Марина Волкова: Римејк Велике Османске империје

© Коллаж: «Голос России»

Познати турски политичар Рифат Саит је иницирао стварање Балканског парламента са седиштем у Измиру. Он планира да  позове већину  држава Балкана, сматрајући да ће то учврстити везе Турске с балканским народима.

Стварање Балканског парламенита, који ће према замисли Саита  обухватити писце, политичаре, новинаре и друштвене делатнике, уприличено је 100. годишњици завршетка  турске владавине на Балкану. После 100 година држава жели да реваншира, те врати некадашњи утицај на полуострву, јер 1912.-1913. године она је практично изгубила све своје балканске пределе,  – каже историчар, политиколог Никита Брусиловски.

У овом случају је занимљиво да  тачно после 100 година Турска постепено покушава да врати неку контролу  тог региона. Свакако,  она сања не о прикључењу читавог Балкана, већ о лобирању својих интереса, међу њима су и бројне турске заједнице у тим државама. Судећи по свему, то би била заштита не само Турака, већ и иначе муслимана.

Експерт  Велике Националне  скупштине Рифат Саит је промуслимански  политичар, који је својевремено оптужио Србе за агресију против БиХ, инсистирајући на независности Косова. Дакле, могуће је очекивати, да Турска претендује и на религиозно покровитељство, обнављајући традиције султаната, када је халиф био покровитељ свих муслимана у свету, – констатује Брусиловски.

Хоће ли успети Саит и његови присталице, међу којима је Есад Џуџевић из Босанске демократске странке Санџака, учинити римејк Велике Османске империје?  Никита Брусиловски наставља.

Изгледа да Балкански  парламент неће бити створен. Тешко да ће  све државе пристати на то. Пре свега Србија и Бугарска, које имају друге идеале у ЕУ. Међутим, сам тај предлог је  индикатор расположења у Турској,  као и њених тежњи: повратку некадашњег османског утицаја, који је изгубила пре 100 година.

Таква идеја је настала не само зато што Турска жели да  историјски реваншира, већ и захваљујући данашњим геополитичким реалностима. Пре 100 година Турска, Иран и Кина су биле слабе државе, које су биле под утицајем крупних империја, данас оне, напротив, претендују на лидерство у својим регионима. Међутим, неки балкански народи имају  историјску меморију, повезану с   тешким животом под османском влашћу,  зато уколико ова идеја стекне развој, пратиће га активно протестно расположење.

Организатори пројекта  Слободна позорница не напуштају своје штићенике  после победе на фестивалу.  Они се труде да  буду продуценти приредаба-победница – другим речима,  раде на њиховом напредовању и финансирању.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *