Мирослав Лазански / Политика: Упозорење генерала Макарова

Два су сата ујутро у Москви. Председник Владимир Путин мирно спава негде у Подмосковљу. Но, изненада његови саветници морају да га пробуде јер су руски извиђачки сателити сигнализирали лансирање једне америчке ракете из базе у Румунији. Руски систем стратешког нуклеарног одговора, тзв. Мртва рука Генералштаба, у специјалној команди стратешких нуклеарних снага, у комплексу на дубини од 300 метара испод земље североисточно од Москве, већ је у стању аутоматске узбуне највишег приоритета. Електронска и контролна мрежа „Казбек“ добила је информације од оператора на радару и сензорском систему са специјалног терминала „Крокуса“, све је прослеђено систему „Кавказ“ који обједињује радио-мрежу, релеје и извиђачке сателите и чини језгро руске стратешке команде и контроле.

Дежурни руски генерал у тренутку закључује да је циљ лансирања само једне америчке ракете из базе у Румунији, заправо, покушај да се само једном нуклеарном експлозијом на одређеној висини створи такав електромагнетни ефекат који би избацио из употребе целокупан руски командни и комуникациони систем, као неопходна увертира за масован амерички стратешки нуклеарни удар по циљевима у Русији.

Председник Путин има само неколико минута за размишљање и одлуку: да ли је америчка ракета испаљена из Румуније заиста носач електромагнетног удара који би обезглавио руску команду за атомски рат, да ли је реч о техничкој грешци на руским сателитима и сензорима у свемиру, радарима на копну, можда је то случајно лансирање, да ли је из Вашингтона дошло неко обавештење о тој ракети, могућа најава њеног испаљивања, да се то обавештење није негде загубило, какво је стање америчко-руских односа у последњих неколико дана…

Руски нуклеарни одговор, или удар, мора бити потврђен са три места: председник Путин, министар одбране Сердјуков и начелник Генералштаба генерал Макаров. Сва тројица имају црне кофере с уређајима за одобрење употребе нуклеарних снага. Како у неколико минута координисати ставове тројице најодговорнијих људи Русије за случај атомског рата? Јер, у случају да је америчка ракета испаљена с територије САД имају од 25 до 30 минута времена, ако је лансирана са атомске подморнице у Пацифику од 12 до 18 минута, зависно од локације подморнице, али ако ракета полеће из Румуније времена за размишљање о чему је реч скоро да и нема.

Чему ова прича? Прошле је године начелник Генералштаба Руских оружаних снага, генерал армије Николај Макаров, упозорио Запад да је ширење НАТО-а на Исток директно угрожавање безбедности Русије. Додао је и да свет полако клизи ка нуклеарном рату. Пре неколико дана генерал Макаров је, судећи према ономе што су јавиле агенције, најавио могућност руског превентивног удара на амерички ракетни штит у Европи. Нисам сигуран да су агенције баш тачно разумеле шта је генерал Макаров рекао, односно на шта је мислио, јер буквално тумачење његових речи значило би да би Руси могли, без икаквог повода, први да нападну америчке базе у Пољској и у Румунији, где ће бити распоређени пројектили из америчког система антиракетне одбране. Такав руски потез ипак је далеко од реалности, али да ће америчке ракете у Румунији и Пољској повећати несигурност у Русији, то је сасвим сигурно. А у атмосфери несигурности, у моменту неке политичке кризе између Москве и Вашингтона, лако може да се изгуби разлика између рата на папиру и рата у стварности. То је, заправо, бит контекста најновије изјаве генерала Макарова: ви нама стављате у близини наших граница ракете којима можете да обезглавите наш систем команде и контроле стратешких нуклеарних снага, па тиме одмах и целокупан руски офанзивни стратешки нуклеарни арсенал у року од пет до седам минута. Нама, ако проценимо да ствари могу да крену тим путем, не остаје ништа друго него да вам те ракете у првом удару уништимо.

Москва већ дуже упозорава Вашингтон да ће на сваки начин одговорити на амерички план размештања ракетног „штита“ у Пољској и Румунији. Русија је предлагала заједнички пројекат таквог „штита“, нудила је за тај „штит“ своје радарске станице и целокупну инфраструктуру, затим је предлагала да на објектима „штита“ повремено бораве и руски посматрачи, да би на крају тражила од САД писмене гаранције да тај антиракетни „штит“ није уперен против Русије. Сви руски предлози елегантно су одбијени с објашњењем да Руси треба да верују да се „штит“ прави ради одбране од иранских ракета. Руси су љубазно замољени да верују на реч. После свега што се у Европи и у свету десило од 1991. до данас?

Извор: http://www.vaseljenska.com

13 коментара

 1. A zašto bi taj ruski potez “bio daleko od realnosti”? Zar ne bi bio logičan i očekivan… verovatno ne nuklearkama? Mislite li da bi jenkiji smeli da “zagrizu đule” i krenu u napad? Zašto mislite da nije normalno da Rusi urade ono što bi ameri uradili bez razmišljanja? Zar ste zaboravili kubansku krizu i slične američke avanturističke reakcije? Spreman sam da se kladim sa svakim da bi ameri bez razmišljanja napali te rakete da su na mestu Rusa i poruka bi bila poslata. Dokle mislite da će Majka Rusija da se ponaša kao “slabiji partner” u ovoj globalnoj igri dominacije? Jenki će napasti i Vi i ja to vrlo dobro znamo… ako mi to znamo,šta mislite, znaju li to i Rusi?

 2. Jedina neznanica je DATUM konachnog napada na Majku Rusiju.
  Hladni rat nikada nije prestao za Anglophoniju, u svojoj aroganciji i Nacistichkom osecanju superiornorsti, Bilijeva zhena otvara kutiju sa “reset” dugmetom kao shto su nekada “pregovarali” sa Indijanskim Poglavicama Severne Amerike.

  Zhivela Majka Rusija i Vladimir Putin.

 3. Jasno je da je Amerika tj. oni koji iza zavese kroje svetsku političku i vojnu scenu predstavljaju realnu opasnost po svetski mir.Ta politika ima mnogo elemenata nazovimo novog fašizma.To nije potrebno posebno obrazlagati jer za to ima napretek dokaza.Pitanje je dokle će oni ići i da li će se sami zaustaviti ili će ih neko morati zaustaviti.
  Sa druge strane na čelu sa Rusijom, a uz Rusiju i Kinom i Indijom je blok država koji je prepreka novofašističkim ciljevima a samim tim i zaštitnici svetskog mira i poretka koji je već dobrano uzdrmani i urušen.Dolazak NATO pakta pod nos Rusiji svakako je faktor nestabilnosti i napetosti koju oni žele da prenesu na Rusiju.Niko normalan ne želi da veruje da bi novofašisti mogli ići tako daleko da napadnu samu Rusiju koja je uvek bila krajnji cilj sivih osvajača sa zapada i svi su polomili zube kada su se drznuli da to urade.Da li ovakvo približavanje NATO pakta granicama Rusije i instaliranjem navodnog odbramenog štita za odbranu Amerike i Evrope i kao što je objasnio Ruski general Rusiji na eventualnu čak provokaciju ili slučajnu grešku ostavlja bukvalno svega nekoliko minuta vremana Rusiju dovodi u stanje permanentne opsanosti da eventualno i stvarno bude napadnuta a da ne stigne da odgovori vrlo je komplikovano ili da prva povuče potez i prva napadne zbog moguće greške sa strane NATO pakta nije u potpunosti isključeno kao realna mogućnost.
  Pošto je Amerika i NATO pakt odbila sve dobronamerne predloge Rusije da se zajedno koordinira na radu “štita” to već dovodi u sumnju dobre namere Amerike i zato rusko vojno a i političko vodstvo to čak i javno izjavljuju.Ovakav pristup Amerike značajno povećava realnu mogućnost ARMAGEDONA.Za Srbiju i njen narod postavlja se veliko i ozbiljno pitanje gde je nama mesto u konstelaciji ovakvih mogućih scenarija?Sadašnja vlast i njen predsednik nas vode prema učlanjenju u NATO pakt iako se narod apriori izjašnjava protiv toga.Šta to onda znači? Da li to znači da njima do mišljenja naroda po tom vrlo osetljivom pitanju uopšte nije stalo kada ga bez njegove volje vode u smeru u kom on ne želi da ide.To ispada kao gubljenje vremena i kretanje u smeru koje će doživeti poraz jer to narod neće dozvoliti ili oni koji to rade imaju pripremljenu strategiju da to ostvare da prevare narod na način samo njima znan.Ovaj sukob će se desiti kad tad, a na čijoj strani će mo mi biti tada ostaje da se vidi.Vlast nas vodi da se svrstamo na novofašističku stranu i samim time kao neprijatelja Rusije što nam Rusija sigurno neće oprostiti.Da li je jedini izlaz za nas vojna neutralnost za koju garanti treba da budu Amerika, EU i Rusija.Ako neko od ovih nabrojanih to dobije to sasvim izvesno znači da nema dobre namere.Za nas to bi bio test i dokaz da na stranu toga nikako ne smemo da se svrstamo.
  Time bi za Srbiju situacija bila potpuno jasna i čista i tada bi mogli da donesemo najbolju odluku za nas.Svi drugi načini i smerovi su za nas vrlo neizvesni i vrlo opasni.Ovo već pokazuje koliko opasnu i sa dugoročnim posledicama po narod i državu vodi nova-stara vlast.Da li su oni svesni toga ili je nešto drugo u pitanju ostaje da se vidi ali neće moći biti sakriveno.

  • Odlična članak i analiza,bar za mene laika, ali joj nedostaje krucijalni odgovor na pitanje:Kako da preživi narod a da se država ne prodaje i nadalje i da ne dozvoli ucene kao već prezadužena? Mislim na ono malo što je ostalo od ekonomije….a naravno da mislim i na vojno opredeljenje,sada u bliskom konačnom obliku….to je sloboda koja nam je izmakla i koju prodajemo…Koju mi mogućnost izbora realno u stvari imamo,bez para i ekonomije u kandžama banaka? Svako ima svoju cenu,jer je interes u osnovi svega,samo je pitanje kolika je i da li neko još uvek zainteresovan za kupovinu! I čega?

 4. Kako im verovati kada su podpisali rezoluciju 1244 pa je ne postuju.To sto postavljaju rakete u Rumuniji i Poljskoj, po mom dubokom uverenju,je planiranje napada na Rusiju.Iran je samo izgovor.Kampanja protiv Irana je samo maska.I okupacija Irana od strane NATO-a bi bila samo jedna od priprema za napad na Rusiju.Izjave Americke administracije treba citati izmedju redov ako vam je stalo do istine.Svaka izjava za javnost,Americke administracije, ima neku pozadinu i neki cilj.

 5. Ирак,Југославија,Авганистан,Либија,Сирија,Иран……..итд све је то увертира за коначни обрачун са Мајком Русијом.Али само једно ћу рећи ако нападну Русију ту им је крај јер само мало погледајте у историју и схватићете а то је само узмите пример напада на Русију Наполеона и Хитлера и све вам је јасно.Ова двојица су кренула и знамо како су завршили а сада чекамо то исто да се догоди.!!!!!!

 6. Interesantno je da je uvrezeno misljenje da monopol na udare po drzavama imaju samo USA i niko drugi!I da je to demokratija.Skoro uobicajena stvar…Koja bi u sustini razlika bila da Rusija(naka bude i u nekom novom,Evro-azijskom savezu) preventivno intervenise? U sustini nikakva ali u glavama ljudi ogromna…To bi potreslo planetu.I pokrenulo novi..bar hladni rat.Koji btw vec pocinje da tinja…ako vec i nije u poodmaklom stadijumu.Mislim da Rusija zbog svog delanja,tj. ne delanja gubi bitku.Mora da pokaze zube ili ce pustiti hijene da joj se napokon priblize na vrlo nezgodnu razdaljinu.

  • I jos nesto…Po mom skromnom misljenju Rusija nema drugu sansu ili alternativu vec da stavi do znanja zapadu da ce u slucaju bilo kakvog napada cenu placati cela planeta.Breznjevske metode.Kako god to zvucalo ruzno,mislim da je jedini logican pristup.Pa americke avanture,iako nisu nuk. tipa ipak placa cela planeta vec sada.Neko kintom a neko glavom.To je to…Pa neka TRampovi il’ Soroshi misle sta ce da izgube? Treci svet ionako vise nema sta da izgubi do bednog zivota..

   • To, kako ti kažeš “uvreženo mišljenje” je posledica bogobojažljivosti giganta, da ne bude ponovo optužen za imperijalističko ponašanje, zbog okupacije Češke, Mađarske, itd… Gde su se to Rusi, od Brežnjeva na ovamo, suprotstavili jenkiju i njegovim poltronima? Nigde! I zbog te višedecenijske navike, zapadni šljam je ubeđen da Rusi nemaju moralnu čvrstinu, da se vrlo lako “lome”, čim zapadna ratnohuškačka mašinerija krene sa spinovanjem preko svojih “govornica” (BBC, NBC…). Da će uvek da podviju repove, kad jenki odlučno podigne glas. I tu mantru su uspeli da nametnu celom svetu, zbog čega ni “treći svet” nema poverenja da će ih Rusija odlučno i beskompromisno podržati, ako špožele da se iščupaju iz kandži zapadnih jahača apokalipse. KIna nema taj kapacitet i nikada ga neće imati, jer oni maštaju da će u svom samoizolacionalističkom ponašanju biti pošteđeni, čim se ostvari projekat rasturanja Rusije i da će pritom uspeti da “štrpnu” deo njenog bogatstva. Jadni su i vredni preziranja! Naša sudbina je ništa, u odnosu na sudbinu koja je njima namenjena. Niko ne može da me ubedi da to nije tako, jer da postoji iskrena namera da se “pokažu zubi” (i ne samo pokažu…) najjednostavniji korak bi bio da se dolar odmah izbaci iz međusobnog platnog prometa (pa makar uveli zlato…), što bi treći svet odmah podržao i jenkiju bi bio zadat smrtonosan udarac . Time bi celom svetu bila poslata jasna poruka, da za ceo običan svet, koji trpi zločinački jaram zapadnog ološa, postoji nada i alternativa u očuvanju međunarodnog pravnog poretka, Za sve njih bi dovoljno bilo pošteno poslovno ponašanje (bez lažnog protežiranja, ali pošteno…), bez primesa imperijalne arogancije. Rusija zbog svega toga i ima takav tretman u srpskom narodu, jer nije znala, nije umela i nije htela da (sem deklarativnog) podrži srpski narod protiv njegovih vekovnih neprijatelja, a što su jenkiji bezrezervno radili sa njima… zbog čega je naše nepoverenje prema Rusiji proizvelo ovoliki broj skeptika prema njima. Ne kaže naš narod džabe: “koga Rusija brani i Kina hrani…” Rezultat toga je i tvoj komentar…

 7. Da lI bi eventualna neutralnost SRBIJE bila postovana da dodje do sukoba AMERIKA – RUSIJA? Sasvim sigurno da se zapadnjaci nebi osvrtali na tu “formalnost” kao sto se ni danas ne osvrcu na sve sto su potpisali i dogovorili sa SRBIJOM (R-1244, KUMANOVSKI SPORAZUM.)……. Da li bi SRBIJA mogla postati faktor odustajanja od instaliranja raketnih sistema oko RUSIJE? Zamislite da se u SRBIJI pocnu instalirati raketni sistemi upereni prema NJEMACKOJ, FRANCUSKOJ, ITALIJI………….i da im RUSI kazu da ce prekinuti instaliranje istih ukoliko oni natjeraju svoju “sitnu boraniju” RUMUNJE, POLJAKE i………….da dozvole AMERIKANCIMA I da cine isto! Kladim se u MIR i SIGURNOST u roku ODMAH……………….A “genocidn SRBIJA” bi postala faktor MIRA I STABILNOSTI…………

 8. AMERIKA JE DIVNA VELIKA ZEMLJA.,ALI RUSIJA JE VECA.MNOGO VECA.VECA ZA POBEDU.AMERICI TO NIJE JASNO, I NE BI TREBALO DA TO OKUSI NA SVOJOJ KOZI.U ISTORIJI JE BILO MNOGO ONIH,KOJI SU POKUSALI DA OSVOJE RUSIJU.PROBALI PA SE -PREVARILI.GORKO.NECE TO NI AMERICI POCI ZA RUKOM.PRE TOG POKUSAJA CE JE OMESTI PROBLEMI U VLASTITOM DVORISTU.

 9. svi komentari su odlicni. Samo kada dodje dan da se pitamo da li smo za NATO treba pravilno da se opredelimo .Mislim da ce veliki srpski narod reci veliko NE….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *