Чедомир Антић: Регуларност

Најважнији циљ сваких демократских избора јесу потврда демократије у политици и јединства државе. Протекли избори донели су потврду досадашње политике. Ипак, они су, парадоксално, више него у било којој прилици после 2000. године допринели потврђивању дубоких политичких подела у нашем друштву и донели непотребну нестабилност нашој нејакој демократији.
Дванаест година од 5. октобра, шест година од консензуалног усвајања Митровданског устава, четири године од поделе Српске радикалне странке, у владајућој Демократској странци још увек постоје политичари који јавно исповедају уверење да би њиховим одласком у опозицију Србија утонула у санкције, изолацију, немаштину и глад. Иако је још 2008. Оливер Дулић јавно говорио о могућности коалиције ДС и странке Томисалава Николића, данас слушамо тезе о блату које је двадесет година набацано на нечије лице.
Регуларности избора постала је поново велика тема наше јавности. Ако је постојала нека тековина велике борбе из деведесетих година 20. века, то су били поштени избори. Ови избори су први над којима се надвила сенка сумње. Када би она потицала само од СНС-а, можда би било могуће оптужбе приписати већ традиционалној неодоговорности и неумерености, али сада вести стижу од неколико странака, а међу њима и политичке партије која окупља Мађаре са севера Србије.
Сумња у изборе не може више штетити владајућим странкама него интересима српске државе. Уверен сам да, како год ово питање било решено, оно неће имати значајнијег утицаја на предстојећи други круг председничких избора. Међутим, бројне сумње у изборну превару, утемељење читаве једне политике на маркетингу, незнању и предрасудама најмање образованих бирача, уверавање јавности да живимо у деведесетим годинама, да је алтернатива једној политици општа пропаст и коначно самопонижавање носилаца највиших демократских установа учешћем у бесомучном партијашењу и дивљем странчарским харангирању, одузеће Србији прилику и снагу за оправак.

Извор: http://www.napredniklub.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *