15. мај – Помен жртвама злочина “Тузланска колона”

ТУЗЛА/БАЊАЛУКА – Помен жртвама ратног злочина “Тузланска колона” одржан је данас шетњом Брчанском малтом, месту на коме је на данашњи дан 1992. године убијено најмање 50 војника ЈНА.

Око 200 грађана је Брчанском малтом прошетало носећи свеће и беле руже. Шетња и верски обред обављен на месту страдања протекли су мирно, уз појачано полицијско обезбеђење, јавили су бањалучки медији. Помен су пратиле бројне новинарске екипе из Републике Српске и Федерације, док су на раскрсницама окупљене групе грађана у тишини пратиле дешавања.

Међу учесницима помена били су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић, председник Борачке организације Пантелија Ћургуз, преживели учесници злочина, породице убијених и представници удружења жртава Одбрамбено-отаџбинског рата.

Програм обележавања страдања војника наставља се 15 минута после поднева служењем парастоса на гробљу Пучиле у Бијељини, где ће на спомен костурницу бити положено цвеће, након чега је најављено обраћање званичника.

Данас се навршава тачно 20 година од напада на колону ЈНА која се 15. маја 1992. повлачила из Тузле, у којем је из заседе убијено најмање 50 војника ЈНА, а рањено 44. Злочин “Тузланска колона” је извршен 12 дана после сличног напада у Добровољачкој улици у Сарајеву, у којем су “зелене беретке”, “Патриотска лига” и Територијална одбрана БиХ убиле 42 припадника ЈНА.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Trebalo je da se organizuje 20 000 ljudi, a ne 200. Gde je bio Predsednik RS-a? A gde članovi vlade iz Beograda i bivši i budući predsednici? A gde su inostrani novinari i televizije? Ako neće ovi sa zapada, gde su ovi sa istoka?
    “Tuzlanska kolona” je stravičan i unapred isplaniran zločin. Početak početaka. Ovaj zločin oslikava “borce za slobodu” i treba da se svet upozna sa istinom. Možda će onda neko da odgovara za ovaj zločin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *