08. мај – Дебакл шокирао Шешеља

После две деценије у врху политике, у скупштински сазив неће ући Српска радикална странка. Од некадашњих 82 мандата, спали на 4,6 процената. Разлози: бледа кампања и цепање

Први пут, у последње две деценије, Српска радикална странка остала је ван Скупштине Србије. Од партије која је годинама појединачно била најбројнија и достизала чак 82 места у парламенту, доживела је суноврат на изборима и са освојених 4,6 процената није успела да прескочи праг законодавног дома.

О неуспеху је обавештен и лидер СРС Војислав Шешељ који је, како сазнајемо, шокиран дебаклом својих пулена. Останак испод црте значи и да ће СРС остати без више од 10 милиона динара месечно колико су добијали на име 78 мандата освојених на претходним изборима. Од овог новца помагана је и одбрана Шешеља у Хагу. Партија се и задужила за кампању, а сада неће бити прилива за враћање позајмице банке.

У СРС у понедељак нису били причљиви. Незванично су говорили да је јасно да су остали испод цензуса. Званично су се још надали.

– У гужви смо. Пристижу резултати са терена, још се ништа не зна тачно, па зато не бих да коментаришем – кратко нам је рекла шеф изборног штаба Вјерица Радета.

За последње четири године, партија се поцепала. Томислав Николић основао је СНС и преузео велики део чланства. А, оних који су остали странка се одрицала, попут препознатљивих лица – Драгана Тодоровића, Гордане Поп Лазић, Марине Рагуш… Потпуни обрт у кампањи и кандидовање Шешељеве супруге Јадранке, уместо Александра Мартиновића за председника Србије узео је данак. Гласове су им “откинули” и “Двери” и ДСС.

Подршка мање од пет одсто бирача бацила је сенку на одличне резултате које су радикали постизали годинама. На пример, у бици за председника, Шешељ је у септембру 2002. имао 843.308 гласова и био је трећи, да би на поновљеним у децембру био други са 1.063.296. Наредне године Томислав Николић, тада радикал, освојио је 1.166.896 гласова и победио у првом кругу. У неколико покушаја није падао испод 954.000 гласова, да би последњу битку, као члан СРС, са Борисом Тадићем, изгубио 2008. скупивши чак 1.434.068 милиона гласова.

Аналитичар Дејан Вук Станковић каже за “Новости” да је очигледно да радикали нису успели да се прилагоде новим трендовима:

– Остали су потпуно исти годинама, кампања Јадранке Шешељ и странке је била бледа. Не знам да ли би било боље да је кандидат био Мартиновић, али он је показао одређени политички таленат. У партији нема људи који би могли да замене Војислава Шешеља, а стварање атмосфере да је он реална фигура на политичкој сцени, иако је у Хагу, није била добра за њих.

Велико је питање хоће ли СРС моћи да се врати. Селидба из парламента оставиће их без новца, партија неће бити интересантна за нове чланове, а лош резултат може да узрокује и свађе у чланству.

ДЕСНИ ЋОШАК ЧЕКА ДРУГЕ

НА парламентарним изборима 2003. године радикали су освојили 82 мандата, а 2007. године 81. Традиционално се знало која места су њима намењена – позиције десно од говорнице. У овом сазиву овде ће седети неко други.

Извор: http://www.novosti.rs

3 коментара

  1. Kasno je, moj Vojkane! Gajio si guju u nedrima i kad te ujela u svom ogorčenju, okrenuo si se onim narikačama (tipa Verica Radete…), Nadao si se da će ovi bezlični moći, uz tvoju “harizmu”, da održavaju tvoj političko-finansijski nivo i da neće ugroziti tvoju neprikosnovenost. Džabe ti ta tvoja inteligencija, kada si mogao da “baciš karte” na ovako nedotupavnu ideju. Tvoja stranka će nestati zauvek sa političke scene, ukoliko je ne predaš u potpunosti u ruke momcima tipa: Krasić, Stevanović, Martinović, pa i one “prznice” Talijanke… ima još par njih, koje sam zapamtio sa sednica skupštine, samo trenutno ne mogu imena da im se setim. Moraš da predaš štafetnu palicu, jer ti više nikada nećeš biti na slobodi i iz zatvora ne možeš da vidiš životnu realnost u Srbiji. Tvoja stranka mora ponovo da traži identitet, u vezi sa stanjem svesti u Srbiji, a ti tu sa svojim “performans političkim nastupom” možeš samo da škodiš. Ekipa koja ti je preostala ti je lojalna, ali oni moraju da sazrevaju politički, a to ne mogu u tvojoj senci, pa prema tome moraš da predaš štafetu mlađima. Todorović se mudro povukao u penziju, što je dobro… ali one narikače moraš da ubediš da se povuku iz prvog ešalona, jer su totalno kontraproduktivne. Moram da priznam da kao ratni veteran nisam imao strpljenja za tvoje egzibicionističko ponašanje u politici i zadovoljavanju sa opozicionim delovanjem u skupštini… ali mnogo će mi nedostajati njihov nastup u skupštini, kao glasa razuma, nasuprot podivljaloj “žutoj antisrpskoj groznici”. Skupi hrabrost i posveti se svojoj porodici, ako ti i to dozvole i zaboravi na to da ćeš ikada više biti politički tribun, jer si politički dinosaurus i nemaš više dovoljan autoritet kod običnog naroda, koji je u svom samoubilačkom mazohizmu krenuo na put samouništenja (što je i zaslužio).

  2. Српској радикалној странци треба да буде на част да неће учествовати у егзекуцији Србије. Са оваквим медијима у Србији (част Печату) и да су имали и Шешеља, ништа им не би помогло. Србија треба “Устанак против дахија” да би се ослободила од окупације и издаје.

  3. neka je mir u stranci.preagresivni napadi i neistine oljudima dogadjajima ogadili su radikale narodu.BIlo je vreme a odu velik politicke scne jer sem prodaje magle i demagofgije za nard nisu ucinili nista niti su oravdavali troosenje deset miliona dinara mesecno koje su koristili i budzeta srbije.TOliko o postenju onih koji su sve druge nazivali lopovima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *