08. мај – Ко с ким и када, одмах или после другог круга?

БЕОГРАД – Лидер социјалиста Ивица Дачић тврди да је спреман да у другом кругу председничких избора подржи Бориса Тадића, али да та подршка не може бити одвојена од, макар, начелних разговора о влади, Тадић инсистира на договору после 20. маја и одбацује сваку могућност пристанка на уцене, а Томислав Николић поручује да све треба да буде плод договора, а не јавно изражених уцена.

Није тајна да је ноћ након избора обележена и куртоазним разменама честитки, али отворена питања ко са ким и када – наредних дана, или после другог круга председничких избора – за сада су без одговора.

Различитост мишљења и очекивања, као и тон којим своје поруке упућују јавности и потенцијалним партнерима, аналитичари виде као “пробни балон” и покушај поједних актера да вешто материјализују изборни резултат.

Саговорник Тањуга аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да две најјаче странке (ДС/СНС) неће у периоду заокупљености трком за шефа државе формализовати разговоре и верује да су “вероватно почели неки неформални контакти” који могу резултирати прављењем “костура” будуће владе. “Тек након другог круга можемо очекивати да преговарачи седну за сто. Ни напредњацима, ни демократама који су освојили више гласова од Дачића, у тренутку интензивне кампање у којој су окренути властитом надметању не одговара да трче по подршку трећепласираног”, мишљење је Станковића.

Његове оцене употпуњује и став аналитичара Владимира Тодорића, који, такође, не верује у коначне договоре пре 20. маја.
Тодорић у изјави Тањугу каже да не очекује чврст договор, иако има разумевања за понашање социјалиста којима је у интересу да он буде постигнут што пре, односно пре коначаног исхода трке за шефа државе када ће ствари бити “нешто другачије”.

Медијско обраћање Дачића сублимирано гласи: “Док су два противкандидата у трци не очекујемо да делимо функције, али неке ствари морају да се рашчисте – коју ће политику водити држава. Није свеједно да ли ће у влади бити странка која заступа политику да је Република Српска геноцидна творевина, да се треба одрећи Косова и Метохије…”.

Дачић је у својим порукама јасан и не оставља места сумњи на коју политичку опцију мисли, за шта Станковић верује да може бити тешкоћа у формирању владе, будући да су СПС и ЛДП заступници различитих политика не те теме.

Међутим, подсећа Станковић, историја потврђује да не би било изненађујуће да дође до промене неких од првих рачуница “ко
са ким може и жели, а ко не”, дајући за пример ситуацију када је у прошлој влади СПО ушао у коалицију са ДС, а потом су демократе направиле коалицију са социјалистима.

Саговорник Тањуга из Транспарентности Србија Владимир Гоати напомиње да политичири нису познати по “доследности”, па не сматра да ће неке “раније дате изјаве” превише отежати пут ка новој влади у којој ће, евентуално, бити СПС и ЛДП. Упркос медијском експонирању политичара у игри за функције у влади, верује Гоати, неће бити дефинисане њихове позиције у Немањиној 11 пре избора председнике државе. “Верујем да ће председнички кандидати тек након окончања целог изборног процеса почети договоре око формирања владе, појединачних решења, као и главног питања – ко ће је водити”, становиште је директора Транспарентности.

На питање које заокупља српску јавност – да ли Дачићева назнака очекивања да изборни успех коалиције коју предводи материјализује местом премијера, Станковић реагује ставом да Дачић није склон фатализму, већ да само као вешт политичар “врло добро сабира добит и штету”. “Дачић је тврд и вешт преговарач, он у овом тренутку има добру политичку позицију и покушаће да је искористи”, уверен је Станковић, уз упозорење да се ни друге две стане (СНС/ДС) “сигурно неће склањати”.

У прилог тврдњама аналитичара је и Тадићева јучерашња порука у Панчеву у којој подршку тражи од грађана и подсеће да није трпео притиске и уцене 2004. и 2008 , па неће ни сада, док Николић упозорава у Јајинцима да је за “озбиљнији разговор” потребно да се прво “слегне муљ” између социјалиста и демократа подигнут Дачићевим наступима.

Да ли постоје изгледи да лидер социјалиста, тренутно главни лик свих сценарија, остане без очекиване “улоге” у причи о новој влади, Гоати каже да не искључије ни такву могућност. “Није искључено, али мислим да и у таквим ситуацијама обично дође до неке врсте компромиса који подразумева да слабија страна учини уступак”, закључио је Гоати.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Malog Ivicu Dacica nabiti ce nogom u s……. kao i zadnji put (americki i engleski ambasadori)i on ce zavrsiti ravno u zagrljaju Borisu Tadicu i DS. Nista novo. Zanima me samo mentalni sklop onih koji su Iveku dali toliki boroj glasova.Mogli su direktno glasati za TADICA ili jos gore, za Cedomira Jovanovica. Kladim se da Ivekovi glasaci , glasajuci za Iveka, misle na Slobodana Milosevica, a razlika je kao izmedju cokolade i ……………iako je boja veoma slicna ili ista..

  2. Vladimir Čobić

    Pa naravno Tadić sa Tomom, odmah posle drugog kruga. jedan prešjednik, drugi premijer. Kome to još nije jasno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *