Јанош Адер: У сукобу са Европском унијом

Пише Властимир Вујић

Премијер Орбан је поставио на чело државе Јаноша Адера само са једним циљем – да учврсти и ојача нови антиевропски Устав Мађарске, у чијој је правној конструкцији био један од најважнијих идеолога

 

„Гвоздени“ аплауз и иредентистичка химна Секеља из румунске Трансилваније на именовању новог председника

Као и Пала Шмита, који је 16. априла поднео оставку на функцију председника Мађарске због плагијата докторске дисертације, премијер Виктор Орбан је недељу дана касније за новог челника земље номиновао свог заменика у странки Фидес којом председава – Јаноша Адера!? Апсолутно владајући „наранџасти“ сматрали су да око избора новог председника државе никакве консултације не би требало да се обаве са опозицијом (тако су и поступили) и 2. маја вршилац дужности председника Парламента Шандор Лежак, у 11.30 часова, констатовао је да је Мађарска већ у првом кругу са 262 гласа „за“ и 40 Јобикових „против“ – добила петог по реду председника од промене политичког система у држави 1989. године. Посланици либералног ЛМП-а били су присутни у Парламенту, али нису гласали, док су столице представника Мађарске социјалистичке партије (МСП) и странке Демократске коалиције (ДК) биле празне. Бојкотовали су избор.

[restrictedarea]

ДВА „ПИКАНТНА“ ЗАКОНА
У уводном говору после положене заклетве, Адер (који је за време прве Орбанове владе од 1998. до 2002. године био председник Скупштине и за кога јавност сматра да је најзначајније утицао да се некадашњи либерални Фидес претвори у ултрапопулистичку странку са Виктором Орбаном на челу), највише је говорио о раду својих претходника. „Арпад Генц није се плашио расправа и веровао је у мађарску истину, Ференц Мадл инсистирао је на важности одржавања унутрашњег националног мира, Ласлу Шољому улога председника Републике представљала је синоним за јединство нације којом чува различитости које у њој постоје и даје им подршку, док се Пал Шмит у тој роли нашао у ситуацији без премца и излаза. За мене, резиденцијалне одаје Шандор палате неће засенити реалну стварност у којој је држава и увек ћу радити у интересу и за добробит свих Мађара“ – напоменуо је Јанош Адер на својој председничкој инаугурацији.
Новоизабраном председнику сигурно ће бити лакше него претходнику. Шмит је од половине 2010. до краја 2011. године „без размишљања“ потписао 152 нова закона и 213 модификација правних аката, иако су многи њихови делови били супротни важећем Уставу Мађарске (Уставни суд је накнадно поништио бројне пасусе у Закону о медијима и Закону о црквено-верским заједницама). „Тако више неће бити“ – јавности је после председничких избора нагласио лидер посланичког клуба Фидеса Јанош Лазар, тврдећи да ће Адер убудуће „потписати све добре законе, а све лоше ће вратити Скупштини на дораду“. У то, нажалост, нико – не верује. Јер, Орбан је Јаноша Адера и поставио на најодговорније место са само једним задатком – да учврсти и ојача нови антиевропски Устав Мађарске, у чијој је правној креацији био један од најважнијих идеолога! Адерово име везује се за формирање два „најпикантнија“ закона, о реформама правосудног и изборног система у Мађарској. По првом – смањује независност јурисдикције судства, а по другом – неравномерно награђује победничку партију, тако да и са 30 постотном подршком може да дође до стабилне већине и владе (што одговара једнопартијском или највише двопартијском систему, дакле – само његовом Фидесу). Ова два контроверзна закона Венецијанска и Бриселска комисија је највише критиковала и увела Будимпешти санкције због кршења европских норми (а прети јој покретање и нових поступака због преосталих закона).

ПАРТИЈСКА ОПСАДА ДРЖАВНОГ ЕНТИТЕТА
Социјалисти Атиле Мештерхазија Адеру спочитавају и „ране радове“. Фидесову изборну кампању 2002. године којом је управо он руководио и која је била „најнечистија“ у дводеценијском вишестраначју Мађарске, потом његово председавање Скупштином државе када је Парламент заседао свега једном у три недеље, као и претпоследње председничке изборе у Мађарској приликом којих је, упркос тајном гласању, лично Јанош Адер проверио изборне листиће – свих Фидесових посланика.
Јавор Бенедек из парламентарне опозиционе странке ЛМП тврди да је Адерово постављање за председника Мађарске само још један доказ да Виктор Орбан и Фидес настављају са даљом систематском изградњом централног позиционирања, чији је најважнији циљ „дуговечност партијско политичке опсаде јавног државног ентитета којим ће трајно уништити демократију у земљи“. Адеру Бенедек најоштрије замера и то што је приликом преузимања функције првог држављанина Мађарске дозволио да се мимо протокола на парламентарној свечаности отпева иредентистичка Секељска национална химна (Секељи су подгрупа Мађара која живи у централном делу Трансилваније у Румунији).
На крају, огласила се и Демократска коалиција, некадашњег социјалистичког премијера Ференца Ђурчања. „Фидес је после једног кандидата који се много мучио с проблемом недостатка морала (Шмит), поставио другог који има велику тешкоћу с демократским дефицитом и уз то још не говори ниједан светски језик (Адер). Нисмо нипошто желели да будемо саучесници у избору таквих председника који ће представљати Мађарску државу“, речено је у саопштењу ДК.

_____________

Пред инаугурацију Скинута застава ЕУ!

Два потпредседника ултрадесничарске странке Јобик, на дан проглашења Адера за председника државе, скинули су заставу ЕУ са зграде у којој су смештене канцеларије парламентарних странака Мађарске! Левенте Мурањи и Елед Новак овај потез (који је прошао без икакве интервенције снага реда) правдали су законом из 2004, по којем се застава Уније мора поставити на сваку јавну установу у земљи – осим парламентарних! Зато су одлучили да је скину испред институције у којој су смештене скупштинске канцеларије.
Претходно, њихови посланици поднели су захтев Парламенту да са свих јавних предузећа буде одстрањен ЕУ барјак или, барем, да „не буде обавезно“ његово истицање. „Један од залога националне слободе је тај, да што је пре могуће одбацимо бриселске стеге. На једну руку већ су нам ставили жељезну ‘наруквицу’, а на другој упорно покушавају с прављењем ‘полуге’ да би и на њој ускоро шкљоцнула ‘лисица’! Мађарска је пуних осам година талац унијске фатаморгане зване глобализација – који јој је присилно наметнуо прекоокеански ‘Велики брат’. И неће више“ – сматра Мурањи, који је планирао са Новаком да скинуту заставу, уз писмени захтев за убрзани процес иступања из чланства у Европској унији, преда привременом председнику Скупштине Шандору Лежаку. У својој намери нису успели директно, али индиректно јесу, преко портпарола државног Парламента.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. … interesantni ‘profili’ madjarskih vodja… Slicno Kosutu ( po majci ‘nemacke’ krvi, protestant, po ocu – postoje tvrdnje – Slovak) – i ovaj danasnji nije katolik vec od ‘reformatora’ – iz “Stonog Beograda” / Tako su ga i Turci zvali a ne Sekesfehervar ?! /… ‘Konverti’ tamo, imaju silnu zelju – da budu ‘najveci’ Madjari ?! Kosutu se osvetilo, sto je odbio pruzenu ruku ‘slovenskih’ predstavnika ( Lj. Stura je hteo da – uhapsi ?!)… Da li ce ovaj, novi – nauciti neke ‘lekcije’ iz proslosti … ? Inace, uklanjanju te ‘vavilonke’ ( plavo zute EU zastave) – ne protivrecim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *