09. мај – Дан победе над фашизмом

Србија обележава 9. мај – Дан победе над фашизмом и Дан Европе. Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај, биће обележен бројним манифестацијама у Београду и Србији.

Церемонија полагања венаца и одавања високих државних и војних почасти биће одржана у комплексу Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату. Највљено је учешће представника Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране, Града Београда, као и амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана.

Дан победе слави се 9. маја, на дан када је пре 66 година завршен Други светски рат. У том најкрвавијем сукобу у историји човечанства нестало је више од 50 милиона људи, од тога готово 31 милион цивила.

Тога дана 1945. године, неколико минута после поноћи, у разрушеном Берлину, потписан је Акт о безусловној капитулацији Немачке, пошто је у жестоким борбама совјетске Црвене армије за скоро сваку зграду у том граду, 2. маја, скршен и последњи отпор нациста.

Церемонијом потписивања, коју је организовао председник СССР-а Јосиф Висарјонович Стаљин, који је и диктирао услове капитилације, окончан је рат започет 1. септембра 1939. нападом Немачке на Пољску.

Тачни подаци о жртвама на подручју бивше Југославије, као ни укупним жртвама Другог светског рата никада нису утврђени.

Према извештају државне комисије СФРЈ, погинуло је и побијено 1,7 милиона људи, међу којима 304.948 бораца. У новије време, поједини истраживачи указују да су у тај број урачунати и демографски губици.

У Србији се обележава и Дан Европе, 9. мај, у знак сећања на 1950. годину када је на предлог тадашњег министра спољних послова Француске Роберта Шумана успостављена наднационална организација за управљање индустријом угља и челика – претеча модерне Европске уније. У преиоду до 20. маја, биће одржано више манифестација.

Извор: http://www.svevesti.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *