„Балада Магичне долине“

Нашој светски познатој концертној гитаристи и композитору Маји Ле Ру Обрадовић, 22. маја 2012, у Београду, уручен је француски Орден уметности и књижевности у рангу витеза

 

Амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио уручује Маји Ле Ру Обрадовић „Орден уметности и књижевности у рангу витеза”

Прешла је границе родне Србије, и широм света од музике створила своју праву домовину, следећи сопствени оригинални пут на којем су Француска, њен језик и њени утицаји одувек играли значајну улогу. Овако је нашу у свету изузетно цењену и признату уметницу (концертну гитаристкињу и композиторку) Мају Ле Ру Обрадовић представио амбасадор Француске у Београду Франсоa Гзавије Денио, додељујући јој, у име француског министра за културу и комуникације Орден уметности и књижевности у рангу витеза.
Маја Ле Ру Обрадовић је још са пет година отишла са родитељима у Швајцарску где се школовала и стекла изузетно музичко образовање (у Женеви, па у Паризу код чувеног професора гитаре Алберта Понсеа). Наступала је као солиста са лондонском краљевском филхармонијом „Моцаретом“ из Салцбурга, оркестром „Симфонијета“ из Београда… У свом широком музичком деловању компоновала је музику за бројне игране филмове и позоришне представе, те снимила велики број ЦД албума (централно место у њеном опусу заузима композиција „Балада Магичне долине“). Њена дела се изводе и емитују широм света, а само у Сједињеним Америчким Државама њени концерти за гитару емитују се на скоро 50 радио станица, што до сада ниједан наш композитор није доживео.
Музика Маје Ле Ру Обрадовић инспирисана је делима Пола Елијара, Жака Превера, Антоана де Сент Егзиперија, Рене де Обалдија… велику улогу у њеном стваралачком опусу одиграо је и Жерар Ле Ру, Мајин супруг, са којим има двоје деце, успешни новинар, писац и банкар.
Иако је француска уметност одиграла непроцењиво значајну улогу у каријери госпође Ле Ру Обрадовић, Србија ће ипак остати место њене главне инспирације. Отуда је наша композитора и одлучила да се 2010. године врати у отаџбину.
„Наставићу говорећи о Србији, својој домовини у коју се после 40 година враћам. Моја веза са овом земљом никада није била прекинута. Сачувала сам знање и језик. Моји годишњи одмори увек су имали и једну етапу у Београду, а посете мојим бакама понекад су имале предност у односу на обавезе снимања и концертног извођења“, рекла је, између осталог Маја Ле Ру Обрадовић на пријему у француској амбасади, посебно поздрављајући Александра Вујића, диригента који јој је том приликом приредио музички омаж.

_________________

Орден уметности и књижевности установљен је 1957. године и део је Ордена за заслуге у посебним областима – уметности, књижевности, културног наслеђа… додељује се у три ранга: витез, официр и командор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *