31. мај – Почела конститутивна седница парламента

БЕОГРАД – Конститутивна седница Скупштине Србије, на којој ће новим посланицима бити потврдени мандати, почела је уз свечано интонирање химне. Седницом председава најстарији посланик Захарије Трнавчевић.

Међу познатим лицима посланика који су били и у претходном сазиву парламента сада су у скупштину стигли и нови посланици.

Између остаклих у скупштину су стигли још увек актуелни премијер Мирко Цветковић и министри у влади који се налазе на листама странака које су ушле у парламент.

Посланици ће данас први пут положити заклетву која гласи:
“Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати преедано, поштено, савесно и верно уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољом знању и умећу служити грађанима Србија истини и правди”.

Још увек актуелна председница парламента Славица Ђукић Дејановић, како је раније најавила, разговара са најстаријим послаником новог сазива парламента Захаријем Трнавчевић из коалиције “Преокрет” који ће у складу са Законом о народној скупштини и пословником о раду председавати конститутивном седницом и склупштином до избора новог руководства.

Ђукић Дејановић је јутрос рекла да ће на првој седници бити само верификовани мандати новим посланицима, након чега ће седница највероватније бити прекинута, тако да данас највероватније неће бити изабран председник и потпредседници скупштине.

У Скупштини Србије ће бити одржана и седница на којој ће изабрани председник Србије Томислав Николић положити заклетву, чиме ће почети његов петогодишњи мандат.

Николић ће заклетву положити у 14 сати.

Текст заклетве коју ће Николић положити на посебној седници гласи:
“Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Николић ће заклетву положити у присуству представника дипломатског кора, међународних институција, верских заједница, највиших државних функционера и представника полиције и војске, као и свих његових противкандидата у трци за место шефа државе, док ће свечана инаугурација новог председника државе бити одржана 11. јуна, а на њу су позвани бројни гости из иностранства.

У складу са Законом о Скупштини Србије, прва седница парламента, а потом и посебна седница на којој ће Николић положити заклетву, почеће уз интонирање химне “Боже правде”, а нове посланике и новог председника ће на улазу у Дом Народне скупштине дочекати почасна јединица Војске Србије.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *