Фудбалска независност Косова

ФИФА је дозволила репрезентацији Косова да игра пријатељске утакмице са свих 208 репрезентација чланица ове организације. Одлука је била објављена у уторак после заседања извршног комитета Међународне федерације фудбала у Будимпешти. Београд планира да инсистира на ревидирању и укидању ове одлуке, пошто је она неправедна и може да има далекосежне последице по читав регион.

Треба рећи да су се на овакав корак фудбалски чиновници одлучили тешко: Европа која има у извршном комитету Међународне федерације фудбала осам места од 24, у пуном саставу гласала је против пружања могућности Косову да игра пријатељске утакмице. Руководилац УЕФА Мишел Платини изјавио је да је реч искључиво о политичком питању, а данашња одлука противречи статуту УЕФА.

И статуту ФИФА такође, истиче председник Савета Синдиката фудбалера и тренера Владимир Леонченко.

 

У њему је сасвим јасно речено да ФИФА на конгресу признаје федерације које са своје стране представљају земље. Шта је то земља? То је оно што је признато од стране међународне заједнице. У датом тренутку такво признање дају УН. Ми смо видели да преговори између Косова и ФИФА поводом чланства и дозволе учешћа у такмичењиам трају од 2008, али управо одсуство званичног признања је сметало Приштини да добије то право.

А сада постепено престаје да смета. У штампи промиче име конкретне особе, која неколико година лобира фудбалске политичке интересе такозваног независног Косова. То је некада високи чиновник ФИФА Жером Шампањ, кога је бивши генерални секретар Међународне фудбалске федерације Мишел Зен-Руфинен убројао у „администрацију у сенци“ ФИФА и изјавио да је он 2002. уцењивао националне федерације, мал те не примравајући их да галсају за кандидатуру Блатера.

А шта је са Јозефом Блатером? Њега неопходност признања Косова у УН не збуњује. Председник ФИФА, обраћајући се јуче колегама, изјавио је да је прошло време да се мења таква строга политика. За мене је то врло важно пре свега са спортске стране гледишта, истакао је он. Очигледно да ће дозвола приајтељских утакмица убрзати процес добијања пуноправног чланства у ФИФА за Косово. Мишљење Владимира Леонченка.

 

ФИФА изјављује да као организација која одговара за развој фудбала, она се увек налазила ван политике. Али свет се променио и вероватно у неким случајевима Федерација врши више политички утицај него друге организације. Мислим да јучерашња одлука може да постакне друге земље на признање Косова као независне државе. Знамо да ФИФА врло често затвара очи пред принципијалним питањима, зато мично мене дозвола Косову не чуди. Није случајно то што се после корупционих скандала који су били везани за делатност извршног комитета ФИФА у Европи почело да говори о неопходности реформи унутар Међународне фудбалске федерације.

Сетимо се како је неколико дана после једностраног проглашења независности Косова српски пливач Милорад Кавић, победник европског првенства, био одстрањен од даљег учешћа у турниру зато што се појавио на церемонији награђивања у маици са написом Косово је Србија. Јуче је генерални секретар ФИФА Џером Валке на примедбу Платинија о политичкој одлуци поводом Косова протествовао: Ми смо само признали да је то држава у којој се игра фудбал. Откуд фудбалском чиновнику право да назове државом ову  територију, не зна се. Један од главних приоритета ФИФА, па и спорта као таквог, јесте фер плеј. На тај начин у уторак у Будимпешти Међународна фудбалска федерација је кренула против сопствених принципа.

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *