Чедомир Попов добитник награде „Печат времена“ за науку и друштвену теорију

Жири за доделу награде „Печат времена“ за науку и друштвену теорију, у саставу проф. др Ратко Марковић, проф. др Миле Савић, проф. др Немања Поповић, Љубомир Кљакић, мр Драгомир Анђелковић и Милорад Вучелић, на седници одржаној у Београду, у четвртак 3. маја 2012, једногласно је донео следећу

ОДЛУКУ
да се награда „Печат времена“ за науку и друштвену теорију додели историчару Чедомиру Попову за књигу „Грађанска Европа (1770-1914) III – Друштвена и политичка историја Европе (1871-1914)“, објављену 2010. године, у издању „Завода за уџбенике“ из Београда.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ
Дело Чедомира Попова „Грађанска Европа (1770-1914) III – Друштвена и политичка историја Европе (1871-1914)“ представља не само изванредну научну синтезу из домена опште европске историје краја 19. и почетка 20. века, већ и завршни део његове свеобухватне друштвене и политичке историје Европе, од епохе грађанских револуција 18. века до Првог светског рата. Историјска триологија „Грађанска Европа (1770-1914)“ представља животно дело Чедомира Попова, започето пре четврт века, а сукцесивно објављивано од 1989. до 2010. године. То дело, односно његова трећа књига „Друштвена и политичка историја Европе (1871-1914)“, убедљиво заслужује награду „Печат времена“ за науку и друштвену теорију. У том веома комплексном научном, али уједно и у језичком погледу бриљантно написаном делу, на складан начин прелама се огроман ауторов научноистраживачки опус. Маестрална синтеза његових разноврсних студија, из које произлазе темељно засновани закључци, преточена је у целовиту историју Европе од 1770. до 1914. године, у којој су обрађене како друштвене теме – од културних кретања до развоја филозофске мисли – тако и унутрашњи политички живот релевантних европских држава, те спољнополитичка димензија „Старог континента“. Таква целовита и квалитетом испуњена историја Европе од краја 18. до почетка 20. века није написана ни на једном другом јужнословенском језику, а историјске синтезе тог типа нису честе ни у глобалним размерама.

Награда, коју додељују недељник „Печат“ и АБС Фондација, чине повеља и новчани износ од 500.000 динара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.