништва и евентуално ће покушати да преко странака у парламенту добију подршку.

Чињеница је да Црну Гору учешће њених 35 војника у мировној мисији ИСАФ у Авганистану  кошта скоро половину њеног војног буџета. Свака земља сама плаћа своје војнике у саставу ове мировне мисије. Дакле, што се тиче Црне Горе- постоји потпуно различит став политичке елите и народа по питању чланства у НАТО-у.

Што се тиче Србије-  НАТО се наиме врло похвално изразио о досадашњем степену сарадње са Србијом (ми смо чланица Партнерства за мир). У Србији- већинско расположење народа је против НАТО-а. Недавна истраживања показују да је чак 19% младих људи је против учлањења Србије у НАТО. Нека друга истраживања показују да већинско расположење чланова ЛДП-а, странке која јесте за улазак у НАТО, је против учлањења. Дакле, у Србији нема политичког, а посебно нема националног консензуса и то се неће тако брзо променити. Поготову сада, у контексту избора новог председника, господина Николића, који такође то питање сигурно неће преламати кроз парламент. Коначно, и око евентуалног уласка Србије у ЕУ и у НАТО- народ ће путем референдума дати своју реч. Што се конкретно уласка у НАТО тиче- ту је став јасан, скоро 90% становништва је против.

Ту је наравно, интересантна позиција Русије. Врло је занимљиво у том контексту разматрати зашто НАТО сматра да је Русији довољно чланство у Партнерству за мир, а не нуди чланство у организацији, док за Србију и Црну Гору сматрају да треба да уђу у НАТО. Ми јесмо, овде у Србији предмет сталног нуткања, потицања па чак и грубог гурања да се уђе у НАТО. При томе се Србија стално прозива да су сви други око ње ушли у организацију, а то није сасвим тачно- имате  државе  чланица ЕУ, које нису чланице НАТО.

А каква је, по Вама реална шанса да Србија остане неутрална, обзиром на гео-политички положај и незавидну економску ситуацију? Претпоставимо да ће се неке ствари на економском пољу променити, ако би Србија добила ветар у леђа управо од стране Евро-атлантских интеграција…

Прво, пара у Европи више нема. Друго, нама је јасно речено да када Хрватска следеће године уђе у ЕУ, врата до даљег остају затворена. Нико не нуди Србији неки брзи улазак у ЕУ. Чак и да уђе у НАТО, времена када се преко НАТО-а брже улазило у ЕУ одавно су прошла. То су времена када су улазили Бугари и Румуни, кад су американцима требале базе у Бугарској и у Румунији због америчке интервенције у Авганистану и прилажења јужним руским границама. Та времена су прошла- НАТО сада има базе у Румунији, Бугарској, у Мађарској,  има базу Бондстил на Косову, у Македонији. Њима база у самој Србији не треба. Не видим чиме то Србија може да заслужи да је НАТО подржи око ЕУ, тим пре што ЕУ није јединствена по том питању, они више не желе ширење. Приступни фондови ЕУ су већ празни, они не знају како да покрију дугове Грчке, Шпаније и Италије, поготову када им следеће године уђе Хрватска са 40 милијарди евра дуга, а не још и Србија. Европској Унији, нови сиромаси не требају.

Чини се да би Србији можда било најпаметније да сачува неутралност по питању сарадње са НАТО-ом. Под престпоставком да подржавате овај став, како Ви видите да је то могуће? Обзиром да су односи са Косовом такође били на дневном реду самита….

НАТО је јасно рекао да признаје Косово као независну државу. Европска Унија такође признаје Косово као независну државу. А  у Београду се правимо блесави. Наводно не, НАТО није признао Косово- зато што Шпанија, Румунија нису признале Косово. Оне га нису признале због својих проблема, а не због нас.

НАТО је узео Србији Косово и својим уласком у НАТО, Србија би била једина држава у историји која улази у неки војни савез који јој је одузео територију. Дакле, уласком у НАТО, Србија ништа практично не добија. Не добија скраћени пут ка ЕУ, јер је како сам већ рекао, ЕУ већ презасићена, а и питање је шта ће бити са самом Унијом кроз пар година.

Са друге стране, једини здрав новац за економију, који може да се нађе на тржишту новца- је у Русији. Политичка елита у Београду, ипак мора да води рачуна о ставу народа. То се сад видело и на овим председничким изборима. Дакле, не може се у дужем временском периоду игнорисати  расположење народа према уласку или неуласку. Свака елита, која буде игнорисала став грађана, на неким превременим или редовним изборима ће да изгуби. Према томе, ако желе да уче, политичари су могли добру лекцију да науче на овом другом кругу председничких избора.

Дакле, ја не видим никакву могућност да Србија уђе у НАТО у неком наредном временском периоду, јер на крају, и то је ствар која се решава на референдуму. Народ није расположен за НАТО, најбољи пример за то су странке- најпре СПО и ЛДП. Наиме, ове странке које су о потреби да Србија уђе у НАТО говориле пре почетка предизборне кампање, за време саме кампање о томе се уопште нису изјашњавале. Интересантно је да се заправо о НАТО-у у току кампање за парламентарне изборе, нико није изјашњавао. Осим Демократске странке Србије која је отворено рекла да је политика неутралности, најбоља опција за Србију, сви остали су ћутали. Јасно је да се на овом питању губе гласови бирача.

Србија ће сарађивати са НАТО у оној мери, колико то Србији буде одговарало, али од неког формалног учлањења у НАТО, мислим да од тога нема ништа.

Извор: Глас Русије


9 коментара

 1. Zasto nitko, pa cak niti Lazanjski, ne postavi hipotezu da SRBIJA udje u VOJNI i EKONOMSKI savez sa Rusijom. Zasto i SRBIJA ne bi mogla da UCJENJUJE one koji su joj oteli teritirij, i svakog momenta namecu nove uvjete za sve i svasta. Kako bi nas lijepo postovali i uvazavali svi po redu , da se ruske rakete upere prema ITALIJI,………………………….i svima onima koji su nama “na nisanu”. Promjenio bi se i goropadno “lajanje” njemacke ovcarke , preslo bi u umilato cviljenje male pudlice.A da se odustane od saveza sa Rusijom, zapadni “prijatelji” osim sto bi vratili Kosmet,dali jos puno toga,nije problem sjetiti uvjek necega novoga, pa jos, pa jos, valjda smo i od njih nesto naucili!

  • Amin, brate! Ovo je jedini put koji je preostao za srpski narod! Nema druge! Ili će Majka Rusija postaviti nuklearni kišobran preko srpske zemalje ili će do kraja decenije dobiti još jednog neprijatelja! Rusija više ne može da očekuje išta od Srbije, već može samo da dela da je podigne iz mrtvih. Za to nam je neophodan nuklearni kišobran, jer ološ iz vašingtona i brisela to neće da dozvoli! Dakle, po mom mišljenju, stigli smo do provalije… ili će Rusija da nam “napravi most” preko nje ili će nestati iz naših srca…

  • VELIKI POZDRAV IZ RF….na Komentar Gosp,SRBINE…HVALA.

  • NATO zeli po svaku cijenu da odvoji SRBiju od Rusije, i na taj nacin jednom za uvijek da unisti prijateljske i druge duhovne veze koje vjekovima postoje izmedju SRBskog i ruskog naroda.Taj cilj tvoraca Novog svetskog poretka bez Boga, Istine i Pravde Njegove, je moguce postici i ostvariti samo ulaskom SRBije u NATO pakt. Na taj nacin, SRBija bi se najbrze i najlakse svrstala i okrenula protiv Majke Rusije.

   Tome treba da posluzi odvajanje SRBa od njihovih pravoslavnih korena, a pogotovo od Svetosavlja kao vrhunca hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije, i unijacenje (pokatolicavanje) SRBa koje sada u ime globalizma i ekumenizma propovjedaju pojedine “vladike” SRBske Pravoslavne Crkve.

   Zato SRBija treba po svaku cijenu da ostane vojnicki neutralna, i tako da bude istinska veza izmedju Istoka i Zapada. U slucaju da Zapad ne prihvati neutralnost SRBije, ona tada nema drugog izbora i puta da sacuva svoju nezavisnost, nego da se pridruzi Rusiji u njezinoj teznji i nastojanjima da stvori Noviji i pravedniji svijet koji ce da pociva na bozanskim vrednostima i ljudskim dragocenostima, a ne na bezakonju, nasilju i vojnickoj moci bilo koga!

 2. Pozivanje SAD da Srbija udje u NATO ima jedini cilj -potpunu vojnu kontrolu nad njom, a definitivno odavjanje od Rusije.
  Pored toga, sto veci broj clanica, daje NATO-u veci
  “kredibilitet”. Kontrola Dunava i srpski deo kicme trans-kontinentalnog kopnenog puta ima visestruki strateski znacaj.
  Pored ovih, bitnijih faktora, “nije za bacanje” ni nas trosak,
  a njima dobitak (uz eliminisanje svake kupovine naoruzanja van).
  Idejno, NATO nikad nije bio odbrambeni savez, cak i kad se deklarisao da brani clanice od “velikg bau-bau”-SSSR-a.
  [Ne sme se zaboraviti da su SAD krsile sve ugovore i dogovore u toku II sv. rata, kad je SSSR bio saveznik, i da su pre kraja
  zapocele “hladni rat” i ubrzo osnovale NATO (a Varsavski pakt
  posle toga). Takodje, pored NATO-a SAD drze svoje (posebne)
  trupe i dan danas. NATO bombardovanjem Libije komandovala je
  Amerikanka, General-major, Ms. M. Woodward is americkog komandnog
  centra u Nemackoj (kao primer)]
  Pocev od agresije na Jugoslaviju i bombardovanja Srbije (pa
  okupacije i nasilng odvajanja KiM), NATO je, ne menjajuci ga, prekrsio svoj Statut. NATO je napao suverenu drzavu, koja nije
  napala nikoga, a jos manje clanicu NATO.
  Prihvatnjem clanstva NATO, Srbija postaje ucesnik u svim sledecim
  (a vec “na vidiku”) agresijama i zlocinima, a definitivno se odvaja od svake ozbiljnije (vrednije) saradnje sa Rusijom, Kinom
  i drugim drzavama ili savezima, od interesa. Takodje (sto je
  od izuzetne pravne i istorijske vaznosti) pristupom NATO, Srbija
  postaje svojevrstan “samoubica” i saucesnik u pocinjenim zlocinima.
  Ideja i “parola” o neutralnosti Srbije je deplasirana u “mirno”
  vreme, a ne moze nas spasiti ni u ratno (kao ni proglasenje
  Beograda za otvoren-nebrajen grad 1941).
  Iako prakticno nije imala izbora, niti mogla imati druge saveznike
  u oba svetska rata, Srbija je dodatno stradala i ginula, u interesu saveznika (laznih).
  Moze li, u danasnjim okolnostima i poukama istorije, Srbija naci
  zastitu, bez pogibija?
  Moj odgovor je -moze!
  Srbija, ako obezbedi, da jaci steknu svoje interese (bez ugrozavanja nasih), moze dobiti potrebnu pomoc i zastitu.
  U te, nama potrebne, ne ubrajam ni SAD ni Tursku (a EZ ne moze
  ni sebi pomoci)
  Ideje o savezu sa Rusijom (pored, propagandom polarizovane
  “ljubavi”) nerealna je i nepotrebna. Medjutim, Srbija i njoj
  treba (ako prihvati strategiju ostvarenja interesa jakih u
  njoj) da ponudi i omoguci zajednicki interes.
  Veliki (nama) interesi Kine, u Srbiji, se jos lakse mogu obezbediti, a bez izgleda za nova stradanja. Sa njom, Srbija
  ima mogucnost da brze povrati svoju teritoriju-KiM, opet, bez
  rata. Pored toga, Srbija bi znatno promenila svoj politicki
  polozaj i ostvarila uslove za privredni napredak.
  Zbog svega, u NATO, NE!
  Srboljub Savic

 3. Miroslave, postoji nesto sto se zove – ‘spor’ (parnica) ?! A ovde, neke traju i od pocetka ’90 ?! To sto NATO – preko ‘svojih’ ( a tu su i Blerovi ‘segrti’ ?!) nastoji da ‘hitno’ okonca ( ‘poravnanje’ – na stetu Srbije ?! ) je posebna ‘prica’ ?! I dok nema ‘poravnanja’ ( nagodbe) – parnica – tece ?! Tim manje razloga za ‘svrstavanje’ sa NATO ?!

 4. Molim redakciju “Pečat-a” da pokuša zajedno sa drugim izdavačkim kućama da izvrši uticaj na RTS i njen informativni program (Vesti u 20,00 recimo), gde će se odvojiti svakoga dana 5 minuta (baš kao i za vremensku prognozu) za Lazanjskog ili nekog drugog geopolitičara s našeg prostora da komentariše dnevne mesečne i godišnje dogadjaje koji se tiču naše pozicije u svetu i regionu.
  Dajte, uradite nešto za pravu informaciju ovom narodu kojem morate sve servirati. Tako je naučio i jedino tako upija. Osvestite ga.

 5. Da bi se uopšte razmatrala mogućnost ulaska Srbije u NATO moderni fašistički pakt potrebno je promeniti Ustav republike Srbije što nije moguće uraditi pošto stari vlastodršci, a najverovatnije i novi taj zadatak koji su dobili ne mogu uraditi pošto nemaju dvotrećinsku većinu u parlamentu gde im kao prepreka stoje SNS i DSS.
  Promena Ustava im je potrebna i zbog zadatka koji su dobili po pitanju rešavanja statusa Kosova i Metohije međutim i tu su također blokirani.Novi predsednik države Tomislav Nikolić javno je izjavio da se ova pitanja, pa čak i u ulazak u EU ne mogu ostvariti bez referenduma tj. bez pristanka građana Srbije tako da će se novi-stari vlastordršci naći na prilično velikim mukama po svim ovim pitanjima pošto su dobili zadatak koji će teško realizovati u stvarnosti.Nalogodavac neće biti baš oduševljen zbog takve situacije, a pogotovo po pitanju Kosova i Metohije.Još jedna velika muka će ih snaći kada novi predsednik javno obznani koji su to ultimatumi postavljeni pred Srbiju na putu u eventualno učlanjenjenje u EU i šta su oni sve to potpisali preko Borka Stefanovića sa Prištinom.
  Šta su potpisali vidljivo je i golim okom već sada kada su u pitanju registarske tablice koje moraju imati kosovske oznake inače sledi pazite oduzimanje prevoznog sredstva, na kazna već oduzimanje.Da je Dara prevršila meru pokazuje i ponašanje jedinica Kfora od sinoć i danas koje su upotrebile golu silu da razbiju blokadu prelaza kod Zvečana u Rudarima.Ovo je uvod u nešto drugo.
  Veliki pregovarač Borko Stefanović koji je potpisao i ostale tačke su direktno na štetu naših nacionalnih interesa i interesa naših sugrađana i na jugu i pogotovo severu Kosova i Metohije.
  Ministar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović tumači akciju kao korišćenje prilike pošto Srbija nema još formirane institucije sistema i da će Priština morati posle formiranja vlade Srbije preći na mirovne pregovore.
  To je jedna zabluda jer Priština niti želi niti će biti naterana od onih koji su je priznali da mirnim putem u pregovorima sa Srbijom traži navodno rešenje statusa Kosova jer za njih je taj status rešen samo nije za naše političare koji žive u zabludama i ne sagledavaju realne odnose na svetskoj političkoj sceni.
  Oni misle da će mo i dalje moći onom narodnom “mi šumom oni drumom”.
  Na kraju će udariti u zid laži koji su sami sagradili, ali će neko morati i odgovarati za te laži ako Srbija bude država.

 6. EUROPA JE U BANKROTU KAO SAD ISTINA JE DAOVE ZEMLJE I NATO NEMAJU VISE MOCIOSIM DA NATO KAO NEKAD SSSR PRIJETI ORUZJEM I NARAVNO IMA ARSENAL NUKLEARNOG NAORUZANJA. SRBIJI JE I BOLJE DANE UDJE U EUROPU JER SVE MANJE ZEMLJE I VECE SU PROPALE OSIM NJEMACKE KOJA IMA KORIST OD EUROPE. NOVI VLADAR SVIJETA JE RUSIJA PA KINA ZAMANJE OD 15 GODINANAFTE NECE BITI DOVOLJNO NA TRZISTUNE ZATO STO JE NECE BITI NEGO ZATO STO VODECE ZEMLJE CUVAJU ZALIHE ZA 300 GODINA.STO CE ONDA PRIVREDA SAD AI EUROPE DOZIVJET CE GRADJANSKI RAT KAOUBIVSOJ SFRJ TO NECE BITI SAMO KRAJ EUROPE VE NEKIH EUROPSKIH DRZAVA. AKO SE SRBIJA OKRENE RUSIJI EKONOMSKI I VOJNO A TRGOVINSKI MOZE GDJE IMA INTERES NECE BITI U RECESIJI.A TAKODJER VRATITI CE KOSOVO JER I NEFORMALNO ULAZENJE U ODKB MOZE OSLOBOFITI KOSOVO U VRATITI U SASTAV SRBIJE AKO ALBANCI NECE DA ZIVE NEK IDU U EUROPU. MODEL JE DA BI ALBANCI IMALI POLICIJU PARLAMENT ALI NIKAKO SUDSKU II ZVRSNU VLAST VOJSKU NI CARINU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.