10. мај – Поништени избори на 16 бирачких места у Београду

БЕОГРАД – Градска изборна комисија поништила је изборе на 16 бирачких места у Београду на којима изборни процес треба да буде поновљен, изјавио је данас Тањугу председник ГИК-а Иван Шебек.
Он је прецизирао да је ГИК поништио изборе на тим бирачким местима пошто је усвојио приговоре које је уложила Либерално-демократска партија о нерегуларности изборног процеса.
На седници ГИК-а, која је јуце одржана, одлучено је да се поништавају избори на бирачким местима број 43 у Обреновцу, број три на Новом Београду, као и на бирачким местима 29, 47, 80 и 84 на Палилули. ГИК је донела одлуку и поништавању избора на бирачким местима 19, 25 и 47 у Старом Граду, 34, 51, 57 у Раковици, 6 и 16 на Савском венцу, као и на бирачком месту 25 у Гроцкој и 58 на Звездари. Шебек је објаснио да рок за жалбу на ту одлуку ГИК-а истиче вечерас, као и да до сада није пристигла ниједна жалба.
Уколико тако остане, од сутра ће кренути да теку рокови за одржавање поновљених избора на тим бирачким местима, и биће одређен датум тих избора. Ако пак буде жалби, њих ће да решава Управни суд, који је дужан да се о жалби изјасни у року од 48 сати пошто је прими.
Како је саопштено из ЛДП, ГИК је усвојио приговоре те странке пошто је утврђено да је на бирачким местима на која се односе приговори дошло до “апсолутних неправилности у изборном процесу”. Како је наведено у саопштењу, на бирачком месту 58 на Звездари утврђено је да су у бирачки списак руком дописивана лица и да им је на основу тога омогућено да гласају, што је супротно закону.
На бирачким местима 43 у Обреновцу, 34 и 51 у Раковици, 19, 25 и 47 у Старом граду, 29 у Палилули, 6 и 16 у Савском венцу и 25 у Гроцкој утврђено је да у гласачким кутијама постоји више гласачких листића од броја грађана који су тамо гласали, а ГИК-у није предат записник о раду бирачког одбора ни са једног од тих бирачких места.
На бирачким местима 80 и 84 у Палилули, 3 у Новом Београду и 57 у Раковици, како наводе из ЛДП, утврђено је да не постоје контролни листићи који су предуслов за почетак изборног процеса на бирачком месту. “Те неправилности морају бити отклоњене, јер не сме да постоји ни најмања сумња у регуларност изборног процеса”, саопштио је ЛДП.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Светлост и топлина

    И ту су “жути” мутили,нарочито познати градоначелник – тајкун
    који не бира средства како би нас преко “својих” медија ДИСЦИПЛИНОВАО. Средио је унапред гласове РОМА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *