08. мај – Дачић: Договор о влади пре другог круга

БЕОГРАД – Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да никога не уцењује подршком у другом кругу председничких избора, већ “сматра логичним да један члан владајуће коалиције има председника, а други премијера”.

На питање када ће отпочети преговори о будућој влади, Дачић је за данашњи “Блиц” одговорио да је политички коректно да прво разговара са својим партнерима Драганом Марковићем и Јованом Кркобабићем, али и да се о свему изјасне и страначки органи. “Већ током ове недеље приступамо нашим унутрашњим договорима како бисмо донели одлуку о даљим корацима”, рекао је Дачић.

Он каже да ће СПС прво разговарати са ДС и Борисом Тадићем, али да, како је казао “није прихватљиво да ми пружимо подршку, а да се о влади разговара после избора”.

На питање од чега зависи његова подршка у другом кругу председничких избора, лидер СПС-а је казао да треба свему прићи без нервозе. “Али политички односи су се променили. ДС и СНС су доста изгубили, а ми смо удвостручили, за нас је гласало више од пола милиона грађана и ово јесте политичка реалност. Ми питању подршке и будуће владе не приступамо некоректно”, казао је Дачић.

“Напротив, наставио је он “уцена би била да ове две странке траже од нас да имају и једну и другу функцију. Значи да их подржимо, а да добију и председничку и премијерску поозицију. Подршком председничком кандидату ми улазимо у велики ризик јер могуће је да тај кандидат и изгуби”, рекао је Дачић.

Он је додао да сматра да је постизање договора о влади значајно, “не само јер будући председник треба да предложи мандатара, већ и јер би то помогло заједничком кандидату на изборима”. “Док други причају о уценама, питам – које су гаранције за ситуацију у којој ми подржимо неког кандидата, а они направе после међусобну владу? Да сам ја ушао у други круг, да ли би мене неко подржао без договора о влади? Сигуран сам да не би”, рекао је Дачић.

На питање да ли ће инсистирати на томе да премијерско место добије СПС, Дачић каже: “Ако би кандидат кога ми подржимо победио на изборима, потпуно је логично да он предложи нашег кандидата за премијера. Не говорим персонално, о мени или коме другом из наше коалиције, већ принципијелно”, појаснио је он.

На питање шта ће бити пресудно за СПС и његову подршку, Дачић каже да је за њега пресудно да та влада “има два циља која смо поставили као кључне – очување националног и државног интереса, и ту мислим на КиМ и ЕУ интеграције”. “Ми сигурно не можемо бити у влади која би имала екстремне политичке ставове попут да је РС геноцидна творевина или с друге стране да треба да се прекину сви односи са ЕУ”, наставио је он.

На питање како доћи до коалиције, лидер СПС Ивица Дачић каже да није говорио о појединачним странкама да ли би или не би с неким, “већ да поједини ставови тих партија не могу и не треба да буду политика владе”.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Nisam za SPS ni za nadmenog Dačića ali mora mu se priznati da je izrastao u političara koji zna šta je realnost za razliku od većine koji su samo šminka i prazne reči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *