22. мај – СПЦ: Спречити верски прогон у Македонији

БЕОГРАД – Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је данас да је узнемиравајућа нова ескалација прогона свештенства Охридске архиепископије у Македонији и апеловао на домаћу и међународну јавност да то спречи.

Владика бачки Иринеј је рекао да посебно узнемирује ескалација прогона против Орхридске ариепископије “што се огледа не само у казни затвора коју већ издржава владика Јована Вранишковски него и јуче извршеним новим хапшењима чак и родбине појединих великодостојника”.

Он је рекао новинарима у Патријаршији да је о свему томе Сабор СПЦ издао посебан апел домаћој и међународној јавности и свим чиниоцима који се баве заштитом људских права и слобода изразивши наду да ће се “македонске власти уразумити”. “Надамо се да ће се власти Македоније ипак уразумити, не толико због наших протеста јер знамо из искуства колико они озбиљно узимају у разматрање наше апеле и протесте, него због тога што се стање корумпираног судства и полицијски утицај у њему не могу сакрити од међународне заједнице”, рекао је он.

Иринеј је констататовао да то прикривање није било могуће остварити ни код нас, поготво када је било продрло у све поре уз напомену да не говори са аспекта политичке анализе “већ основног интереса да црква живи слободно и несметано било где на свету”.

Сабор СПЦ апеловао је на представнике свих демократских држава, ОЕБС-а и институција и организација за заштиту људских права и верских слобада “да пруже сваки вид помоћи и подршке како би се прогон против архиепископа Јована и свих притворених игуманија, монаха и монахиња што пре прекинуо”. Тиме би, наводи се у апелу, коначно био спречен погром верских слобода које државне власти у Македонији спроводе над припадницима православне Охридске архиепископије.

Шесторици сарадника владике Охридске архиепископије СПЦ, Јована Вранишковског, осумњичених за кривично дело прање новца, изречена је мера притвора, а тринаесторици су одузете путне исправе након саслушања код истражног судије, саопштио је претходно скопски суд.

Петоро од шест осумњичених којима је након јучерашњег саслушања изречена мера притвора су недоступни полицији а под истрагом је и Удружење за унапређење грађанских и верских слобода “Анастасија” из Нижеполе коју су формирали следбеници Вранишковског. Сабор СПЦ у апелу наводи и да су “јаке полицијске снаге јуче организовано и насилно ушле у више домова припадника Охридске архиепископије”.

У Штипу је полиција тражила епископа брегалиничког Марка ” и будући да га није пронашла ухапсила је монахињу Пелегију”.

Полиција је у Скопљу ушла у манстир Успења пресвете Богородице, тражећи епископа Давида “а како га нису пронашли ухапсили су игуманију манастира, монахињу Кирану”. “Полицајци су се брутално понашали према монахињама – насилно су им истргли из руку мобилне телефоне и уз њихово малтретирање, извршили су детаљан претрес манастира снимајући све видео камером”, наводи Сабор СПЦ.

У манастиру Светог Јована Златоустог у Битољу полиција је тразила настојатељицу манастира – монахињу Олимпијаду, “а како је нису нашли, понашали су се грубо и малтретирали остале монахиње”.

Полиција је ушла у манастир Успења пресвете Богородице у Прилепу и ухапсила јеромонаха Мојсеја, наводи Сабор СПЦ додавши да је полиција у свим тим манастирима запленила све компјутере ” и другу материјалну имовину”.

Додаје се да је полиција то радила због наводне утаје пореза а да је “лишила слободе најужу родбину епископа као и остале вернике Охридске архиепископије”.

У апелу се подсећа да власти Македоније одбијају да региструју Охридску архиепископију која нема своје изворе прихода и живи од помоћи верника ” тако да је веома провидно да држава, под маском утаје пореза спроводи прогон на верској основи какав не памте демократске државе у Европи и свету”.

Извор: Танјуг

Један коментар

 1. U Makedoniji narod kaze : kad nemozes po magarcu, udari po samaru
  (sedlu)!U ovoj situaciji za makedonske valasti postoji vise “maga
  raca”: prva bi taj epitet svakako zasluzila Grcka koja je u sporu sa makedonskom drzavom trazeci od nje da dopuni svoje ime(Republika makedonija)nekom gegrafskom odrednicom(Severna ,Nova,Gornja isl.) i time odbaci monopol nad pravom upotrebe tog imena.jer Grcka vec ima svoj severni region pod tim imenom; drugi bi(u toj grupi “magaraca”),bio niko drugi do NATO,
  koji je na nedavnom samitu u Cikagu,
  ponovo odbio zahtev Makedonije za prijemom u ovaj savez,opet sa istim izgovorom:da resi problem svog imena sa susednom…Grckom!;
  treci (i mozda najteze naravi) jeste albanska manjina,odnosno zajednica kako se naziva po Ustavu RM,koja je prethodnih nedelja u nekoliko navrata organizovala nekoliko protestnih okupljanja
  ispred Vlade u Skoplju trazeci oslobadjanje pritvorenih za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera blizu Skoplja pozivajuci se na ugrozenost muslimana u Makedoniji (uhapseni su ili etnicki Albanci ili tzv.Bosnjaci)sto je sve uzdrmalo vladajucu koaliciju u Skoplju koju cine makedonska VMRO i albanska DUI(naslednici UCK)…Tako da posle svega Makedonskoj Vladi je bila potrebna neka “uspesna akcija” protiv nekog ko se u
  sustini nemoze sam braniti: za to je najprikladniji bio Vladika Vraniskovski i episkopi njegove (jedine priznateu u svetu pravoslavnih crkava)Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije da bi se pokazalo da makedonska policija ne hapsi samo radikalne muslimane
  vec udara i po svijm “otpadnicima” kako ih nepriznata MPC naziva.
  A ta samozvana MPC koja je sviju autokefalnost dobila dekretom tadasnjih komunistickih vlasti(1967),od tad ne uspeva da se odvoji od drzave i da pocne da se u svom razvoju rukovodi drevnim
  kanonima pravoslavne crkve,vec stalno sluzi kao orudje u postizanju dnevnih,kratkovidih ciljeva vladajucih garnitura u Makedoniji, koje i posle 20.godina nezavisnosti, ne uspevaju da se otrgnu od onog najgoreg bezboznog nasledja komunisticke vladavine iz proslog veka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *