24. мај – Кренула литија поводом Спасовдана

БЕОГРАД – Обележавање градске славе Београда Спасовдана настављено је данас литијом централним градским улицама која је почела испред Вазнесењске цркве.

Међу бројним грађанима у литији су и патријарх српски Иринеј, градоначелник Београда Драган Ђилас, председник Скупштине града Александар Антић, принц Александар Карађорђевић…

Литију предводи свештенство Српске православне цркве носећи иконе и знамења цркве и Београда, а присутни су и припадници Војске Србије и полиције.

Претходно је у Вазнесењској цркви патријарх Иринеј служио литургију чиме је почело обележавање Спасовдана. Литија, током које ће звонити звона у свим градским и приградским црквама, ићи ће трасом Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, Краља Милана, преко Теразија, где ће бити одржана прва молитва, затим Кнез Михаиловом, Париском, Симе Марковића, где ће бити одржана друга молитва, па онда Поп Лукином, Бранковом, Краљице Наталије, Добрињском, до Адмирала Гепрата, где ће бити одржана трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

У Скупштини града Београда ће око 13 сати, у присуству домаћина славе, који је ове године заменик председника Скупштине града Зоран Алимпић, биће упаљена свећа и кандило, а касније у току дана ће бити приређен и свечани пријем.
Од 20 сати ће у Вазнесењској цркви бити одржан концерт духовне музике.

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као престоницу, у част обнове и напретка град је као своју крсну славу узео Вазнесење Господње, односно Спасовдан.

Данашња форма постојећег славског обреда уобличена је 1862. године, а, пошто није слављена од 1946. године, обновљена је 1992. године.

Вазнесење је један од 10 празника посвећених Христу, а сви ти празници одсликавају живот Исуса Христа и подсећају на неке од преломних тренутака у његовом овоземаљском животу.
Обележава се 40 дана после Ускрса.

Јутрос је одржана литургија у Вазњесенској цркви, коју је служио патријарх српски Иринеј.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Ocekivao sam nesto . Nije se ispunilo . Pusti sanak .
    Ocekivao sam da se na litiji u Beogradu , odmah iza Patrijarha , pojave SVI celnici koji su nas do juce uveravali da nas vole .Da vole Srbiju da zele svima sve najbilje i da ce SVE uraditi da nama svima bude bolje .
    Ocekivao sam da se kao LJUDI , kao sugradjani , kao kolege , kao komsije i rodjaci , kao beogradjani , pojave i jedan pored drugog prosetaju slobodnim Beogradom .
    Zar je to nesto neobicno ? Zar zelim previse ???????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *