23. мај – Сабор завршио седмодневно мајско заседање

БЕОГРАД – Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве (СПЦ), који је данас завршио седмодневно мајско заседање, протекао је у духу братске љубави и узајамног поверења епископа, оценио је данас владика бачки Иринеј.

Он је новинарима у београдској Патријаршији рекао да је Сабор одлучио да не мења досадашњи састав Синода.

Према његовим речима, разговарано је о питањима сарадње и односа са сестринским црквама, али и са другим хришћанским црквама и заједницама, као и о дијалогу са другим религијама. “Због нагомиланих проблема, који нису још доведени до свог коначног разрешења, Сабор је заузео становиште да је најбоље да они епископи који су већ у току решавања проблема, наставе и да покушавају да одлуке и иницијативе Сабора спороведу у наредном периоду у дело”, рекао је епископ бачки Ирининеј, који је и портпарол Цркве.

Он је казао да је Сабору било речи о просвети, организовању рада Цркве, као и питању објективног, озбиљног и одговорног информисања о животу и раду Цркве.

Разговарало се, додао је, о мисији Цркве у свим епархијама нарочито у онима у којима има спорних и драматичних ситуација, као што је у Македонији и делимично у неким другим областима у региону, првенствено у Црној Гори.

Посебна пажња била је посвећена стању и проблемима у дијаспори, посебно на територији Јужне Америке, где СПЦ до сада није имала посебно ороганизовану мисију, рекао је владика Иринеј.

Владика је казао да није било могуцности, а ни потребе да се бирају нових епископи. “Није било могуће да у кратком року створимо предуслове за бирање нових епископа, а то посебно важи за велико подручје Јужне Америке”, рекао је Иринеј бачки, наводећи да ће досадасњи администартори водити епархију Аустријско-швајцарску и епархију у Јужној и централној Америци у Буенос Ајресу.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Звонимир

    Драги оче,
    Као човјека и као ближњег свога, ја Те волим и увијек, и дању и ноћу, Ти стојим на располагању. Оче, као истинског свештеника Цркве Православне и као истинског служитеља олтара Христова, ја Тебе требам и као највишег госта и као самог свеца ја Те примам у свој дом! Али Христа ради, Светих Отаца ради, Светих Јасеновачких Новомученика ради и ради свих побијених мученика православних од руке јеретичке, пред Богом и пред људима сад ти кажем: оче, докле год се молиш и празнујеш заједно са римокатолицима латинима и другима јеретицима; докле год лукаво ћутиш о сваком екуменистичком свејеретичком злу које од папе, хазарије и Новог свјетског поретка удара на Цркву Светосавску и народ наш; оче, докле год Ти је пречи владика којем је католички папин бискуп ближи од Светих Отаца, од Светог Саве, од твоје пастве, од србске сиротиње и од покланих Срба по јамама балканским…
    Оче, све дотле док саучествујеш у свим горе побројаним екуменистичким антиправославним, антисрбским (не)дјелима, било директно – учешћем, било индиректно – ћутањем, мени, оче, од тебе не треба ништа – ни освећење водице, ни резање славског колача, ни крштење, ни опело. Ништа ми од Тебе, као таквог свештеника, не треба, нити Те у кућу примам, па како Бог да и мени и Теби!
    С друге стране, оче, чим оставиш свејерес екуменизма и поново прихватиш једину истиниту вјеру православну, онако како нам је Свети Оци предадоше и ја, оче, Тебе прихватам. Или Ватикан и екуменизам, или ја, твој Србин. На Теби је.

    Мирослав Вујанић
    Пале – Романија, Митрополија дабробосанска
    Босна и Херцеговина, Светог Саве дједовина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *