Горан Тепшић: НОПО – ,,рупа у закону” или закон у рупи

На први поглед, једина мана програма је штурост. Међутим, где су Власи?! Ниједна реченица посвећена њима

И пре овогодишњих избора малобројни појединци су упозоравали на могуће нерегуларности (број бирача скоро једнак броју становника, гласање на Косову, а бројање гласова у Рашкој и Врању итд.). После избора, опозиција је оптужила странке на власти да су „покрале изборе”. Да ли је било крађе или не, просудиће надлежни органи. Нама је, пак, посебну пажњу привукла листа једне „мале” странке, уписане у регистар политичких странака Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу 14. октобра 2010. под бројем 74.

По чему се баш ова партија разликује од осталих 88 и зашто баш она привлачи пажњу? Одговор је једноставан. Уписом ове странке у регистар надлежно министарство је прекршило Закон о политичким странкама, јер ју је регистровало као странку националне мањине, иако она за то не испуњава услове. Наиме, ова странка се зове Ниједан од понуђених одговора (НОПО) и наводно заступа влашку националну мањину.

Члан 3. поменутог закона гласи: „Политичка странка националне мањине у смислу овог закона је политичка странка чије је деловање… посебно усмерено на представљање и заступање интереса једне националне мањине и заштиту и унапређење права припадника те националне мањине у складу саУставом, законом и међународним стандардима, уређено оснивачким актом, програмом и статутом политичке странке.” Оснивачки акт и статут НОПО нису доступни на њиховој интернет страници (nopo.org.rs), што представља још једно кршење претходно цитираног закона, али њихов програм јесте.

Укратко, они критикују „лош политички систем”, „сиромаштво”, „криминал”, залажу се за „изградњу здравог друштва”, „персонализовани изборни систем”, „ефикасно запошљавање” итд. На први поглед, једина мана програма је штурост. Међутим, где су Власи?! Ниједна реченица посвећена њима! Нигде се не помиње реч „Влах”!

Даље, у програму се наводи и анекс, под насловом Иницијатива за спас Србије. Овај додатак је творевина уредништва Нове српске политичке мисли (НСПМ), а на њиховом сајту се наводи и да би овај документ„можда могао бити неултимативни иницијални папир за наступ неке ’српске листе’ или ’патриотског блока’ на наредним изборима”. Иницијатива се знатно разликује од оригиналног програма НОПО, али ипак имају и нешто заједничко – не помињу Влахе.

Ова противправна делатност ту не стаје и наставља се 30. априла2012, када јеРепубличка изборна комисија прогласила изборну листу НОПО. Дакле, и РИК је директно прекршиo Закон о политичким странкама, али и Закон о избору народних посланика, који, између осталог, регулише овлашћења и рад овог независног тела. Ставови 3. и 4, члана 81. овог закона гласе: „Политичке странке националних мањина су све оне…чији је основни циљ представљање и заступање интереса националне мањине и заштита и побољшање права припадника националних мањина, у складу с међународноправним стандардима. О томе да ли подносилац изборне листе има положај политичке странке националне мањине…одлучује Републичка изборна комисија при проглашењу изборне листе, а на предлог подносиоца изборне листе који мора бити стављен при подношењу изборне листе”. Како је РИК могao да прогласи НОПО листом влашке националне мањине, ако се у њиховом програму Власи и не помињу?!

Парламентарни избори су прошли, а листа НОПО је освојила око 0,6 одсто гласова изашлих бирача, односно један мандат (за њих није важио цензус од пет одсто). Њихово постизборно саопштење је, најблаже речено, лицемерно. Захваљују бирачима, а свој поступак оправдавају рестриктивношћу Закона о политичким странкама у погледу регистровања партија – 10.000 гласова и око „2.600.000 динара”, и додају: „Мањинска странка није она странка коју чине припадници неке националне мањине него она странка која министарству кажеда ће посебно заступати интересе одређене мањине. Ми ћемо бити коректни и учинићемо све да Власи буду заштићени од тзв. румунизације, да се сачува влашка култура, језик и да у националном савету буду прави представници Влаха”. Дакле, представници ове странке су министарству усмено обећали да ће заступати интересе влашке заједнице. Све и да пређемо преко нелогичности овог саопштења, обећање и дату реч, закон не помиње.

Нелегалност поступкакоју су извели представници ове партије и листе је неспорна. Можете чути или прочитати у медијима, како су они искористили „рупу у закону”, али и то је потпуна неистина. Нема „рупе у закону”. Они су директно прекршили законе, уз саучесништво поменутог министарстваи РИК-a.

Докторанд на Факултету политичких наука

Горан Тепшић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *