23. мај – Од лета мање припадника Еулекс полиције и царине

БЕОГРАД – Портпарол мисије Еулекс на Косову Ирина Гудељевић потврдила је данас да ће та мисија смањити број својих припадника у покраијини овог лета, јер су, како је навела, косовске институције начиниле одређени прогрес и та нова реланост мора да буде призната.

Гудељевић је у изјави Танјугу рекла да ће до смањење броја припадника Еулекса доћи пре свега у области полиције и царине, али да упркос прогресу у тим секторима, остају велики изазови у правосуђу, где се неће много мењати.

“Морамо да се прилагодимо новонасталим околностима. Косовске инситуције су напредовале посебно у области полиције и царине и Еулекс ће у тим областима смањити присуство. С друге стане, у правосуђу се још сусрећемо са потешкоћама, тако да се ту неће пуно мењати”, рекла је Гудељевић Тањугу.

Према њеним речима, смењење броја припадника односи се и на међународно и на локално особље.

Гудељевић је објаснила да је реорганизација Еулекса и улазак те мисије у нову фазу резултат одобреног стратешког прегледа мисије од стране Брисела.

Јавност је, како је додала, већ упозната са тим да Еулекс од лета улази у нову фазу са циљем да се прилагоди новонасталим околностима и искуству стеченом у протеклом периоду.

“Читав резултат стратешког прегледа треба да доведе до јаче и поузданије мисије. Ово није ништа неуобичијено и дешава се у свим мисијама у свету”, указала је Гудељевић.

Она, међутим, није могла да говори о техничким детаљима плана смањења броја припадника Еулекса.

Приштински дневник Коха диторе пренео је данас да ЕУ намерава да смањи број својих службеника у Мисији на Косову за 40 одсто и да ће судије, тужиоци, истражитељи и друго особље Еулекса убудуће имати знатно нижа примања.

Све то, како се наводи, припаднике Еулекса чека већ од 15. јуна када треба да потпишу нове уговоре о свом ангажману на Косову, а смањење броја радника за око 40 одсто значи да ће они бити присутни само у два региона на Косову – на северу и у Приштини.

Приштински дневник наводи да је до сада Еулекс имао право да запосли 3.000 службеника, 1.900 међународних и 1.100 домаћих, али да ће од 15. јуна тај број бити смањен за око 40 одсто.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *