29. мај – Николић: Нећу бити препрека конституисању владе

БЕОГРАД – Изабрани председник Србије Томсилав Николоцих поручио је данас да сигурно неће бити препрека конституисању владе и апеловао на странке да се што пре договоре о формирању владе јер се земља налази у тешкој економској ситуацију.

Николић је новинарима, после састанака са шефом делегације ЕУ у Србији Венсаном Дежером, поновио да ће уколико му партије које већ воде преговоре о влади до понедељка не саопште да имају парламентарну већину, он као председник отпочети консултације са странкама сходно њиховој снази у парламенту – напредњацима, демократама, коалицијом СПС-ПУПС-ЈС.

Изабрани председник је додао и да је и самом Дежеру пренео да жели да сарађује са парламентом на избору владе, али исто тако и са будућом владом, која год да буде изабрана.

“Ја нећу бити проблем да се конституише влада”, нагласио је Николић и поновио да је неопходно да се влада формира што пре због тешке економске ситуације у којој се земља налази.

На питање каква ће бити његова сарадња са лидером ДС Борисом Тадићем уколико он буде на челу будуће владе, Николић је рекао да Тадић као премијер има право да размишља о ДС-у, док он сам, као председник Србије, нема право да размишља о странакама нити о томе ко је председник владе и из које је странке.

“Ја морам са њим да сарађујем”, рекао је Николић и додао да су грађани могли да виде да се Николић понаша онако како им је и обећао у кампањи.

Николић је поручио и да као председник државе неће бити супростављен Демократској странци.
“То је тешко извести, али ја сам потпуно одлучан у томе. Видели сте и сами да је и Тадић први пут на тај начин и сам почео да размишља. До сада то није било могуће у Србији и зато кажем да је настала нове ера”, нагласио је Николић.

Он је поручио да је то знак да је спреман да сарађује, али и да треба питати Тадића, уколико буде премијер, да ли и он на тај начин жели да сарађује.

Говорећи о састанку са Дежером, Николић је пренео да је тема тих разговора била актуелна ситуација у Србији и његова посети Бриселу 14. јуна.

Он је саопстио је да ће га у Бриселу примити председник Европског савета Херман Ван Ромпеј и шеф дипломатије ЕУ Кетрин Ештон.

Како је додао, са Дежером је разговарао и о поштовању људских и мањинских права, стање на југу Србије, на Косову и Метохији, преговирима на ту тему, као и о условима које Србија треба да испуни како би отпочела преговоре о придруживању ЕУ.

Одговорајући на питања везана за односе са Хрватском и Босном и Херцеговином, изабрани председник је рекао да је добио честитку од амбасадора БиХ, да са амбасадором Хрватске има личне контакте и од раније, а да су неки покушали да његове односе са Хрватсклом покваре, што је, како је нагласио, немогуће.

“Не одговарам за оно што сам рекао пре 15 – 20 година”, рекао је Николић.

“Ако би то могло тако – да се одговара за нешто што је речено пре 15 или 20 година – нико не би могао да се бави политиком. Ја одговарам за оно што сам почео да радим од како сам постао председник Републике”, рекао је Николић.

Он је додао ће на инаугурацију у Београду позвати и председника Хрватске Иву Јосиповића и поручио да “никада ништа неће учинити што би покварило односе две државе и два народа”.

Николић је најавио и да ће од четврта прузети послове, погледати распоред која га чека, али да зна да има обавезе везане за УН у Рио де Жанериу и у Њујорку и да га посебно радује што ће у обраћању пред Уједнињеним нацијама по распореду говорити између Француске и Немачке.

Осврћући се на чињеницу да и даље користи просторије странке док не пређе у зграду на Андрићевом Венцу, Николић је новинарима у шали рекао “да још увек узурипира просторије СНС за састанке, где се данас поред Дежера одвојено састао и са амбасадорима Јапана и Велике Британије”.

Извор: Танјуг

6 коментара

  1. Tomo VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELIKI LAZOVE. Glasali smo za tebe jer si obecao da ces narediti novo brojanje glasova.
    Od danas te ne smatram svojim predsednikom! Prema tome spremi se da brzo odes sa vlasti.

  2. Ukoliko Tadić postane predsjednik Vlade Srbija će još više potonuti.Vlada kontroliše finansijske tokove, a u ministarskim foteljama i truloj administraciji će ostati lešinari iz DS,SPS,…,samo sa većim iskustvom i voljom da dokažu da se ništa nije promjenilo.
    Jedan orao neće moći očepurati nepregledna stada stari, ugojenih, kokošiju.
    Nikolić ne smije oprostiti grijehe Tadiću,Dačiću…Dodiku,jer su mu oni već počeli smišljati političku smrt,što bi direktno značilo njihov kam bek.

  3. Niti medju zivotinjama nema dvojca glavnih. Uvjek je jedan vodja “copora”! Ili ce Tadic biti podredjen Nikolicu ili obrnuto. Nikoliceva teorija o suradnji spada u “normativnu teoriju”ili kako bi trebalo biti, a ne kako u stvari funkcionira. Bude li Tadic bio “glavni” nista se nece promjeniti. Toma je krenuo previse MLAKO. U istom duhu mu je i izjava o odnosima sa HRVATSKOM.”Nikada nista necu uciniti sto bi pokvarilo odnose dvije drzave i dva naroda”Pa ne bude li prihvatio konpletnu krivicu u ime srpske drzave i srpskog naroda, za minuli rat, kao sto je to ucinio Tadic, zestoko ce se zamjeriti i hrvatskoj drzavi i hrvatskom narodu. Bude li presta da se izvinjava krvnicima srpskog naroda…………zamjeriti ce se……….Tomi Nikolicu je potreban SAVJETNIK, da Toma prestane govoriti srcem, od cega ce imati samo stete……..

  4. Nismo hteli alternative (DSS, Dveri etc.), zato sada cutimo i gledajmo.

  5. što ono beše izborna kradja ipak sam zaboravio i bio sam naivan kad sam pomislio da će prebrojati glasačke listiće jednom neverni uvek neverni tomo ćao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *