15. мај – Русију забрињавају извештаји о обуци екстремиста на Косову – представник Руске Федерације при УН

Русија је забринута због спорости у истрази случајева ”црне трансплантације” и саопштењима о обуци међународних бораца у покрајини Косово. Ово је изјавио стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин говорећи у понедељак у Савету безбедности. Известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти, објавио је 2010 документ о трговини органима људи отетих на Косову током сукоба 1998-1999. У извештају се наводи, између осталог, да су лица блиска актуелном премијеру Косова Хашиму Тачију била укључен у трговину органима. “Изражавамо забринутост због спорог темпа истраге, о наводима Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову, коју води мисија ЕУ из области владавине права (Еулекс)”, – рекао је Чуркин. Према његовим речима, ови наводи “директно указују на умешаност неких од садашњих Косовских лидера у почињене злочине.” “Истрага мора бити непристрасна и и сви они који су одговорни, морају бити приведени правди” – затражио је руски дипломата. “Зато је Русија подржала српски предлог да се истрага пребаци под покровитељство УН,” – додао је он. Подршка је била обезбеђена у фебруару ове године.

Дотичући се извештаја о контактима власти Косова са сиријском оружаном опозицијом, Чуркин је упозорио да би “трансформација Косова у војни полигон за милитанте различитих оружаних снага могла да постане озбиљан дестабилизирајући фактор који превазилази регион Балкана.” У понедељак је сличну изјаву издало и Министарство иностраних послова Русије. Крајем априла је српска агенција “Тањуг” известила, позивајући се на сиријског члана опозиције у егзилу Амара Абдулхамида, да ће сиријска опозиција користити искуство милитаната Ослободилачке војске Косова (ОВК) у сукобу са режимом председника Башара ал Асада, и да ће у случају доласка на власт, признати независност Косова. ОВК – Паравојна формација косовских Албанаца, која се борила за независност од Србије и стајала насупрот србској полицији током рата, 1998-1999. ОВК је, лета 1999, расформирана након доласка на Косово администрације УН и међународних снага КФОР-а под командом НАТО-а. Након распуштања ОВК, многи милитанти су прешли у политику. Један од главних вођа ОВК, Хашим Тачи је дуго година био премијер Косова. Албанске власти на Косову су 17. фебруара 2008 једнострано, уз подршку САД и неколико земаља ЕУ прогласиле независност од Србије. Према Приштини, самопроглашену републику је признало 90 држава. У Сирији више од годину дана не престају антивладини протести, уз подршку западних земаља, противника Башара ал-Асада. Као резултат сукоба, према подацима УН, до сада је погинуло више од 9000 људи.

Извор: Глас Русије

2 коментара

  1. ‘zapadni’ svet ide u propast, robujuci sopstvenim, laznim “aksiomima”… A jedan od njih, da su Albanci – sto god radili ( cinili necuvena zlodela, skrnavili svetinje i grobove itd.) – uvek ( i kao “zauvek”) samo “zrtve” ?! …. Tako se i Austrijanci 1945 proglasili za “zrtve” nacima iako je preko 90% glasalo za prikljucenje (anslus) III Rajhu ?!…. Pa i Titanik je ‘slovio’ za “nepotopljivog” ?!

  2. Šta je sa nama kakvu politiku smo vodili da Divlje Pleme koje
    došlo na onu stranu Prokletija kakvo ime takvi doseljenici.
    Dali smo mi Srbi shvali njihov način širenja i zauzimanja tuđeg.
    Ništa svoje vredno nisu napravili sem što su pokazivali svoju
    divlju narav i napast.Zapadnoj Evropi takvi sad trebaju kao što
    su trebali Otomanskoj imperiji.Za Srbe obe imperije su pogubne
    sem komunističkoj internacionali i novoj imperialnoj NATO SILI.
    Dokle? dok imamo Nesrbe na vlasti celog našeg životnog prostora!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *