09. maj – Dan pobede nad fašizmom

Srbija obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Državni praznik Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj, biće obeležen brojnim manifestacijama u Beogradu i Srbiji.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja visokih državnih i vojnih počasti biće održana u kompleksu Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu. Najvljeno je učešće predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane, Grada Beograda, kao i ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

Dan pobede slavi se 9. maja, na dan kada je pre 66 godina završen Drugi svetski rat. U tom najkrvavijem sukobu u istoriji čovečanstva nestalo je više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Toga dana 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći, u razrušenom Berlinu, potpisan je Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke, pošto je u žestokim borbama sovjetske Crvene armije za skoro svaku zgradu u tom gradu, 2. maja, skršen i poslednji otpor nacista.

Ceremonijom potpisivanja, koju je organizovao predsednik SSSR-a Josif Visarjonovič Staljin, koji je i diktirao uslove kapitilacije, okončan je rat započet 1. septembra 1939. napadom Nemačke na Poljsku.

Tačni podaci o žrtvama na području bivše Jugoslavije, kao ni ukupnim žrtvama Drugog svetskog rata nikada nisu utvrđeni.

Prema izveštaju državne komisije SFRJ, poginulo je i pobijeno 1,7 miliona ljudi, među kojima 304.948 boraca. U novije vreme, pojedini istraživači ukazuju da su u taj broj uračunati i demografski gubici.

U Srbiji se obeležava i Dan Evrope, 9. maj, u znak sećanja na 1950. godinu kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika – preteča moderne Evropske unije. U preiodu do 20. maja, biće održano više manifestacija.

Izvor: http://www.svevesti.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *