28. мај – Заклетва у четвртак, инаугурација 11. јуна

БЕОГРАД – Изабрани председник Србије Томислав Николић најавио је данас да ће заклетву положити у четвртак, 31. маја, а да ће свечана инаугурација бити обављена 11. јуна.

Николић је у изјави новинарима по завршетку састанка са председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић Дејановић, која замењује председника државе, у згради Председништва Републике, додао да би могло да се догоди да седници на којој ће положити заклетву председава нови председник републичког парламента.

Преговори о влади очигледно нису ни престајали од првог круга председничких избора, приметио је Николић, те би, председавање новог председника Скупштине значило да је постигнут договор о формирању владе.

Уколико се то не деси, прецизирао је, у понедељак ће почети разговоре са онима који су освојили највећи број мандата на претходним изборима.

Изабрани председник државе је указао да је уверен да његово понашање после избора може да утиче на то да се политичке страсти у Србији смире.

“Србији треба мало мира. Први пут присуствујете примопредаји власти где се нико није осећао ни надмоћним, ни гордим. Сви смо свесни тешке ситуације у Србији”, рекао је Николић.

Он је указао да је пред будућом владом доста посла, да ће је позвати да ради добро, али и помоћи да добро обавља свој посао.

“Од четвртка ћу преузети у потпуности дужност председника, али и даље ћу бити отворен за сарадњу. Имаћете могућности да на делу видите јавно функцију председника Републике и позивам вас да ме критикујете када не будем радио добро”, поручио је Николић новинарима.

Према његовим речима, пошто преузме у потпуности функцију председника државе све институције ће радити на истом циљу, али можда само на различите начине.

На питање новинара да ли му је Тадић, за кога је Николић рекао да не воли да каже да је бивши председник, јер то не звучи лепо, дао неки савет, Николић је уз осмех одговорио: “Ако ми Борис Тадић да неки савет изгубићу наредне изборе”.

“Мораћу и желим другачије да радим од Бориса Тадића”, рекао је.

Он је најавио да ће брзо формирати свој кабинет, да ће задржати стручне људе који су до сада радили у кабинету председника Републике, а да ће отићи део намештеника који је на Абдрићев венац дошао са Тадићем.

Николић се пре састанка са Ђукић Дејановић у згради Председника Републике састао са Тадићем и са њим разговарао о примопредају дужности.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *