24. мај – Дачић: Запад гура ДС и СНС у владу

БЕОГРАД – Социјалистичка партије Србије није почела преговоре о формирању нове владе ни са једном од две најјаче странке, казао је лидер социјалиста Ивица Дачић и навео да неке западне земље желе да ДС и СНС формирају нову републичку владу.

Он је потврдио да са обе партије постоје контакти и комуникација али да, осим начелног договора са ДС-ом између два изборна круга, никаквих других разговора и понуда није било. “Имао сам неколико разговора и са демократама и са напредњацима, и нико ми није изнео никакав конкретан предлог. Начелно смо причали о потреби за политичком стабилношћу, о функционисању система и институција у новонасталим околностима”, казао је Дачић у интервјуу за “Прес”.

Он је казао да није нити ће бити кочница за формирање нове владе, истучући да за државу није добро да дуго буде без институција и да је потребно избећи институционалну кризу. “С друге стране, изостанак предлог од стране ДС-а и СНС-а ствара сумње да ће можда те две странке правити владу, што је жеља неких западних земаља”, казао је Дачић и додао да то траже “врло моћне западне државе преко својих амбасадора и других дипломата”.

Према његовим речима, као што су “постојали разговори између ДС и СНС пре избора, тако постоје и сада контакти”. “Нећу да будем жртва њихових договора и још да народ мисли да сам ја тај који кочи формирање владе. Такође, постоје и светске силе које траже формирање владе ДС, СНС и СПС-а”, навео је Дачић.

На питање да ли би ушао у такву владу, Дачић је одговори: “А шта бих радио унутра… Како бисмо се тада поделили, ко би био опозиција, колико би то потрајало…”.

 

Политика: Амбасадори не желе владу велике коалиције

 

Такозвана влада велике коалиције није поменута ни на једном од бројних састанака које су амбасадори страних држава акредитованих у Београду имали са лидерима СНС-а после избора, сазнаје “Политика” у разговору са десетак дипломата из различитих земаља ЕУ.

Лист преноси изјаву неименованог високог дипломате из једне европске државе да је “врло је значајно да се страни фактори не мешају у процес формирања владе”. То од којих странака ће се направити нова или досадашња коалиција мора да буде усаглашено на унутрашњем политичком нивоу.

“Ми немамо ни позитиван ни негативан став према такозваној влади велике коалиције. И на формалним и на неформалним разговорима уз ручак или вечеру са Томиславом Николићем или Александром Вучићем недвосмислено нам је потврђено да ће Србија наставити путем европских интеграција”, казао је саговорник “Политике”.

Он је рекао да “приликом тих сусрета указујемо само на потребу да се нова влада конституише што је пре могуће, како би се што пре наставио процес интеграција, дијалог са Приштином и са међународним финансијским институцијама. Идеално би било да се то деси пре лета, крајем јуна”.

Тај саговорник је навео да није уобичајено у дипломатској пракси да се открива јавно кад је који амбасадор ручао са новоизабраним председником Србије, Вучићем, Дачићем, Тадићем или било ким другим политичким актером.

Сви саговорници, како пише “Политика”, високе дипломате или амбасадори из неколико амбасада земаља Европске уније и других држава Европе, потврдили су да су после избора имали директне и садржајне разговоре са водећим људима из Српске напредне странке. Према тим изворима, “Политика” пише да су најчешће разговори вођени са замеником председника СНС Александром Вучићем и новоизабраним председником Србије Томиславом Николићем.

Ови састанци су последњих дана организовани и са дипломатским представницима група земаља и са амбасадорима појединих држава понаособ, преноси дневник. На питање да ли су дипломате из америчке амбасаде разговарале са финкционерима СНС о формирању владе и евентуалне велике коалиције, из америчке амбасаде у Београду је стигао званичан одговор:
“Иако одржавамо редовне контакте са низом политичких партија, формирање нове српске владе је унутрашње питање које ће бити одређено у интерним консултацијама српских политичких лидера. Надамо се да ће нова коалициона влада наставити да буде посвећена путу ка чланству у ЕУ, регионалној стабилности и развоју конструктивних односа са Косовом”, наводи се у одговору амбасаде САД у Београду.

Шведски амбасадор у Београду Кристер Асп потврдио је за “Политику” да разговори са политичким лидерима у земљи домаћину спадају у опис амбасадорског радног места. “Што се пре формира влада то ће пре бити настављен реформски процесусклађивања са европским законодавством и дијалог између Београда и Приштине”, казао је Асп и додао да је “сада све искључиво у рукама српским политичара”.

Извор: Танјуг

2 коментара

 1. .. da… daleko od ‘optimalnog’ ali, moze da ima neki rezon : sto je veca ‘koalicija’ – to je manja efikasnost vlade ( dok ‘namiris’ sve ‘kurte i murte’ i njihovovu mnogobrojnu ‘rodbinu’) ?! PUPS ( “stara dobra vremena” i “bolja proslost” ?!) – bi trebalo poslati na ‘odmor’ – zbog reforme penzionog sistema i uvodjenja poreza na penzije ( za zdravstvo ?!)… Takoodje i ‘parazitske’ -‘ligase’ koji su malo ‘porasli’ ( zbog ne bas pametne politike DS ?!) i iritiraju svojim separatizmom ?! Za ‘ostalo’ – ako ima valjanih i iskusnih, kojima EU nije bas “bez alternative” – uz ‘aktiviranje’ raznih saveta eminentnih strucnjaka, mogla bi se naci neka ‘izglednost’ ?! U vezi pravnog sistema, pravosudja i kulture – trebalo bi da se uvazava i misljenje DSS i ‘Pecata’ ?! Sadasnjim avanturistima u ‘administraciji’ ( a i sire) – valjalo bi – ‘zahvaliti na saradnji’ ?!

 2. Naj bitnije je utvrditi dali je bilo krađe 6 maja. Novi
  predsednik gos Nikolić može zakletvu položiti i pred starim
  parlamentom. Kada se utvrdi pravo stanje sastava novog saziva
  dolazi na red i nova vlada i tad sigurno NATO AMBASADORI nemaju
  šta da kažu ovako vrše pritisak na Tomislava Nikolića. verovati
  je da posle povratka iz Moskve imaće jače adute u rukama.
  Čekajmo njegovu odluku oko krađe glasova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *