16. мај – Дебату на РТС отвара Николић, завршава је Тадић

БЕОГРАД – Телевизијска дебата председничких кандидата Бориса Тадића и Томислава Николића биће одржана вечерас од 20 часова, на Првом програму Радио-телевизије Србије, трајаће 90 минута, а жребом је одлучено да дебату отвори Николић, а завршну реч последњи да Тадић.

Оба изборна штаба су, пре жребања, прихватила правила ТВ дебате, а редослед одговарања, место за говорницом и просторије у којима ће почетак вечерашње дебате чекати председнички кандидати, одлучени су у подне жребом, наведено је на сајту РТС-а.

Дебата ће, како је утврђено Протоколом о ТВ дебати кандидата за председника 2012, трајати укупно 90 минута, а имаће осам засебних целина односно тема.

Теме дебате су редом: визија и будућност Србије, спољна политика и односи у региону, Косово и Метохија, економија, инвестиције и решавање проблема незапослености, развој институција, борба против организованог криминала и корупције, ддбрана и безбедност, социјална политика, образовање и млади и европске интеграције.

Како је Протоколом предвиђено, водитељ даје и одузима реч кандидатима, води рачуна о редоследу и поштовању тема и држања договореног времена.

Сви услови за учеснике у дебати су једнаки, сваком од учесника у дебати ће бити постављено укупно осам питања и истоветна су за оба учесника у дебати, којима је на располагању исто време за излагање, одговоре и реаговање.

Председнички кандидати имају по три минута за одговор за свако питање, а стоји им на располагању још по један минут који могу искористити за допуну одговора на питање, коментар излагања другог кандидата и реаговање на излагање другог кандидата.

Жребом је одређено да лево од водитеља у студију буде Тадић, а десно Николић. Кандидати наизменично одговарају на питања редоследом који је утврђен жребом, односно Николић, па Тадић. Николић је жребом одређен да говори први и први има завршну реч, а дебату ће својом завршном речју затворити Тадић.

На крају дебате, оба председничка кандидата имају на располагању по 90 секунди за завршну реч, а током излагања једног од учесника у дебати, биће активан само његов и микрофон водитеља.

Председнички кандидати неће говорити изван времена које им је стављено на располагање за одговор, коментар или реаговање, током дебате неће прекидати један другог и неће другоме узимати реч и време за одговор, а дужни су и да један другом персирају.

Водитељ дебате има право и обавезу да искључи микрофон учеснику који се не придржава правила о редоследу и времену трајања обраћања, и има право да, након две јавно изречене опомене, удаљи из дебате учесника који одбија да поштује усвојена правила дебате.

Удаљавање или напуштање председничке дебате једног од кандидата означава и њен крај.

Што се тиче кандидата и њихових сарадника, у просторијама РТС биће најкасније 15 минута пре почетка дебате, а кандидати имају право на саветничку или стручну екипу до петоро сарадника.

У студио могу да уђу само председнички кандидати, водитељ и техничка и службена лица РТС-а, а чланови изборних штабова дебату могу да прате из посебних просторија.

Сусрет двојице кандидата и руковање пре и после дебате, наводи се у Протоколу, могуће је само ако то желе обе стране.

Дуели председничких кандидата су уобичајена ствар у земљама развијене демократије. Код нас су почелу дуелом 1997. године између Зорана Лилића и Војислава Шешеља, а Тадић и Николић имали су их у два наврата, 2004. и 2008. године.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *