31. мај – Николић ступио на дужност председника Србије

БЕОГРАД – Полагањем заклетве у парламенту Томислав Николић данас је ступио на дужност председника Србије и у првом обраћању посланицима поручио да жели Србију уједињену у бољем животу, ослобођену страха од сутрашњице и равноправног члана ЕУ, али која се никада неће одрећи суверенитета над Косовом и Метохијом.

Николић је пред посланицима положио заклетву, која гласи:

“Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Након интонирања химне “Боже правде” Николић је потписао заклетву, а председавајући седницом Захарије Трнавчевић први му је честитао ступање на дужност.

Нови председник Србије, који је у парламент стигао непосредно пред почетак седнице у пратњи супруге Драгице, синова, снаха и унука, захвалио се грађанима који су му указали поверење на изборима, а посланицима поручио да ће у њему имати савезника уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот:

“Србија је земља коју разара општа криза, а доказ за то је свакодневни живот грађана”, рекао је Николић и оценио да су изгледи за будућност песимистични.

Николић је и први говор као шеф државе искористио да укаже на то да су многе приватизације неодговорно спроведене, да је у њима било елементима пљачке народне имовине, а да су поред тога неповерење грађана у институције произвели и корупција, мито и криминал сваке врсте.

“Монополисти су свуда око нас, где год се окренете, а грађани то плаћају”, рекао је Николић и додао да је реформа правосуђа обављена под контролом партијских интереса, а и медији су, како сматра, под контролом истих, страначких интереса.

Говорећи о Србији какву жели да види, председник државе је рекао да би то била Србија уједињена у борби за бољи живот, ослобођена страха од сутрашњице, кућа са двоја врата – ка истоку и западу. “Желим Србију која ће да буде равноправни члан ЕУ и која се никада неће одрећи свог интегритета и суверенитета и свог Косова и Метохије” рекао је нови председник, а посланицима поручио да ће у њему имати сарадника, уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот:

“Ако се будете борили за људе, подржаћу вас снагом коју ми даје Устав”, рекао је Николић.
Новог председника Србије у великој сали Дома Народне скупштине дочекали су посланици новог сазива, око 60 дипломата, бивши председници Србије Борис Тадић и Милан Милутиновић, патријарх Иринеј, председнички кандидати, међу којима су били Ивица Дачић, Војислав Коштуница, Чедомир Јовановић, Зоран Станковић…

Николић се поздравио са посланицима и доскорашњим колегама који су седели у првим скупштинским клупама, а потом се поздравио са доскорашњим председником Тадићем и сео поред њега.

По завршетку церемоније полагања заклетве и након коктела у највишем законодавном дому, Николић је у пратњи супруге и сарадника отишао на Андрићев венец у зграду Председништва где ће почети петогодишњи мандат.

Председника Србије су кроз Пионирски парк пратиле и присталице, које су га дочекале и на улазу у здање на Тргу Николе Пашића, када је долазио на посебну седницу.
Присталице Николића аплаузима су дочекивали посланике коалиције “Покренимо Србију”, док су звиждуке упутили бившем оредседнику Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу, министрима из ДС, као и лидеру ЛДП Чедомиру Јовановићу.

Посебна седница је протекла свечано уз интонирање химне “Боже правде” и распоређивање Гарде Војске Србије, као и конститутивна седница парламента која је раније данас одржана, а на којој су потврђени мандати новим посланицима.
Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Srbija je dobila presednika iz naroda, koji je obećao da će se
    boriti za narod i državno jedinstvu .Njegov naglasak je bio
    veoma jasan u vezi celovitosti države Srbije sa KOSMETOM u
    sastavu.Drugi naglasak je:Korupcija,mito privatizacija što je
    sve rezultat bivšeg predesednika Tadića i njegove koalicije.
    Na građanima je da čekaju rezultate obećanog na svečanoj sednici, parlamenta.
    .

  2. Eto polozio je zakletvu i odmah je prekrsio. Trebao je da spreci konstituisanje skupstine i da naredi novo prebrojavanje glasova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *