11. мај – ДCC: Опструкција РИК-а у утврђивању неправилности

БЕОГРАД – Демократска странка Србије саопштила је вечерас да је утврдила да је било изборних нерпавилности на појединим бирачким местима у Кучеву, Ваљеву и Лесковцу и оптужила Републичку изборну комисију (РИК) да је потом опструисала контролу изборног процеса.

функционер Д С С-а Милош Алигрудић рекао је да је од тренутка када су страначки представници открили да на једном бирачком месту у Кучеву недостаје врећа са гласачким листићима кренула опструкција РИК-а. “Опструкција је била скандалозна и катастроФална и она иде на то да се не може изјавити ваљани приговор и да нам се ни Физички не дозвољава, одбијањем комуникације, да уопште у том смеру реагујемо”, рекао је он новинарима испред седишта РИК-а.

Алигрудић је навео и да је ово била редовна контрола и да је то нешто што Д С С сваки пут чини у изборима, без обзира на оно о чему се пише у новинама, упоредивши садашња дешавања са онима из 2000. године када је Савезном изборном комисијом председавала Милена Арежина. Он је навео и да су се “чланови РИК-а разбежали”, да дежурних није било, “а морали би по закону да буду”, а нису били присутни ни председник РИК-а, као и секретар и заменик секретара тог тела.

Зато смо апсолутно били онемогћени да на основу оних индицја и показатеља до којих смо дошли у Кучеву извршимо даљи увид у изборни материјал, тврди Алигрудић. “Ово што вам говорим не имплицира ништа, нити је то некаква оптужба за изборну крађу, могуће је да је и било, то се и сумња, али понашање РИК-а када тражите да сазнате оно што по закону имате право и потпуну опструкцију говори више од било чега”, рекао је он. “Имамо и вишак гласачких листића у Ваљеву на неком бирачком месту”, а “интересантан је случај да су се листићи за председдника и паралментарне и локалне изборе нашли у истој врећи у Лесковцу”, рекао је он .

функционер Д С С-а је навео да су на том бирачком месту у Лесковцу “од 187 листића у врећи оних који су гласали за председеника њих свих 187 гласали за Бориса Tадића”. “Tо је исто невероватно, али то је друга ствар, то је ствар за приговор и за терање у правном смислу до краја”, али “овде се не ради о томе, већ о потпуној опструкцији да дођете до материјала на основу кога можете да направите било какву реакцију”, рекао је он.

Алигрудић је навео и да ће на сутрашњој седници РИК-а представници Д С С-а поставити иста питања и да је зато председнику тог тела упутио четири веома прецизно деФинисана питања о изборном процесу. Пре обраћања Алигрудића, централним градским улицама протестовали су, у аутомобилској колони и уз звуке сирене, и припадници покрета “Двери” који сматрају да су покрадени на изборима.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. kod zutih i crvenih je prije izbora vjerovatno bila velika, za sta su dokaz njihove izjave i izrazi lica tokom kampanje. I zbog te nesigurnosti oni su sigurno namjestili izbore u “pogodnim” opstinama sirom Srbije. Ali vjerovatno cemu se nisu nadali je kratkoj pameti i gluposti jednog dijela naroda u Srbiji i malom odzivu pa su shvatili da ne moraju bas skroz da kradu nego samo malo. Zato sad i pokusavajau da sve pometu pod tepih i da sto prije uz podrsku kompanjona iz svijeta, proglase pobjedu. A to sto je politicka kultura da se stranci koja je osvojila najvise glasova prvoj ponudi da sastavi vladu, to su “slucajno” zaboravili. Eee Srbijo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *